Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 24, 2009

TPS:n tehottomuustauti tuli takaisin

TPS-IFK Mariehamn 0-0
Tehottomuustauti on jälleen iskenyt Turun Palloseuraan. IFK Mariehamnia vastaan Tepsin varttisataa laukausta tuottivat tasan nolla maalia. IFK:lle 0-0-tasuri oli jo kolmas peräkkäin, eikä peliä katsellessa tarvinnut ihmetellä miksi.

Ensin hyvät uutiset: Viikon tauko näyttää tehneen hyvää Turun Palloseurankin pelille. Joukkue liikutti palloa IFK Mariehamnia vastaan ajoittain todella hyvin ja varsinkin keskikentän kaksikko Wayne Brown – Riku Riski näyttäisi löytävän hiljalleen toisensa. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla tämä kaksikko pyöritteli vierasjoukkuetta solmuun syöttökombinaatioillaan.

Sitten huonot uutiset: TPS ei osaa tehdä maaleja. Osaltaan tähän vaikutti IFK Mariehmanin passiivinen pelitapa, mutta toisaalta TPS:lle oli tilastoiden mukaan 14 laukausta kohti maalia ja 11 sen ohi. Ei ole mikään valtiosalaisuus, että Kupittaan tilastonikkarit ovat keskimääräistä virkaintoisempia, mutta kyllä nuo luvut silti selvää osviittaa TPS:n hallinnasta antavat.

Erityisen ikäviksi tehottomuusongelmat tekee se, että TPS:llä on ollut niitä ennenkin. Jos kyse olisi taudista, sen voisi sanoa uusineen.
”Alkukaudesta meillä oli sama ongelma kuin tänäänkin. Paikkoja on vaikka kuinka, mutta viimeistelyssä hätäillään”, TPS:n Kasper Hämäläinen ruoti apena ottelun jälkeen.

Hämäläinen tuli 55. minuutilla Chris Cleaverin tilalle ja toi mukavasti säpinää kentälle – varsinkin kun ahvenanmaalaiset olivat saaneet Riku Riskin toisella jaksolla jotenkin aisoihin. Hämäläisen tultua kentälle alkoi kuitenkin taas tapahtua. Tähän vaikutti tosin sekin, että osa IFK pelaajista näytti väsähtäneen (tai sitten vain menettäneen kiinnostuksensa puolustamiseen) tunnin pelin jälkeen. Selkein osoitus tästä oli, että Wayne Brown sai kaikessa rauhassa kuljettaa palloa 50 metrin matkan ennen kuin yksikään IFK-pelaaja tuli häntä estämään.

Brownin syöttö meni kuljetuksen jälkeen harakoille, mutta keskikentälle kuin tyhjästä tupsahtanut tila poiki tepsiläisille tukun muita paikkoja. Paras niistä siunaantui Hämäläiselle 67. minuutilla: Babatunde Wusu ja Mikko Manninen järjestivät keskikenttämiehelle avopaikan takatolpalle, mutta IFK-vahti Gustaf Långbackan paraatipelastus piti pelin maalittomana. Tämän jälkeen Hämäläinen järjesti itselleen vielä uuden paikan purjehtimalla hienojen vartaloharhautusten avulla boksiin, mutta hänen vetonsa meni ohi takatolpasta.

Kerran TPS sai pallon IFK:n maaliin: Långbacka epäonnistui nyrkkeilyssään ja Riku Riski sijoitti irtopallon maaliin ahvenanmaalaistoppareiden längistä. Katsomoon tilanteessa ei näyttänyt olevan mitään virhettä, mutta lopulta erotuomari Tero Nieminen päätti viheltää vapaapotkun vierasjoukkueelle. Vihellys tuli niin myöhään, että osa katsojista uskoi Niemisen viheltävän maalin merkiksi ja lisäksi erotuomari sai käydä selvittelemässä päätöstään tulistuneelle Pasi Rautiaiselle. Kaksikon juttutuokio oli jo pelkkiä eleitä tulkiten epäilemättä värikäs.

Mutta TPS:llä oli tukku paikkoja hylätyn maalin jälkeenkin: Wayne Brown veti puolestaan ohi yläkulmasta. Välillä maalia yritti taas Babatunde Wusu, mutta mikään ei auttanut. Kun Paatelaisen tilalle vaihdosta tulleen Christian Andreasenin saksipotkukin leijaili lisäajalla yli maalin, kotijoukkueen pelaajien päät painuivat – ja koko ottelun puolustuskannalla olleet maarianhaminalaiset olivat vielä ”varastaa” voiton Kupittaalta: Ensin Tamas Gruborovics puski Patrik Rikaman keskityksestä ylärimaan. Sitten Ante Simunac laukoi niukasti ohi yläkulmasta. Ja lopuksi vielä Wilhelm Ingves nosti pallon läpiajon päätteeksi maalin yli.

”Paulus Arajuuri sai kyynärpäästä nenäänsä ja hänen loukkaantumisensa pilasi totaalisesti avausjaksomme. Jouduimme pelaamaan täysin uudella toppariparilla. Emme myöskään saaneet kuriin Riku Riskiä, joka pelasi todella hyvin varsinkin ekalla jaksolla. Toisella jaksolla pystyimme hieman kohentamaan, mutta ei IFK:n peli ollut tänään sitä mitä sen pitäisi olla. Ei mikään hyvä peli meiltä, mutta pidimme taas nollan ja saimme kuitenkin pisteen ja siihen pisteeseen täytyy olla tyytyväinen, sillä olimme koko ajan TPS:ää askeleen jäljessä”, IFK-luotsi Pekka Lyyski totesi ottelun jälkeen.

Ärsyttävän passiivisesta pelityylistä huolimatta IFK:lle täytyy antaa tunnustus sen puolustuksen pitävyydestä: IFK Mariehamn on laskenut liigajoukkueista vähiten maaleja. Seitsemässä ottelussa maarianhaminalaisten verkko on soinut vain neljästi eli 0,57 kertaa per peli.

(TPS-valmentaja Pasi Rautiaisen tulikivenkatkuiset kommentit löytyvät edellisestä jutusta ”Pasin parhaita – osa 2”.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: