Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 14, 2009

Derby-voitto nosti Interin liigan kärkeen

Inter-TPS 2-0

Hallitseva mestari Inter voitti Turun derbyn jo kolmannen kerran peräkkäin. Voiton makeutta lisäsi se, että HJK ja Honka päätyivät pääkaupunkiseudun paikallispelissä pistejakoon, mikä nosti Interin yksin Veikkausliigan kärkeen.

Paikallispelin paluu

Interin ja TPS:n kohtaamisen ensimmäinen tunti oli juuri niin tylsää jalkapalloa kuin paikallispelistä voi odottaa. Kumpikin joukkue tuntee toisensa, ei halua hävitä eikä ota riskejä. Peli puuroutuu keskialueelle ja kun pelaajat vielä painavat töitä vuorotta ja tukka putkella, niin pallollisen pelaajan kimpussa on puolessatoista sekunnissa kolme vastustajaa.

Tila ja aika hupenevat sellaisessa pelaamisessa olemattomiin hyvin nopeasti, ja se on äärimmäisen paljastavaa. Pienessä tilassa joukkueet pelaavat ”selkärankafutista”, joka paljastaa armotta, kuinka hyvällä mallilla joukkueiden yhteispeli on. Interin ja TPS:n kohdalla vastaus tuohon kysymykseen ei ollut kovinkaan mairitteleva. Paikallispelissä nähtiin tuhottoman paljon harhasyöttöjä. Pelaajat eivät selvästikään olleet vielä sisäistäneet sitä, missä kukin milloinkin liikkuu.

Pienen tilan selkärankafutista kesti Kupittaalla 60 minuuttia. Sitten Interin voitonnälkä kasvoi tappionpelkoa suuremmaksi. Joukkue laittoi suuremman vaihteen silmään ja nosti pelaamisensa riskirajoille. Aluksi se avasi pari paikkaa TPS:lle, mutta kun ”vierasjoukkue” ei käyttänyt tilaisuuksiaan, oli ”kotijoukkueen” vuoro iskeä.

Interin myrskyvaroitus tuli vain noin minuutti ennen avausmaalia, kun Severi Paajanen täräytti reilusta 30 metristä kaukovedon TPS-maalin ylärimaan. Hetkeä myöhemmin tolpatkaan eivät tulleet tielle. Mika Ojala pelasi pallon vain hetkeä aikaisemmin vaihdosta tulleelle Kennedy Nwangangalle, joka otti niinsanotusti tyhjät pois ja kiskaisi pienen kuljetuksensa päätteeksi 25 metristä komean kaukokudin etuylänurkkaan. Nigerialaisen ensimmäinen liigamaali olisi tuskin voinut olla komeampi tai tulla Interin kannalta parempaan paikkaan.

Taktisesti ajateltuna avausmaaliin johti Interin paineen nostamisen lisäksi kaksi vaihtoa. Ensimmäinen oli Nwangangan sisääntulo Sami Sanevuoren tilalle. Toinen oli se, että TPS oli vain minuutti ennen takaiskua vaihtanut Simo Valakarin Riku Riskiin.

Puolustavien pelaajien vaihtaminen jättää kentälle usein reiän. Se on yksi syy siihen, miksi esimerkiksi toppareita vaihdetaan niin harvoin. Riski ei varsinaisesti tullut Valakarin paikalle, joten kentällä oli maalintekohetkellä Valakarin kokoinen aukko. Siksi Nwanganga pääsi tykittämään maalinsa keskeltä kenttää kaikessa rauhassa juuri siltä paikalta, jossa Valakari olisi seissyt. (En nyt sano, että Valakarin olisi pitänyt pelata enemmän. Sanon vain, että jonkun olisi pitänyt paikata häntä.)

Ottelun lopullinen niitti tuli puolitoista minuuttia avausosuman jälkeen. Jukka Lehtovaara nyrkkeili Mika Ojalan keskityksen eteensä ja ensimmäisenä irtopalloon ehti takatolpalla vaaninut Timo Furuholm, joka tökkäsi pelivälineen maaliin ja ryntäsi sitten tuulettamaan villisti osumaansa. Furuholmin siihen saakka aisoissa ja herran nuhteessa pitänyt TPS-kapteeni Jarno Heinikangas ei voinut kuin katsella surullisena tapahtunutta.

”TPS oli surkea – taas kerran”, Furuholm täräytti ottelun jälkeen, mutta antoi lopulta tunnustuksen myös vastustajalleen. ”Heinikangas on hyvä pelaaja ja hänen kanssaan oli hyvä painia. Yritin potkia ja hakata häntä, mutta kaveri ei meinannut taipua millään”, Furuholm virnuili vartijastaan.

Ymmärrettävästikään Heinikangas ei ollut otteluun yhtä tyytyväinen. ”Ei kukaan näitä pelejä haluaisi hävitä. Matsi oli tyypillinen derby. Lähdimme pelaamaan puolustuksen kautta. Inter piti enemmän palloa, mutta kummallakaan ei ollut oikein paikkoja. Toisella jaksolla meillä oli ennen maalia muutama paikanpoikanen. Ei saatu niistä sisään.”

Pasi Rautiainen puolestaan tunnusti Interin olleen selvästi parempi ja kiitteli Kupittaan tunnelmaa. ”Hieno ilta ja upea yleisömäärä (6 042). Inter ansaitsi voittonsa. Se piti palloa ja liikutti sitä. Lähdimme tänään enemmän puolustuksen kautta, koska tietyt realiteetit täytyy ymmärtää. Eka jakso oli meiltä todella huonoa syöttötyöskentelyä. Toka jakso oli maaliin asti selvästi parempaa, muttei missään nimessä täydellistä.”

Interin Job Dragtsma oli tyytyväinen omiensa esitykseen. ”Halusimme voittaa tänään. Kontrolloimme peliä, mutta emme saaneet ensimmäisellä jaksolla paikkoja aikaiseksi. Toisella jaksolla saimme avausmaalin ja se oli tässä ottelussa todella tärkeää. TPS:ää ei ole helppo voittaa.”

Dragtsma muistutti kuitenkin, ettei paikallispelin voitto tarkoita hänelle kolmea pistettä kummempaa. ”Pelaajille tämä on varmaan spesiaalimpi juttu. Olen tietysti tyytyväinen siitä, että olemme nyt liigan kärjessä. En uskonut sen tapahtuvan näin nopeasti. Pelimme on kuitenkin parantunut ja se paranee koko ajan.”

Erityisen tyytyväinen Dragtsma on joukkueensa puolustuspeliin. ”Olemme pitäneet nollan neljässä pelissä peräkkäin. Se on hyvä lähtökohta. Sen päälle on hyvä rakentaa.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: