Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 17, 2009

TPS palloseuroista parempi

TPS-VPS 2-0
Kauden viides esiintyminen Kupittaalla toi vihdoin Turun Palloseuralle kauden ensimmäisen kotivoiton. Vieraana ollut Vaasan Palloseura oli ottelussa ottavana osapuolena, mutta oli valmentajanvaihdoksesta huolimatta säilyttänyt pelaavan ilmeensä.

TPS:n ja VPS:n kohtaamisessa Kupittaalla riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Asetelmat otteluun olivat maukkaat. TPS haki kauden ensimmäistä kotivoittoaan ja VPS kauden ensimmäistä voittoaan.

Lisämaustetta peliin toi se, että vierasjoukkueen valmentaja Tomi Kärkkäinen oli irtisanoutunut tehtävästään vain pari päivää ennen ottelua ja nyt vaasalaisten vaihtopenkillä tekivät uusissa toimissaan liigadebyyttinsä Petri Vuorinen ja Juha Reini. (Kaksikko oli saanut poikkeusluvan toimia tehtävissään, vaikka kummaltakaan ei vaadittua valmennuslisenssiä löydy.) VPS osoitti jo alkuhetkillä, että se pitää edelleen kiinni pelaamaan pyrkivästä pelitavastaa, jolla se kauteen lähti. 12. minuutilla Jyrki Saranpää syöteltiin kauniilla lyhytsyöttöpelillä maalipaikkana, mutta TPS-vahti Jukka Lehtovaara teki vastaantulollaan Saranpään aikeet tyhjiksi.

Tämän jälkeen ote siirtyi kotijoukkueelle, joka siirtyikin johtoon 25. minuutilla. Pallo pelattiin TPS:lle harvinaisen nopeassa hyökkäyksessä Mikko Paatelaiselle, joka murtautui rangaistusalueelle ja antoi sitten matalan syötön taustalta nousevalle Riku Riskille. Riski pääsi tykittämään rangaistuspilkun kohdilta vastapalloon eikä kova kuti jättänyt VPS-vahti Henri Sillanpäälle mahdollisuuksia.

Pian maalin jälkeen Paatelaisella oli mahdollisuus tuplata kotijoukkueen johto ja viimeistään hänen olisi pitänyt tehdä se läpiajosta kymmenisen minuuttia myöhemmin. Sillanpää kuitenkin luki kummassakin tilanteessa Paatelaista kuin Elloksen luetteloa ja piti torjunnoillaan lukemat 1-0:ssa.

VPS:lle puolestaan aukeni avopaikka jakson viimeisellä minuutilla, mutta sen paremmin Saranpää kuin Jyri Hietaharjukaan ei ylettynyt ohjaamaan matalaa keskitystä TPS-maaliin.

TPS oli lähtenyt otteluun kahden kärjen taktiikalla. Kasper Hämäläinen ja Christian Andreasen olivat tehneet tilalle Paatelaiselle ja Babatunde Wusulle, jotka paiskivat paljon töitä kärjessä, mutta olisivat voineet olla tehokkaampiakin. Riski oli puolestaan korvannut TPS:n keskikentällä Simo Valakarin. Valmentaja Pasi Rautiaisella tuntuu olevan sellainen käytäntö, että Valakari on avauksessa ennalta kovempia ja Riski ennalta heikompia joukkueita vastaan. Sunnuntain perusteella Riski voisi kyllä pelata myös nuo ns. kovemmat matsit – sen verran vahva oli hänen panoksensa vaasalaisia vastaan.

VPS:llä oli toisella jaksolla pari paikkaa ja erityisesti Petteri Forsellin tulo kentälle piristi vaasalaisten peliä – mutta rehellisyyden nimissä TPS:n olisi pitänyt varmistaa voittonsa jo kauan ennen toista maaliaan. Vaasalaisten hakiessa tasoitusta turkulaiset saivat lukuisia vastaiskuja ja Riskillä, Kasper Hämäläisellä ja Wayne Brownilla oli kullakin mahdollisuutensa tehdä kotijoukkueelle toinen maali, mutta Vepsu-kassari Sillanpää piti joukkuettaan pystyssä. 86. minuutilla TPS sai jo Sillanpäänkin pelattua ulos tilanteesta, mutta Riskin veto pysähtyi tolppaan.

Lopulta ratkaisumaalin juonivat vaihdosta tulleet Hämäläinen ja Andreasen. Pirteästi esiintynyt Hämäläinen syötti nousunsa päätteeksi Andreasenille, joka laukoi matalan kudin. Sillanpää myöhästyi syöksyssään ja pallo meni maaliin vaasalaisveskarin alta.

”Meillä oli paikkoja tappaa peli jo aiemmin, mutta viimeinen terävyys puuttui”, Riski myönsi pelin jälkeen.

VPS:n kapteeni Tero Koskela ei luonnollisestikaan ollut tyytyväinen lopputulokseen, mutta kiisti joukkueen olevan paniikissa.
”Tämä oli samanlaista taistelua hengissä selviämisestä kuin viisi aiempaakin ottelua. Maaleja vain pitäisi saada, niin itseluottamus kasvaisi.”
”Valmentajanvaihdos tapahtui todella nopeasti, mutta mitään paniikkia ei ole päällä. Uskomme edelleen omaan tekemiseemme.”

Valmentaja Petri Vuorinen myönsi, että viime päivät ovat olleet kiireisiä.
”Tässä on ollut muutama päivä kovaa kiirettä. Ei ole ollut oikein aikaa miettiä. Tärkeintä oli saada joukkueeseen positiivinen fiilis. Meillä on ensi viikonloppuna tärkeä peli RoPSia vastaan. Siihen peliin tulee varmasti muutoksia, mutta tässä on ensi viikko aikaa miettiä niitä. Tärkeintä olisi nyt saada enemmän maalipaikkoja luotua.”

TPS:n valmentaja Pasi Rautiainen oli puolestaan tyytyväinen ja nauravainen, vaikka moittikin liigan kovaa pelitahtia.
”Nyt on niin kova ottelutahti, ettei tässä ehdi jäädä laakereille miettimään näitä juttuja. Vaasalaisetkin hyppää varmaan heti matsin jälkeen dösään, ajaa hemmaan, on keskiyöllä kotona ja alkaa funtsia seuraavaa matsia.”

Lisää Pasi Rautiaisen kommentteja löytyy edellisestä jutusta ”Pasin parhaita”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: