Kirjoittanut Lari Vesander | 9 syyskuun, 2011

Virkistynyt KuPS kaatoi Interin

KuPS-Inter 2-1

KuPS otti vajaamiehisenäkin ansaitun voiton Interistä. Voitolla oli kuitenkin hintansa, sillä joukkueen molemmat maalit tehnyt Ilja Venäläinen ja avausmaalin pohjustanut Dickson Nwakaeme ovat seuraavasta pelistä sivussa.

KuPS-Inter-ottelun jälkeen kummankin joukkueen valmentajat olivat sitä mieltä, että heidän joukkueensa oli parempi. Heistä KuPSin Esa Pekonen oli oikeassa, mutta annetaan ensin puheenvuoro Interin Job Dragtsmalle. ”Olen pettynyt. Kontrolloimme peliä. Loimme riittävästi paikkoja, mutta emme saaneet niistä maaleja. Sitten laskimme helppoja osumia omaan päähän.”

Pekosella oli ottelusta toisenlainen näkemys. ”Me pelaamme erilaista futista. Sekin voi olla tehokasta. Tämä on telaketjufutista. Sillä pärjää, kun se toimii”, hän totesi. ”Olimme parempi joukkue. Inter hallitsi alussa 10 minuuttia, sen jälkeen peli meni niin kuin me halusimme”, Pekonen sanoi ja vitsaili sitten perään: ”Jos Dickson olisi pysynyt kentällä, olisimme voittaneet 4-0 tai 5-0.”

Niin. Dickson Nwakaeme oli tosiaan loistavalla pelituulella sen reilun tunnin, jonka hän kentällä oli. Dickson pohjusti 57. minuutilla KuPSin avausmaalin pyörittämällä Interin puolustuksen solmuun ja syöttämällä sitten maalin edessä odottaneelle Ilja Venäläiselle. KuPS-ikonilla oli helppo työ maalata. ”Eihän siinä voi epäonnistua, kun saa pallon viiden metrin päähän tyhjästä maalista”, Venäläinen totesi pelin jälkeen.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Dickson huitaisi Interin Joni Kaukoa kasvoihin. Se oli turha temppu, sillä KuPSille oli juuri vihelletty vapaapotku, mutta nigerialainen oli turhautunut tuomarilinjaan. Esa Pekonen ymmärsi miksi: ”On käsittämätöntä, että Dicksonia saa repiä ja potkia. Jos pelaajaa revitään kaksin käsin rangaistusalueella, niin minusta se on rankkari. Häntä vartioinut Interin toppari olisi pitänyt ajaa ulos jo ensimmäisen vartin aikana.”

Dickson oli ulosajosta raivoissaan. Hänet täytyi raahata useamman pelaajan voimin ensin pois kentältä ja sitten koppiin. KuPSin kannalta ulosajo tuli harmilliseen paikkaan, sillä joukkueella oli menossa ottelun paras vaiheensa.

Ulosajon myötä hallinta muuttui puolustustaisteluksi, joka vaikutti jo hävityltä, kun ensimmäistä otteluaan Interissä pelannut vaihtomies Guy Gnabouyou tasoitti pelin 76. minuutilla. ”Hänessä on potentiaalia, mutta hän on treenannut kanssamme vasta kaksi kertaa”, Dragtsma kuvaili Gnabouyouta. Inter-luotsi oli tyytyväinen myös Dicksonin kanssa painineeseen Bacabar Dialloon: ”Tarvitsemme hänenlaistaan pelaajaa, koska puolustuslinjastamme puuttuu voimaa.”

Silti edes Diallo ei pystynyt estämään, kun Venäläinen puski vajaalla pelanneen KuPSin voittoon kymmenisen minuuttia ennen loppua. ”Olimme Ilon Miikan kanssa puhuneet mitä ehkä kulmassa tehdään. Se toimi. Roikkupusku upposi takakulmaan”, Venäläinen kertasi pelin jälkeen.

Venäläisen lisäksi joukkueen parhaimmistoon lukeutui debyyttinsä keskikentän keskellä tehnyt kamerunilainen Alain Bono, joka keräsi myös Pekosen kehut. ”Bono on erittäin hyvä ammattipelaaja. Sen näki heti, kun hän tuli koppiin. Ei sitä kiinnostanut onko teippi vihreää vai valkoista. Sitä kiinnosti miten me pelataan”, Pekonen sanoi. ”Hän on johtava keskikenttäpelaaja. (Raphael) Udahkin pelasi tänään paremmin, kun oli kokenut kaveri neuvossa minne mennä ja mitä tehdä.”

Kahden viikon tauko teki KuPSin pelille ihmeitä. Ennen kaikkea siksi, että joukkue sai sen aikana ”jalkansa” takaisin. ”Pidimme 5-0-tappioon päättyneen TPS-matsin jälkeen palaverin ja totesimme, että ei tässä oikeastaan muuta tarvita kuin huilausta. Lepäsimme ensin ja harjoittelimme sitten vähän”, Pekonen totesi. ”Pelityylimme vaatii paljon juoksemista. Olemme pelanneet niin paljon matseja niin pienellä ringillä, että ei ole ihme, että se tuntuu jossakin.”

Täydellistä KuPSin peli ei ollut vieläkään, mutta hyvinkin lupauksia herättävää. Varsinkin kun Suomen Cupin finaali odottaa kahden viikon päässä. Jonkinlaista cup-kuumetta oli jo aistittavissa sekä joukkueessa että sitä hurjasti kannustaneessa kotiyleisössä. Joukkue on saanut nyt hengen päälle.

Se ei tosin todennäköisesti riitä vielä maanantaisella Helsingin-vierailulla kovinkaan pitkälle, sillä sekä Dickson että varoitustilinsä täyteen saanut Venäläinen ovat silloin pelikiellossa.

Ja mitä Interiin tulee, niin turkulaisten täytyy olla nyt jo hieman huolissaan. Ilman kapteeni Henri Lehtosta joukkueen peli on yksipuolistumassa tehottomaksi puurtamiseksi. ”Meillä on huono jakso menossa. Tuntuu, että emme saa mistään sisään”, Mika Ojala harmitteli.

Siksi ei ollutkaan ihme, että valmentaja Job Dragtsma naurahti epäuskoisesti, kun häneltä kysyttiin voiko Inter saada vielä sarjajohtaja HJK:n kiinni. ”Emme me HJK:ta kiinni saa. Jos tulemme toiseksi, tämä on loistava kausi meille. Se vain on vaikeaa, jos häviämme tällaiset ottelut.”

Niinpä. Interillä on vielä töitä tehtävänä hopeamitaleiden varmistamiseksi.