Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 8, 2009

TPS rakentaa pyramidia

Kun TPS:n toimitusjohtaja Petri Jakonen sanoo seuran tehneen seitsemän vuoden ajan kaikkea muuta kuin edustusjoukkuetta, on pakko höristää korviaan. Mitä ihmettä TPS sitten on tehnyt, jos ei edustusjoukkuetta? Pyramidia. ”Olemme ensin rakentaneet pyramidin pohjan ja valaneet sinne betonin”, Jakonen sanoo. Ja nyt on Jakosen mukaan tullut aika alkaa tavoitella menestystä – pitkäjänteisesti ja Pasi Rautiaisen johdolla.

”Olemme tehneet seitsemän vuoden ajan käytännössä kaikkea muuta kuin edustusjoukkuetta: Lapsien saattaminen liikunnan pariin. 16 yhteistyöseuraa 5 200 pelaajaa niissä, se on iso asia ja osa toimintaa. Jos taas katsotaan kilpailumenestystä akatemioissa, A- ja B-poikien SM-sarjoissa ja nuorten maajoukkuepelaajien määrässä, niin siellä meidän toimintamme painopiste ja siellä me olemme onnistuneetkin”, TPS:n toimitusjohtaja Petri Jakonen sanoo toimistossaan.

Kun Jakonen puhuu osasista, hän tarkoittaa TPS:n strategian osia. TPS teki jo vuonna 2002 toimintastrategian, jota tarkennettiin vuonna 2005. Seuraavana keväänä seura sai uudet omistajat, ja lokakuussa 2006 joukkueen päävalmentajaksi pestattiin Mika-Matti ”Mixu” Paatelainen – Jakosen vanha tuttu maajoukkueajoilta.

”Homma lähti Mixun kanssa siitä, että ajatuksemme kohtasivat. Puhuimme seuran kehittämisestä, jossa edustusjoukkue on vain yksi osa kokonaisuutta. Mixu kuunteli aikansa ja sanoi sitten, että hitto, hänhän on oikea mies tähän hommaan”, Jakonen sanoo ja suitsuttaa Paatelaisen TPS-aikaa estoitta.

”Mixun kanssa työskenteleminen on ollut ylivoimaisesti parasta aikaa kentän ulkopuolisessa työhistoriassani. Mixun kanssa tekeminen oli helppoa. Välillä täytyi olla kypärät päässä, kun otettiin yhteen, mutta puhuimme kuitenkin asioista aina niiden oikeilla nimillä. Se oli hienoa.”

Paatelaisen ensimmäisellä – ja ainoaksi jääneellä – kaudella TPS sai pronssia. Kauden jälkeen TPS:ssä lähdettiin rakentamaan tulevaisuutta. Suunnitelmat olivat suuria ja kauaskantoisia, mutta niiltä lähti osin pohja pois, kun Paatelainen päätti (lähinnä perhesyistä) lähteä valmentamaan Skotlannin pääsarjan Hiberniania.

”Mixun lähtö oli jo sillä hetkellä iso shokki, mutta jälkikäteen ajatellen se oli vielä paljon kovempi isku, kun silloin osasi kuvitella. Meillä oli tehty todella pitkäaikaisia suunnitelmia, ja senkin takia muutos oli suuri”, Jakonen sanoo.

Viiden vuoden sopimuksen seuran kanssa tehnyt Paatelainen lähti jo reilun vuoden jälkeen. Työ jäi kesken ja sitä jatkamaan valittiin Martti Kuusela. Kuuselalta kuitenkin (siltä se ainakin pressikatsomoon näytti) loppui ensin aika talvikaudella, sitten onni alkukaudella ja loppukaudesta Kuuselalta loppuivat sitten keinotkin. Ja sen jälkeen seurajohdolta loppui kärsivällisyys. Kuusela erotettiin syyskuussa 2008.

”Olen edelleen sitä mieltä, että niistä vaihtoehdoista, joita meillä tammikuussa 2008 oli, teimme oikean valinnan. Oli monta syytä siihen, miksi asiat eivät menneet niin kuin niiden olisi tullut mennä. Kunnioitan edelleen Martti Kuuselaa valtavasti ihmisenä ja kunnioitan myös hänen saavutuksiaan”, Jakonen sanoo ja lisää viime vuoden olleen todella raskas.

”Kuitenkin ainut asia mitä voi tehdä on vaikuttaa tulevaisuuteen. Ja tällä hetkellä olemme tosi tyytyväisiä siihen tilanteeseen, jossa olemme”, Jakonen jatkaa.

Syy tyytyväisyyteen on marraskuussa tulleen päävalmentajan Pasi Rautiaisen talvikaudella tekemä työ. ”Tänä talvena poikkeuksellista on ollut se, miten paljon töitä Pasi on tehnyt nuorten pelaajien eteen: Juho Lähde, Riku Riski, Patrik Lomski ja Jesse Saarinen ovat saaneet paljon peliaikaa Liigacupissa, osin olosuhteidenkin pakosta”, Jakonen sanoo.

Ja nuorten saama peliaika ei ole TPS:ssä mitenkään vähäpätöinen juttu. Seura on kirjannut strategiaansa haluavansa olla Pohjoismaiden paras kasvattajaseura. ”Vuodesta 2005 lähtien meillä on ollut täsmälleen samat tavoitteet, jotka on kerrottu jokaiselle valmentajalle. Ja niihin pitää sitoutua. Meille ei voi tulla kymmentä ulkomaalaista yhtaikaa; emme me silloin voi puhua samaan aikaan puhua itsestämme menestyksekkäänä kasvattajana”, Jakonen linjaa.

”Päävalmentajan pitää olla mukana koko seuran kehittämisessä. Edustusjoukkueessa pitää olla tietty määrä oman akatemian kasvatteja. Lisäksi täytyy pyrkiä siihen, että mahdollisimman moni oma kasvatti on avauskokoonpanossa, ainakin keskimäärin. Valmentajan pitää pystyä toimimaan pitkällä tähtäimellä ja auttaa pelaajia kehittymään.”

Tässä vaiheessa on hyvä palata takaisin strategiaan, jossa TPS on nyt tullut siihen vaiheeseen, että pyramidia aletaan tosissaan rakentaa myös edustusjoukkueen menestyksen osalta. ”Olemme tehneet uuden nelivuotiskauden suunnitelman, ja siinä yhtenä tavoitteena on menestys. Meidän missiomme on viedä suomalainen jalkapalloilu maailmankartalle”, Jakonen täräyttää.

”Ja se tapahtuu kolmella tavalla: A) Kasvattamalla sellaisia pelaajia, jotka siirtyvät maailmalle ja joista suomalaiset voivat olla ylpeitä. B) Tehdä sellaista ruohonjuuritason toimintaa, joista voimme olla ylpeitä. C) Viedä suomalainen jalkapallo maailmankartalle menestymällä edustusjoukkueen kanssa – mutta se on suunniteltu vasta vuoteen 2012.”

Tästä syystä Rautiaisenkaan kanssa ei ole tehty lyhyttä sopimusta. Jakonen ei kerro sopimuksen tarkkaa pituutta, mutta riveistä ja niiden väleistä käy selväksi, ettei kyse ole vain yhden tai kahden kauden paperista. ”Pasi on sitoutunut TPS:ään todella pitkäksi aikaa, ja asioita on sovittu todella pitkälle tulevaisuuteen. Me taas tuemme kaikin keinoin sitä, että Pasi saavuttaa tavoitteensa.”

Ja kun yksi tavoitteista on menestys, niin millaista menestystä tältä kaudelta odotetaan? ”Seuran virallinen tavoite on olla joka vuosi kolmen joukossa. Sen eteen tekee koko organisaatio töitä, ja se on realistinen tavoite tälläkin hetkellä”, Jakonen sanoo.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: