Kirjoittanut Lari Vesander | 23 toukokuun, 2009

Betoninen Haka voitti kärkikamppailun

Inter-Haka 0-2
Valkeakosken Haka voitti Interin liigan kärkikamppailussa ja nousi samalla sarjataulukon piikkipaikalle. Hyvätasoisessa ottelussa valkeakoskelaisten voiton avaimet olivat tiivis puolustaminen ja harvojen maalipaikkojen tehokas hyödyntäminen.

Interin valmentaja Job Dragtsma oli Haka-ottelun jälkeen turhautunut. Hänen joukkueensa oli esittänyt ensimmäisellä jaksolla liigakauden parasta jalkapalloa, mutta ei silti onnistunut murtamaan vierasjoukkueen betonista puolustusta.
”Me tulimme tänne voittamaan. Haka tuli välttämään tappion. Toki niinkin voi pelata, mutta olimme tänään selvästi parempi joukkue. Haka kävi ensimmäisellä jaksolla kenttäpuoliskollamme ehkä kolme kertaa. Toisella jaksolla heidän kaikki pelaajansa ryhmittyivät maalien jälkeen pallon alle ja potkivat sitä vain pois”, Dragtsma tuhahti.

Dragtsman pettymys ei tehnyt oikeutta Hakalle, mutta ymmärrettävää se silti oli. Inter esitteli avausjaksolla lähes silmiähiveleviä syöttöyhdistelmiä. Kupittaan nurmella liikkuivat kauniisti niin miehet kuin pallokin, mutta maalipaikoiksi asti Interin hallinta ei kuitenkaan jalostunut. Suurin syy tähän oli Diego Corpachen johtama Haka-puolustus. Useimmiten kotijoukkueen viimeisen syötön eteen ehtikin juuri vuosikaudet sinimustien puolustuksessa luutinut argentiinalaistoppari.

”Inter vei meitä avausjaksolla kuin pässiä narussa. Toisella jaksolla saimme vähän paremmin otetta. Saimme painetta Interin päätyyn, sitä kautta saimme Interin tekemään virheitä ja sitä kautta saimme maalitkin”, Haka-luotsi Olli Huttunen arvioi.

Toisen jakson alussa ratkaisijan asemaan nousi sitten toinen argentiinalaistoppari. Jatkuvasti otteita parantaneelle Claudio Verinolle sattui huono päivä ja hän oli osallisena kummassakin Hakan osumassa. Ensimmäisessä osumassa Verino potkaisi purun sijasta hudin, minkä ansiosta Sami Ristilä pääsi yksin läpi. Kokenut Ristilä ei avopaikasta epäonnistunut vaan pamautti vieraat johtoon kauden avausosumallaan päättäen samalla Patrick Bantamoin runsaat 500 minuuttia kestäneen nollaputken.

Maalin jälkeen Inter lähti hakemaan raivokkaasti tasoitusta, ja se kostautui lähes välittömästi. Niko Ikävalko huijasi laidalla komeasti Verinon ja muutti Hakan vastaiskun kahdella yhtä vastaan -ylivoimahyökkäykseksi. Ikävalko päätti nousunsa syöttämällä pallon Mika Mäkitalolle, joka tykitti sen maalin kattoon. Corpachen tavoin Interistä viime kauden jälkeen Hakaan siirtynyt Mäkitalo kunnioitti vanhaa seuraansa jättämällä tuuletuksen väliin. ”Ei sitä kai tarvitse sen enempää selitellä. Minulla ei ollut Interin kanssa mitään riitoja eikä erimielisyyksiä, joten hillitsin itseni maalin jälkeen”, Mäkitalo totesi pelin jälkeen.

Maalin jälkeen Inter sai omakohtaisesti huomata, miksi Haka on pitänyt jokaisen liigakaudella saavuttamansa johtoaseman. Kentälle vaihdetusta lisätulivoimasta huolimatta kotijoukkue ei päässyt sen paremmin maata pitkin kuin keskityksilläkään. Ainut kunnon kavennuspaikka oli Timo Furuholmilla, jonka puolittaisen läpiajon Haka-vahti Janne Korhonen torjui jaloillaan. Se oli ainut kerta kun Korhosen täytyi pistää Kupittaalla parastaan ja siinä vaiheessa ottelua oli pelattu jo lähes 80 minuuttia.

”Olimme tänään tehokkaita ja taistelimme sydämellä. Puolusta hyvin ja tee tarvittavat maalit. Jalkapallo ei ole aina kaunista, mutta pelaajat pistivät tänään sydämen peliin. Kentällä oli pelin jälkeen väsyneitä miehiä”, Olli Huttunen kiitteli omiaan taiston tauottua – eikä suotta. Vierasjoukkue teki maalit molemmista maalia kohti suuntautuneista laukauksistaan.

Huttunen vastasi myös Dragtsman esittämään kritiikkiin. ”Emme me vieraisiin tule viihdyttämään, me tulemme pelaamaan tehokkaasti. Ei se ole meidän tehtävämme viihdyttää turkulaisyleisöä. Meidän tehtävämme on hankkia pisteitä. Ottelua voi lähteä voittamaan palloa hallitsemalla tai puolustavammin. Mekin tulimme tänne voittamaan, mutta me teimme sen eri tavalla kuin he”, omilleen tiukan puoliaikapuhuttelun pitänyt Huttunen totesi.

Mutta jos oli Hakan puolustusasenne ensiluokkainen niin aivan samaa ei voinut sanoa valkeakoskelaisten fair play -hengestä. Toisella jaksolla koskilaiset kuluttivat aikaa kaikin tavoin aina siihen asti, kunnes erotuomari Antti Munukka antoi Pietari Holopaiselle varoituksen viivyttelystä. Holopainen oli vapaapotkun antamisen sijaan lähtenyt juomaan sen JÄLKEEN, kun Mika Mäkitalo oli ensin kuluttanut toista minuuttia lompsiessaan vaihtoon.

Hämäläisten hitaus ei kuitenkaan poistanut sitä tosiasiaa, että he nousivat ansaitusti liigan kärkeen. Lisäksi Haka päätti vierasvoitollaan Interin 17 kuukautta kestäneen kotitaian. Inter oli edellisen kerran hävinnyt Kupittaalla lokakuussa 2007.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: