Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 2, 2009

Dragtsma: ”Nyman, Verino ja Ramirez nostavat joukkueen tasoa”

FC Inter julkisti tänään kolme uutta hankintaansa: Argentiinalaistoppari Claudio Verino ja meksikolainen keskikenttäpelaaja Alberto Ramirez tekivät seuran kanssa vuoden sopimukset. Eilen A-maajoukkueessa Norjaa vastaan pelanneelle Ari Nymanille on sorvattu kolmen vuoden sopimus, josta tosin vielä puuttuu allekirjoitus.

Puoliaika kävi tänään haastattelemassa Interin valmentajaa Job Dragtsmaa joukkueen vaikeasta talvikaudesta, uusista hankinnoista ja tulevan kauden tavoitteista. Haastattelun päätteeksi Dragtsma kertoi myös joukkueen ykköshyökkääjän Timo Furuholmin olevan sivussa seuraavat kuusi viikkoa polvivamman takia.

”Meiltä päättyi viime kauden päätteeksi yhdeksän sopimusta, ja siitä koitui ongelmia. Huomasin sen jo toukokuussa. Pärjäsimme silloin hyvin, pelaajamme herättivät mielenkiintoa muuallakin, ja eihän kukaan halua silloin kirjoittaa jatkosopimusta. Ja kun voitimme mestaruuden, pelaajat halusivat tietysti lisää rahaa. Ja rahan kanssa emme pysty kilpailemaan ruotsalaisten ja muiden ulkomaisten seurojen kanssa”, Interin hollantilaisvalmentaja Job Dragtsma toteaa Veritas stadionin katsomoravintolassa.

Interin mestaruusjuhlista on kulunut viitisen kuukautta ja joukkueella on takanaan raskas talvikausi. Interin mestaruuden kivijalka oli liigan ylivoimaisesti paras puolustus. Joukkue laski 26 ottelussa vain 12 maalia (seuraavaksi eniten laski MyPa, 21 – eli 75 % Interiä enemmän!). Puolustuksen betoninen perusta oli silloin valettu jo hyvissä ajoin ennen liigan alkua: harjoituskaudellla 2008 Inter laski yhdeksässä ensimmäisessä ottelussaan yhteensä kaksi maalia. Tämän vuoden neljässä ensimmäisessä ottelussaan Inter laski 14 maalia. Liigan pitävän puolustus oli muuttunut seulaksi, joka piti paikata ennen kuin tosipelit alkaisivat.

Urakka ei ole ollut helppo, sillä Interiltä menivät vaihtoon molemmat topparit ja molemmat keskikentän keskustan pelaajat. Se on massiivinen muutos mille tahansa joukkueelle. (Vertailun vuoksi: Tampere United menetti kahden mestaruuden jälkeen keskikentän keskustansa ja romahti sarjassa seitsemänneksi.) Ja erityisen suureksi menetyksen teki se, että lähtijöiden joukossa oli kaksi liigan parasta pelaajaa: hollantilaistoppari Jos Hooiveld ja nigerialaisankkuri Dominic Chatto, jotka suuntasivat Ruotsiin.

Niinpä Interissä kävi talven aikana niin paljon testipelaajia (noin 25), että heistä olisi saanut kasattua helposti jalkapallojoukkueen – siinä olisi tosin ollut tolkuttomasti toppareita. Hooiveldin nappulakenkiä kävi talven aikana sovittelemassa toistakymmentä kandidaattia eri puolilta maailmaa: hollantilaisia, balkanilaisia, itäeurooppalaisia, afrikkalaisia… Lopulta ratkaisuksi löytyi argentiinalainen Claudio Verino.

”Testaamisessa tärkeintä oli löytää vasenjalkainen toppari, ja me löysimmekin Verinon. Jippo-matsi ei tietysti ollut mikään mittari, mutta harjoituksissa olen nähnyt, että Verino osaa asiansa. Hän on hyvä pelaaja meille, hän on vahva, nopea ja hyvä pääpelissä. Sellaisen kaverin me tarvitsimme Joni Ahon topparipariksi.”

Chatton korvaaja keskikentän pohjalle löytyi hieman helpommin. Paluumuuttaja ja vastikään A-maajoukkueessakin esiintynyt Ari Nyman oli Interiltä kova kaappaus, joka saatiin Turkuun pitkän väsytystaistelun jälkeen.

”Olimme Nymanin kanssa yhteydessä jo tammikuussa. Thun oli pudonnut divariin, eikä Ari ollut tyytyväinen oloonsa siellä. Hän halusi tulla vain tänne. Ari halusi työskennellä kanssani ja minä halusin työskennellä hänen kanssaan.”

Kiinnostus oli molemminpuolista, mutta siirrossa oli vielä yksi mutta: Thun, joka ei ollut Dragtsman mukaan oikein ”yhteistyöhaluinen”.

”Thun ei halunnut päästää Nymania halvalla, koska he olivat maksaneet hänestä paljon rahaa. He pyysivät hänestä liikaa rahaa. Sen takia homma pitkittyi. Kymmenen päivää sitten tuli kuitenkin käänne: Thun halusikin tehdä yhteistyötä. Sen jälkeen asia oli selvä kolmessa päivässä.”

Tai no, ei vielä täysin selvä, sillä Nymanin sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu.

”Nymanin sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, koska Håkans on nyt Ranskassa. Sopimus on kuitenkin suunniteltu kolmivuotiseksi”, Dragtsma sanoo.

Kolmas torstaina julkistettu hankinta on meksikolainen Alberto Ramirez.

”Näin Ramirezista yhden koko ottelun kattavan dvd:n. Sen jälkeen pyysimme häntä vielä testiin. Hän tuli ja vakuutti meidät harjoituksissa.”

Jos Verino ja Nyman olivat täsmähankintoja Hooiveldin ja Chatton tilalle, vasenjalkainen Ramirez on täsmähankinta keskikentän keskustasta lähteneen Mika Mäkitalon tilalle.

”Ramirez on samantyyppinen pelaaja kuin Muksu Mäkitalo: lyhyt, tekninen pelaaja, joka pystyy kontrolloimaan peliä keskikentällä”, Dragtsma luonnehtii ja jatkaa:

”Lähteneiden pelaajien korvaajien löytämisessä oli melkoinen urakka, mutta nyt olemme löytäneet heidät. Nämä pelaajat nostavat joukkueen tasoa.”

Dragtsman mukaan joukkue on nyt valmis. Se on hieman suurempi kuin viime kaudella, kenttäpelaajia on 22 ja maalivahteja 3. Hollantilaisluotsi kuitenkin uskoo, että kaikkia pelaajia tarvitaan.

”Mestaruutta ei voiteta 11 pelaajalla, vaan aloituskokoonpanon kelpaavia pelaajia pitää olla vähintään 16. Lisäksi kaikki eivät pelaa kaikkia pelejä. Tulee loukkaantumisia ja pelikieltoja, sitä varten täytyy olla vaihtoehtoja. Esimerkiksi Nyman voi pelata puolustavaa keskikenttää, oikeaa pakkia tai topparia. Se on iso asia.”

Tarkalleen ottaen Interin joukkue on kuitenkin valmis vasta nimilistan puolesta.Talvikaudella joukkue on tuonut mieleen keskeneräisen rakennustyömaan, jonka valmistuminen siirtyy koko ajan. Nyt Dragtsmalla on vihdoin (kuten hän itse asian ilmaisee) ”oikeat työkalut”, mutta loppuuko joukkueelta aika kesken? Liigakauden avausottelu häämöttää jo parin viikon päässä ja edessä on 10 ottelua kuudessa viikossa. Kahden kuukauden päästä joukkue on pelannut jo lähes 40 prosenttia kauden liigamatseistaan.

”Viime vuonna alkukausi oli yhtä kiireinen. Pelasimme silloin yhdeksän peliä viidessä viikossa ja olimme sen jälkeen sarjan kärjessä. Nyt emme ehkä pärjää yhtä hyvin, mutta minun täytyy pitää huoli siitä, ettei meille käy kuin Tamulle viime kaudella. Heidän mestaruusmahdollisuutensa olivat menneet kymmenen pelin jälkeen.”

Dragtsma tietää, että töitä on edessä vielä paljon.

”Menetimme joukkueen sydämen, ja nyt meidän täytyy rakentaa se uudestaan. Meidän täytyy tehdä aivan hitosti töitä. Kahdessa viikossa ehtii kuitenkin harjoitella paljon ja lisäksi meillä on kaksi harjoituspeliä.”

”Näiden kahden viikon aikana haluan löytää oikean ja toimivan ryhmityksen, jolla pysymme haastamaan Hongan ja muut liigajoukkueet. Me lähdemme kauteen haastajina. Suosikkeja ovat ne, jotka ovat joutuneet vaihtamaan avauskokoonpanostaan vain kaksi pelaajaa viiden sijaan. Europelejä en ajattele tällä hetkellä ollenkaan.”

Harjoitusmatseista ensimmäinen on huomenna Valkeakoskella. Ari Nymania ei tuossa pelissä nähdä tositoimissa, mutta Verino ja Ramirez nähdään.

”Nyman tulee mukaan Valkeakoskelle mutta ei pelaa. Mutta hänen sisäänajamisensa joukkueeseen ei olekaan vaikeaa, koska hän tuntee pelaajat. Ramirezin kanssa sisäänajo vie kauemmin, koska hän ei ole pelannut meillä vielä peliäkään.”

Kaiken kaikkiaan Interin pelitapa muistuttanee paljon viime kauden pelitapaa. Tästä kertovat osaltaan paitsi täsmähankinnat myös se, että Mika Ojala on palannut talven pelintekijäkokeiluiden jälkeen laidalle ja Patrick Bantamoi aloittaa taas tolppien välissä.

”Peluutin Ojalaa pelintekijänä, mutta nyt meillä on enemmän keskustan pelaajia kuin laitapelaajia, joten hän palaa laidalle”, Dragtsma sanoo.

Ja jottei Dragtsman urakka olisi liian helppo, niin hänelle on tullut Haka-ottelun alla lisää jobinpostia.

”Kuulin juuri, että Timo Furuholm on loukannut polvensa ja on kuusi viikkoa sivussa. Se on erittäin harmillista, sillä hän oli talvikaudella paras hyökkääjämme.”

Näin ollen päävastuun Interin maalinteosta kantaa ainakin Valkeakoskella Guillano Grot.

Mainokset

Responses

  1. Hieno artikkeli, suorapuheista tekstiä Dragtsmalta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: