Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 22, 2009

Päiväkodista pelikentille

”Huippupersoona ja hauska tyyppi. Jokainen pelaaja joka on Tunden kanssa pelannut pitää hänelle varmasti peukkuja”, valmentaja Marko Ikonen sanoo Babatunde Wususta. Tämä huippupersoona on jo voittanut Kakkosen ja Ykkösen maalikuninkuudet, mutta toisaalta hän on vasta aloittanut uransa kahdeksannen jalkapallokauden ja on vieläkin, 25-vuotiaana, lupaus.

33. Wusu

Elettiin syksyä 2001. Äänekoskella asuva jalkapallovalmentaja Marko Ikonen kuuli, että naapurikunnassa Konnevedellä oli lupaavanoloinen nuori nigerialainen. Ikonen meni katsomaan nuorukaisen pelailua paikallisen joukkueen Konneveden Urheilijoiden treeneissä ja vaakuuttui hänestä heti. ”Tunde ei ollut pelannut missään, mutta hänestä näki heti, että hänessä on potkua ja potentiaalia. Hän oli jo silloin vahva, kimmoisa ja räjähtävän nopea. Kun pääsin seuraavaksi kaudeksi kakkosdivarin Kanavan Pallohaiden valmentajaksi, otin hänet joukkueeseen.”

Tuo Tunde oli teini-ikäinen Babatunde Wusu, joka oli tullut pieneen Konneveden kuntaan kansainvälisen vaihto-ohjelman kautta. Hän työskenteli päiväkodissa, eikä ollut pelannut koskaan jalkapalloa joukkueessa. Kukaan ei odottanut mitään sen paremmin Wusulta kuin Pallohailtakaan – ja se sopi Tundelle hyvin. ”Olimme sarjassa altavastaajia ja vastustajat pelasivat meitä vastaan rohkeasti. Se jätti tilaa pitkille pystysyötöille ja Tunden juoksuille”, Ikonen muistelee.

Wusu teki ensimmäisellä futiskaudellaan 21 maalia ja voitti Kakkosen maalikuninkuuden. ”Ja hän olisi voinut tehdä vaikka tuplamäärän maaleja. Hän oli hieman ailahteleva ja jos hän sai kymmenen paikkaa, niin hän teki niistä luultavasti kolme tai neljä maalia”, Ikonen sanoo.

Wusulle itselleen jäi Kakkosen-kaudesta oikein hyvät muistot. ”Pallohaissa pelaaminen oli minulle vain lähinnä hauskanpitoa ja harrastelua. Pelasin pelaamisen ilosta. Pääasia oli edelleen työskentely päiväkodissa Konnevedellä. Treenasin silloin kuin ehdin – en lähestulkoonkaan päivittäin. En ottanut sitä hirveän vakavasti”, nigerialainen muistelee Kupittaan jalkapallostadionilla.

Kauden jälkeen homma kuitenkin muuttui nopeasti vakavammaksi. Wusulle tuli kyselyitä ja tarjouksia eri puolelta Suomea. ”Jo ennen kauden loppua sain tarjouksia Lahdesta, MyPalta ja TPS:ltä. Se oli vaikea valinta. Mietin pitkään, haluanko siirtyä ylemälle tasolle, kehittää itseäni pelaajana ja alkaa harjoitella vakavammin – päivittäin tai jopa useamman kerran päivässä.”

Lopulta Wusu tuli siihen tulokseen, että hän haluaa kehittyä ja ottaa jalkapallon vakavammin. Hän tarttui TPS:n tarjoukseen. ”Olin puhunut ihmisten kansa ja sen perusteella tiesin jo silloin, että TPS oli joukkue jossa voisin kehittyä. Joukkueen harjoitukset ja valmennus olivat sellaisia, että kehittyisin pelaajana vaikken pelaisikaan paljon.”

Samalla mukavasta harrastuksesta tuli työ. Sen huomasi myös liigajoukkueen ilmapiiristä, joka oli aivan toisenlainen kuin kakkosdivarissa. ”Yhtäkkiä voittamisesta tulikin todella tärkeää. Joukkueen pitikin voittaa pelit hinnalla millä hyvänsä. Se oli suuri ero ja muutos aiempaan.”

Muutoksista ja eroista huolimatta Wusu viihtyi Turussa hyvin. ”Minusta täällä oli mahtavaa ja sain TPS:stä silloin sen, mitä tulin täältä hakemaankin: hyvää valmennusta ja kehittymistä pelaajana.”

Saattaa kuulostaa oudolta, että suomalaiseen liigaseuraan juuri siirtynyt ulkomaalaispelaaja on odottanut pestiltään ennen kaikkea hyvää valmennusta ja hyviä treenejä. Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin muistaa Wusun aiempi pelikokemus – tai pikemminkin sen puute: Hän oli pelannut organisoitua jalkapalloa vasta yhden kauden. ”En ole koskaan pelannut A-, B- tai C-junioreissa. Siksi olin onnellinen ja onnekas, että pääsin mukaan liigajoukkueen valmennusryhmään.”

Pelillisesti Wusun ensimmäinen TPS-pesti ei ollut kovinkaan menestyksekäs. Hän oli paljon loukkaantuneena ja pelasi vain 14 ottelussa – useimmiten vaihtomiehenä. Hän onnistui tekemään ensimmäisen liigamaalinsa, mutta kesken kauden 2004 hän päätti siirtyä Ruotsin Ljungskileen, missä hän auttoi nostamaan paikallisen seuran Superettaniin.

Ruotsista matka jatkui Mikkeliin, missä Wusu teki kahdella Ykkösen-kaudella 16 maalia 36 ottelussa. Mikkelistä Wusu siirtyi JJK:hon, jossa nigerialaisen ruuti olikin sitten todella kuivaa: 35 maalia 45 ottelussa. ”JJK:ssa viettämäni vuodet olivat aivan loistavaa aikaa. Muistan ne vuodet lopun elämäni. Siinä oli vähän kotiinpaluun makua, olinhan taas Keski-Suomessa. Menestyimme joukkueena ja minä menestyin pelaajana, se oli tärkeintä. Se oli uskomaton kokemus. Joukkue, valmentaja ja koko seuran organisaatio oli hienoa väkeä”, Wusu suitsuttaa.

Varsinkin viime kausi oli Wusulta varsinainen täysosuma. Hän teki puolet JJK:n maaleista, voitti maalikuninkuuden ja oli avaintekijä joukkueen nousussa ensimmäisenä keskisuomalaisjoukkueena miesten pääsarjaan. Wusun meriitit eivät jääneet huomaamatta liigaseuroilta, jotka olivat taas sankoin joukon maalipyssyn perässä. ”Päätös oli erittäin vaikea, koska JJK:n joukkue ja koko organisaatio oli hienoa ja työteliästä väkeä. Olin kuitenkin ollut Turussa aiemminkin ja tiesin, että myös täällä on hieno organisaatio ja hyvä valmentaja.”

Wusun neuvottelut TPS:n kanssa tapahtuivat hieman erikoiseen aikaan. Seura oli vasta valitsemassa Pasi Rautiaista uudeksi valmentajakseen, ja tällä oli vielä edellinen valmennusprojekti kesken Virossa. Kun Rautiaisen sopimus vihdoin julkistettiin, häneltä kysyttiin onko hän nähnyt Wusun pelaavan. Vastaus oli ei. Kuusi päivää myöhemmin seura julkisti Wusun ja Mikko Mannisen sopimukset. ”Tapasin Pasin ennen kuin allekirjoitin sopimuksen. Hänellä on paljon kansainvälistä kokemusta niin pelaajana kuin valmentajanakin. Hän tekee minusta paremman pelaajan, ja se on tärkeää, sillä en ole vielä valmis pelaajana.”

Marko Ikonen uskoo, että Tunde olisi breikannut liigassa JJK:n paidassa, koska vastustajien hyökkäävämpi pelitapa olisi antanut tilaa hänen juoksuilleen. ”Tunde on kehittynyt pelaaja, mutta hänen pelinsä on edelleen samantyylistä kuin Pallohaissa: Hän on vahvimmillaan, kun vastustaja pitää linjaa ylhäällä ja hänelle pelataan pystypalloja. Siksi JJK:n pelitapa olisi sopinut hänelle paremmin ja hän olisi luultavasti tehnyt siellä enemmän maalejakin. Tunde haluaa kuitenkin kehittyä ja siltä kannalta TPS oli hyvä ratkaisu. Pasi Rautiaisen koulu kaivaa varmasti kaverista kaiken irti.”

Wusu kuitenkin muistuttaa, että kehitystä on jo tapahtunut. Hän ei ole enää niin ailahteleva kuin aikaisemmin. ”Kahden viime vuoden aikana olen saanut tehtyä hyvästä päivästä paremman ja vähentämään ailahtelua, vähentämään hyvän ja pahan päivän eroa.”

Wususta puhuttaessa unohtuu usein, että kyse on edelleenkin jalkapallotermein lupauksesta. Hän pelaa vasta kahdeksatta kauttaan. Monella C-juniorillakin on Wusua enemmän virallisia otteluita vyöllään. ”Haluan toki menestyä ja tehdä maaleja, mutta ennen kaikkea haluan kehittyä pelaajana. Minun täytyy kehittää jokaista osa-aluettani, oli kyse sitten tekniikasta, fysiikasta tai taktisesta osaamisesta. Olen iloinen siitä, että ihmiset uskovat, että voin kehittyä pelaajana vielä 25-vuotiaanakin. Tavoitteenani on pelata vielä Euroopan kentillä ja sitä varten minun pitää kehittyä niin hyväksi, että pärjään missä maassa tahansa.”

TPS:ssä Pasi Rautiainen on ilmeisesti päättänyt monipuolistaa Wusun pelaamista. Avauskierroksen Haka-ottelussa Rautiainen laittoi Wusun pelaamaan targettina. Vahvana kaverina nigerialainen pärjäsi siinäkin ja muun muassa syötti joukkueensa ensimmäisen maalin. Samalla hän joutui kuitenkin viettämään paljon aikaa selkä maaliin päin, eikä siitä johtuen pystynyt käyttämään nopeuttaan kuin pariin otteeseen. Mutta silloin, kun hän pääsi vauhtiin, vastustaja oli hätää kärsimässä. Katsojat muistavat varmasti vieläkin, kuinka liigan topparieliittiin kuuluva Diego Corpache yritti kirjaimellisesti roikkua Wusun mukana.

Toisella jaksolla kaikki olisi voinut olla toisin: tappioasemassa ollut Haka nosti linjaansa. ”Näin kuinka toinen Hakan toppareista sai krampin ja hieroi reittään. Ajattelin, että nyt on minun tilaisuuteni.”

TPS:n peli kuitenkin hajosi hakalaisten prässissä. Pelaajien etäisyydet venähtivät, eikä Wusu saanut koskaan kaipaamiaan pystypalloja. Lopulta Rautiainen otti hänet vaihtoon jakson puolivälissä. Vaihtoa enemmän Wusua harmitti tappio. ”Me olemme voittava joukkue. Pasi osaa motivoida pelaajia monin tavoin ja tietää miten heistä saa parhaan irti. Senkin takia olemme tällä kaudella vaarallinen joukkue. Meillä ei ole joukkueessamme minkäänlaista tappiomentalitettia. Keskitymme omaan peliimme ja haluamme voittaa. Hakaa vastaan jo tasapelikin olisi ollut pettymys – tappiosta puhumattakaan.”

Torstaina TPS pelaa vierasottelun HJK:ta vastaan. HJK:n hyökkäävä pelityyli sopii luultavasti Wusulle Hakaa paremmin. Hänellä saattaa taas olla tilaa tehdä pystyjuoksuja. Ja maanantaina onkin sitten vuorossa kotipeli JJK:ta vastaan. ”Siitä ottelusta tulee tunteikas, mutta se olisi vielä tunteikkaampi, jos pelaisimme Jyväskylässä. Täällä on kotistadion, jonka katsojista valtaosa on TPS:n puolella. Se helpottaa asiaa. Ja tavallaanhan se on vain ottelu muiden joukossa. Kolme pistettä on se mitä siitä tavoittelemme.”

Moni on epäillyt, että Wusun lähtö on heikentänyt JJK:ta ratkaisevasti ja keskisuomalaisseuran visiitti liigaan jää ranskalaiseksi. Wusu on eri mieltä. ”Minusta JJK:lla on hyvät mahdollisuudet säilyä, koska heidän joukkueensa ei ole muuttunut hirveästi. Se on hyvä juttu. He ovat myös realistisia, eivätkä väitä voivansa voittaa liigaa. Sekin on hyvä juttu. He yrittävät haalia kasaan niin paljon pisteitä kuin pystyvät, ja luulen, että he säilyvät liigassa.”

Haastatteluaika on täyttymässä, mutta vielä on aikaa yhdelle kysymykselle: Katuuko Wusu sitä, ettei alkanut pelata jalkapalloa vakavissaan jo aiemmin. ”En. En kadu sitä, etten mennyt pelaamaan jalkapalloa joukkueeseen aikaisemmin. Pidin katufutiksen pelaamisesta ja opin siitäkin paljon.”

Ja jos Wusu olisi aloittanut uransa aiemmin, hän ei olisi luultavasti koskaan päätynyt Suomeen. Siinä suomalainen jalkapallokulttuuri olisi menettänyt yhden loistavan ja aurinkoisen persoonallisuuden.

Mainokset

Responses

  1. […] odotellessa suosittelen lukemiseksi Babatunde Wusun pitkää haastattelua huhtikuulta https://puoliaika.wordpress.com/2009/04/22/paivakodista-pelikentille/ sekä Pasin kommentteja Wususta […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: