Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 30, 2009

Liigafutiksen pakkoloman syyt ja seuraukset

Jalkapalloliigan viime kesän EM-kisatauko oli minusta vahva kandidaatti vuoden 2008 antifutiskulttuuriteoksi – enkä ole varsinaisesti tämänkään kesän taukojen fani, vaikka niille hieman Veikkauksen kohdevaihtojen maksimointia paremmat perustelut onkin. Mutta koska jalkapallon pääsarja sattuu Suomessa olemaan Veikkausliiga ja kesällä 2010 pelataan kuningaslajin maailmanmestaruudesta, näyttää alkupainotteinen pelitahti tulleen kotimaan kentillä enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi.

Tästä syystä onkin hyvä miettiä hieman alkukauden ottelun seurauksia, jotka ovat enimmäkseen negatiivisia. Otteluruuhka laskee pelintasoa. Joukkueet eivät ensinnäkään ehdi harjoitella täysipainoisesti ja lopulta monet niistä eivät jaksa enää pelatakaan kunnolla. Lisäksi väsyneenä pelaajien loukkaantumisriskikin nousee.

Myönnän että viime vuonna pahimmat kauhukuvat jäivät toteutumatta, mutta tänä vuonna riskit ovat aiempaakin suuremmat. Liigassa urakoidaan ensimmäiset kuusi viikkoa arvokisatahtia, vaikka osa joukkueista ei saa taloudellisen taantuman keskellä haalittua kasaan edes avauskokoonpanon verran pelaajia, jotka olisivat edes suurin piirtein liigatasoa. Todennäköisesti tämä tuottaa toukokuun viimeistään lopulla melkoisia murskajaisia, jotka eivät voi olla millään tapaa hyvää mainosta kotimaiselle jalkapalloilulle.

Kuten ei myöskään ole keskikesän pelitauko. Älkää nyt ymmärtäkö väärin – pidän kyllä kesälomista, mutta olen sitä mieltä, että ne eivät kuulu suomalaiseen pääsarjajalkapalloiluun. On täysin käsittämätöntä, että iso osa joukkueista viettää jo toisena kesänä peräkkäin pakkolomaa silloin, kun olosuhteet ovat parhaimmillaan.

Ja sitten ovat vielä vaikutukset lopulliseen sarjataulukkoon. Suurimpiin ennakkosuosikkeihin kuuluvat Honka, HJK, Inter ja TPS pelaavat noin 40 prosenttia otteluistaan ensimmäisen kuuden viikon aikana. Sellaisessa tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että peli on uomissaan alusta alkaen. Ja sitä ajatellen on huonompi homma, jos joukkueelta on mennyt vaihtoon joko valmentaja (TPS) tai melkein puolet avauskokoonpanosta (Inter).

Joten paljon onnea Honka ja HJK! Mestaruustaisto on pelitaukojen ansiosta pedattu pääkaupunkiseudulle jo kauan ennen ensimmäisen liigapelin alkupotkua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: