Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 18, 2009

Interin tehokkuus liikaa KuPSille

KuPS-Inter 0-2
Turun Inter pelasi viidennen peräkkäisen nollapelinsä ja otti kauden viidennen voittonsa. Tällä kertaa voitto tuli Kuopion Palloseurasta. Ottelun käännekohta oli Miikka Ilon epäonnistunut haltuunotto, joka poiki avausmaalin. Voitollaan Inter nousi jälleen liigan kärkeen.

Kumpikin joukkue oli voittanut edellisen ottelunsa ja valmentajat noudattivat pitkälti ”voittanutta joukkuetta ei vaihdeta”-filosofiaa. Kai Nyyssönen ei ollut vaihtanut ainuttakaan pelaajaa JJK-matsin avauksesta. Job Dragtsma oli nostanut TPS-pelin voittomaalin tehneen Kennedy Nwangangan yksitoitsikkonsa vasemmalle laidalle.

Vakiintuneista kokoonpanoista huolimatta ensimmäisellä jaksolla ei ihmeitä nähty. Pääsyyllinen tähän oli legendaarisen Väinölänniemen vähemmän legendaarisessa kunnossa oleva kenttä. ”Nurmi ei ole hirveän vihreä, mutta ei se huono ole”, KuPS-valmentaja Nyyssönen kommentoi Vänärin ”nurmikkoa” ennen ottelua. Nyyssönen oli oikeassa – nurmi ei ollut juuri vihreää nähnytkään. Ja kyllä – se oli huono.

”Ei tuolla kentällä voi pelata. Se on ihan hirveä. Täytyy vaihtaa pelityyliä toiselle jaksolle”, Interin Severi Paajanen puhisi puoliajalla. Ja siinä Paajanenkin osui naulan kantaan. KuPS hallitsi ensimmäisellä jaksolla Vänärin niksit vieraitaan paremmin. Kotijoukkueen suoraviivainen peli aiheutti pariin otteeseen turkulaisvieraille päänvaivaa, vaikka KuPS ei huippupaikkoja pystynytkään luomaan.

Toisella jaksolla KuPS sitten loi huippupaikan, mutta valitettavasti se loi sen Interille. Toppari Miikka Ilon ”säärikuoletus” epäonnistui ja Timo Furuholm pääsi niittaamaan pallon läpiajosta kuopiolaisten verkkoon. Tilanne oli raaka: KuPS oli pelannut hallitsevaa mestaria vastaan ilman minkäänlaista hätää, mutta oman virheen takia joukkue oli yhtäkkiä takaa-ajoasemassa sarjan kovinta puolustusta vastaan. (Maalin syntyhetkellä Inter oli pitänyt verkkonsa puhtaana jo yli 400 minuutin ajan.)

Lisäksi vierasjoukkue sai maalista lisävirtaa. Inter iski erityisen vaarallisesti Mika Ojalan antamista erikoistilanteista. Ensin Ojalan kulmatarjoilusta pääsi nauttimaan Ari Nyman, jonka komean volleyvedon Ville Iiskola torjui vielä kulmaksi. Seuraava Ojalan kulma löysi puolestaan Claudio Verinon, jonka pusku ylitti juuri ja juuri maaliviivan.

Verino oli Vänärillä muutenkin ilmatilan herra – aivan kuten Kupittaalla edellisviikon derbyssäkin. Argentiinalaistoppari on parantanut otteitaan koko ajan, ja tätä vauhtia hänestä voi hyvinkin kasvaa mitat täyttävä seuraaja Jos Hooiveldille.

Interin tämän hetken pelaaminen tiivistyy aika hyvin kapteeni Henri Lehtosen viime viikolla Puoliajalle antamaan kommenttiin: ”Hyökkäyksellä voittaa otteluita, puolustuksella mestaruuksia. Viime kaudella pystyimme aika hyvin pitämään oman pään puhtaana ja tiesimme, että saamme pelissä aikaan ainakin muutaman maalipaikan, josta ne osumat voi tehdä. Samaan tähdätään nytkin.”

Juuri näin Inter pelasi Kuopiossa. Se loi muutaman maalipaikan ja teki niistä tarvittavat maalit. Joukkueen tehokkuus ja tiukka puolustus riittivät kaatamaan KuPSin – ja sama resepti on tepsinyt sitä ennen moneen muuhunkin joukkueeseen. Inter pelasi Vänärillä viidennen peräkkäisen nollapelinsä ja otti kauden viidennen voittonsa.

Jotain turkulaisten puolustuspelin tiiviydestä kertoo sekin, ettei se ole kahdessa viime pelissään antanut vastustajilleen oikeastaan ainuttakaan kunnon maalipaikkaa. KuPSia vastaan Inter vei toisen maalinsa jälkeen vastustajaltaan maalintekomahdollisuudet ottamalla pallonhallinnan lähes täydellisesti itselleen.

”Ensimmäisen puoliajan vain odotimme, mutta puoliajalla päätimme alkaa pelata ja ottaa voiton. Toinen puoliaika olikin sitten helpompi. KuPSin selkäranka katkesi toiseen maaliin”, Interin Ari Nyman analysoi pelin jälkeen.

Valmentaja Job Dragtsma näki ottelun samalla tavoin: ”Tämä ei ollut helppoa, mutta varsinkin toisella jaksolla pelasimme hyvin. Ensimmäinen maali oli onnekas, mutta sen jälkeen hallitsimme ottelua.”

Ja jos avausmaali oli Interin kannalta onnekas, niin kuopiolaisvinkkelistä se oli epäonnea karvammillaan. ”1-0-maali lamautti joukkueen. Emme päässeet sen jälkeen enää peliin mukaan. Pieni virhe ratkaisi pelin. Tästä täytyy ottaa opiksi”, Kai Nyyssönen ruoti.

Mainokset

Responses

 1. Hyvä raportti jälleen kerran, kiitokset siitä!

  Ja jos vähän viilataan pilkkua, niin Inter otti kolmannen peräkkäisen voittonsa. Samaa viittä ottelua ehdotti Virkkunenkin. Tosin samapa tuo.. 😉

  • Ei se aivan sama ole. Kiitoksia kiitoksista ja valppaudesta. Päivitän tuon raporttini saman tien.

 2. Aika onnetonta raportoida televisiomatseista. Kait tämä silti on sitä kulttuuria joidenkin mielestä? Mielestäni hyvin turhaa.

  • No joo. Kulttuurista en tiedä, mutta kyllä tämänkin blogin painopiste on jossain muualla kuin tv-matsien raportoinnissa. Itse yritän niistä kirjoittaessani painottaa enemmän ottelun analysointia. Miksi on mielenkiintoisempi kysymys kuin mitä – varsinkin silloin, kun monet ovat ottelun jo nähneet.

   Mutta tässä tulee shokkipaljastus: tv-kuvaa raportoiden näitä juttuja tehdään toisinaan urheilutoimituksissakin. En väitä, että se on urheilujournalismia parhaimmillaan, mutta yleinen käytäntö se silti on. Pelkällä selostuksella ei kukaan tee mitään, mutta en minä sellaisia pyrikään tekemään. Lukijamääristä päätellen monet näistä myös jotain saavat.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: