Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 15, 2009

Tampere United vei Liigacupin finaalin

Liigacupin finaali: TamU – HJK 2-0

Kun haastattelin pari vuotta sitten Marco Casagrandea, hän vertasi rankkarialueen rajan tienoilta tuomittua vapaapotkua rangaistuspotkuun: ”Muuri on niin kaukana, että se ei voi tehdä mitään. Maalivahtikaan ei ehdi ajoissa tyhjäksi jättämäänsä nurkkaan. Jos sellaisia vapareita pääsee matsissa kaksi vetämään, niin ainakin toisen on upottava”, vanha vaparispesialisti sanoi.

Juuri näin toimi Liigacupin finaalissa TamU:n Jonne Hjelm. Hyökkääjän ensimmäinen vapaapotku meni harakoille, mutta toinen olikin sitten sitäkin parempi. Kierteinen vasuriveto upposi etuylänurkkaan ja täytti kaikki Casagranden lähivaparille asettamat ehdot:
”Rankkarialueen rajalta tulleissa vapareissa on tärkeää laittaa pallo muurin yli siihen nurkkaan, missä maalivahti ei ole. Yläkierre on erittäin tärkeä, koska pallo pitää ensin saada nousemaan muurin yli ja sitten laskemaan vajaassa kymmenessä metrissä yläriman alle.”

Hjelmin maali huipensi TamU:n avausjakson esityksen. Energinen ja liikkuva tamperelaisjoukkue vei ensimmäisellä 45-minuuttisella prässäyksellään HJK:lta ajan ja tilan.

United on aina viitsiessään ollut Suomen parhaimmistoa prässäyksessä. Viime kaudella joukkueen kokeneempaa kaartia ei tosin aina huvittanut tehdä jalkatyötä, ja se näkyi heti tulostaululla. Europaikkaan oikeuttavien sijojen karkaaminen manselaisilta näyttää kuitenkin palauttaneen konkareiden palon työntekoon. Varsinkin Antti Pohja ja Jari Niemi pelasivat aivan eri asenteella kuin vuosi sitten. Parhaiten tämän havaitsi silloin, kun Pohja ravasi keskialueella Medon kimppuun ja riisti tältä tyylikkäästi pallon.

”Henki on joukkueessa aivan eri luokkaa kuin viime kaudella, ja se on edellytys menestykselle”, TamU-luotsi Ari Hjelm totesi ennen ottelua, ja kentällä pelaajat todistivat valmentajansa sanat todeksi.

Helppoa Unitedilla ei silti talvikaudella ole ollut, vaikka voittoja onkin tullut. TamU on ollut talven ajan varsinainen evakkoretkue. Joukkue on pelannut ”kotiottelunsa” milloin Seinäjoella, miloin Porissa. Tässä mielessä on osuvaa (ja samalla surullista), ettei Unitedin kotina toimiva Ratina ole kaupungin isien mielestä kunnossa vielä liigan avauskierroksellakaan.

Entäpä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt HJK? Joukkue paransi peliään toisella jaksolla, kun TamU hellitti prässiään. Antti Muurinen heitti ensin sisään Valeri Popovitchin, sitten Akseli Pelvaan ja lopulta vielä Paulus Roihankin. Puolen tunnin ajan näytti siltä, että se saattaisikin toimia: Mitä pidemmälle peli eteni, sitä useammin stadilaiset löysivät tiensä Unitedin rangaistusalueelle.

United kuitenkin kesti, ja kymmenen minuuttia ennen loppuvihellystä Jussi Kujala täräytti otteen kääntymisen merkiksi kovan vaparin HJK-maalin tolppaan. Pian tämän jälkeen Pohja kruunasi uurastuksensa tarjoilemalla avopaikan Jonne Hjelmille ja illan sankari tuplasi vaivatta joukkueensa johdon. Peli oli sillä selvä. Loppu oli kosmetiikkaa ja vaihtorulettia. TamU oli voittanut Liigacupin ensimmäisen kerran historiassaan.

”Tämä oli hieno juttu. Tätä pyttyä me ei olla ennen voitettukaan”, valmentaja Ari Hjelm iloitsi ja lisäsi olevansa onnellinen poikansa Jonnen otteista isänä ja erityisesti joukkueen puolesta.

”TamU oli tänään parempi. Olimme ensimmäisen jakson ihan unessa ja pääsimme peliin mukaan vasta toisella jaksolla”, Muurinen harmitteli.

Tosin tolkuttoman huolissaan ei klubilaistenkaan kannata olla – he pääsevät lauantaina liigan parhaalla hyökkäyskalustolla liigan huonoimman puolustuksen kimppuun. Jos joukkue jatkaa siitä mihin Vantaalla jäi, maalihanojen pitäisi aueta ja KuPSin kaatua.

Valmentajien kommentit ovat peräisin Urheilukanavan lähetyksestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: