Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 13, 2009

Mutta kuka suojelee erotuomareita?

Valioerotuomarikerho, Avustavien Valioerotuomareiden Kerho ja Suomen Jalkapalloerotuomariliitto jättivät tällä viikolla epäluottamuslauseen Palloliiton kurinpitovaliokunnan surkeaan toimintaan. Erotuomareiden kiukkua kasvatti varmasti se, ettei tämä ollut lähestulkoonkaan ensimmäinen kerta, kun kurinpitovaliokunta suhtautuu yliolkaisesti erotuomareiden turvallisuutta koskeviin kysymyksiin.

Pysyisitkö työpaikassa, jossa työnantaja antaa osan työntekijöistä toimia tönittävinä, haukuttavina, syljettävinä ja tavaran viskelyn maalitauluna? Jalkapallo- ja futsal-erotuomarit pysyvät. Minä en enää. Lopetin viime futsal-kauden jälkeen kahdeksan vuotta kestäneen erotuomariurani – 26-vuotiaana –, koska en halunnut edustaa sellaista tahoa, joka ei puolusta omia edustajiaan.

Omalla kohdallani luottamuspula Palloliittoon kitetyy juuri kurinpitovaliokunnan toimimattomuuteen. Kaikki sai alkunsa, kun erään turkulaisen maahanmuuttajajoukkueen katsojat yrittivät vierasottelussa sylkeä tuomarin päälle. Silloin eritteet eivät osuneet. Erotuomaristo teki tapahtuneesta pitkän raportin, joka ei johtanut minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Seuraavassa ottelussa kävikin sitten niin kuin odottaa saattaa: Katsojat sylkivät tuomarin päälle, heittelivät tätä sytkäreillä ja lopulta vielä viskasivat kolikon tuomarin naamaan. Minä olin tuo tuomari.

Tuo ottelu olisi pitänyt keskeyttää, mutta se ei olisi ollut mahdollista kuin laittamalla omaa terveyttänsä vielä suurempaan vaaraan. Kotijoukkue oli laiminlyönnyt järjestämisohjeita, eikä paikalla ollut järjestysmiehiä. Jotain esimakua siitä, mitä ottelun keskeyttäminen olisi saattanut saada aikaan saatiin siinä vaiheessa, kun menin pukukopille ottelun jälkeen. Kopin edessä minua oli odottamassa pari rotevaa kotijoukkueen kannattajaa ja pelissä ulosajamani pelaaja. Koko konkkaronkka yritti päästä väkipakolla perässäni pukusuojaan ja samassa rytäkässä pelissä ulosajettu pelaaja sylki minua kasvoihin.

Nämä eivät olleet valitettavasti edes Futsal-Ykkösen ja -Liigan ainoat erotuomarin koskemattomuutta loukanneet tapahtuvat viime kaudella. Kauden päätöstilaisuudessa tuomarit kysyivätkin perustellusti, miksei tällaisista rikkeistä ole annettu sanktioista tai miksei niistä ole ainakaan tiedotettu. Palloliiton erotuomariasiantuntijan, entisen Fifa-tuomarin, Jyrki Filpun vastaus loukatuille tuomareille oli käsittämätön: ”Minä en ymmärrä tätä kostomentaliteettia. Miksi kurinpitopäätöksistä pitäisi tiedottaa? Mitä sillä muka voitettaisi?” (No, ainakin se, että joukkueet ja kaikki muutkin tietäisivät, ettei erotuomariin saa kajota ja että Palloliitto ottaa nämä asiat vakavasti.)

Kurssin lopulla Futsal-valioerotuomareiden kerhon (FUVEK) puheenjohtaja ja nykyinen Fifa-tuomari Tommi Grönman kertoi oman näkemyksensä kauden tapahtumista. FUVEK oli tehnyt kauden päätteeksi jäsenilleen kyselyn, jonka purkamisen Grönman aloitti osuvasti sanoilla: ”Erotuomarit suojelevat pelaajia, mutta kuka suojelee erotuomareita?” Ennen sylkyotteluani olisin epäröimättä vastannut, että Palloliitto, mutta tämä on sittemmin todistettu moneen kertaan empiirisesti vääräksi vastaukseksi. En ole kuullut, että sen paremmin joukkue kuin pelaajakaan olisivat saaneet minkäänlaisia sanktioita sylkemistapauksista (ainakaan kauden päätöstilaisuuteen, joka pidettiin noin puolitoista kuukautta kyseisen ottelun jälkeen, mennessä mitään ei ollut tapahtunut), sen sijaan joukkue sai esiintyä seuraavassa matsissaan Yleisradion kameroiden edessä ja pääsi Sportmagasinetiin.

Grönman oli paikallistanut ongelmien juuret varsin oikein kunnioituksen puutteeseen. Hän vaati tuomareille lisää kunnioitusta. Tässä vaiheessa Filppu avasi jälleen sanaisen arkkunsa ja muistutti, että ”kunnioitusta ei voi ostaa kaupasta”. Se on tietysti periaatteessa totta, mutta se ei voi olla syynä siihen, miksi Palloliitto ei saa seurojaan järjestämään otteluihin järjestysmiehiä tai miksi Palloliiton kurinpitovaliokunta ei puutu tuomareihin kohdistuneisiin rikkomuksiin. Filpun mukaan FUVEKin yhteinen esiintulo oli kuitenkin ”vain kannanotto, ja kannanottoihin ei tarvitse vastata”.

Tuomareiden kädet ovat sidotut. Jos olisin heittänyt sytkärin katsomoon, tuomariurani olisi loppunut siihen. Jos olisin vastannut yleisön solvauksiin samalla mitalla, tuomariurani olisi loppunut siihen. Jos neljäs erotuomari olisi Maarianhaminassa alkanut töniä valmentajia takaisin, niin hyllylle olisi päätynyt hänkin. Tällaisissa tuomareiden täytyy luottaa siihen, että Palloliitto toimii – ja kun Palloliitto ei toimi, niin mistä oikeudenjakaja saa oikeutta?

On ikävää, että asiat ovat päässeet näin huonolle tolalle, mutta toivottavasti edes erotuomareiden epäluottamuslauseen jälkeen Palloliitossa älytään viimein pysähtyä miettimään kysymystä ”kuka suojelee erotuomareita”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: