Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 31, 2009

Vertailun vuoksi

Inter-Honka-ottelun ennakkojuttu on herättänyt hieman hämmennystä. Osa lukijoista ei ole osannut suhteuttaa Interin tilastoja, koska niitä ei ole voinut verrata mihinkään. Nyt voi.

Minulla ei ole tarjolla mitään yleismaailmallista tilastoa siitä, kuinka usein esimerkiksi ensimmäisen maalin tehnyt joukkue voittaa pelin. Sen sijaan tiedän tämän: 100 prosenttia häviöistä johtuu siitä, että joukkue joutuu tappioasemaan eikä pysty tasoittamaan.

Interin tapauksessa tappioasemassa pelaaminen on ollut iso ongelma. Se on sitä pelillisesti ja se on sitä tilastollisesti. Vertailun vuoksi olen laskenut tähän Interin, Hongan ja HJK:n tappioasematilastot tältä ja viime kaudelta. Tällä kaudella Honka on ollut tappiolla kuudessa ottelussa, Inter ja HJK neljässä. HJK on saalistanut noista otteluista yhden tasapelin ja yhden voiton. Honka on puolestaan noussut tasoihin peräti viisi kertaa ja jatkanut sen jälkeen vielä kahdesti voittoon saakka.

Entäs sitten Inter? Inter ei ole onnistunut nousemaan kertaakaan edes tasoihin – Inter ei ole itse asiassa edes pystynyt tekemään ainuttakaan maalia, jos vastustaja on tehnyt avausosuman. Se on hälyttävää. (Muut liigajoukkueet ovat muuten Tampere Unitedia lukuun ottamatta onnistuneet tekemään tappioasemassa ainakin yhden maalin.)

Otetaan sama vielä prosentteina. Honka on hävinnyt vain 17 prosenttia niistä otteluista, joissa se on joutunut tappioasemana. HJK:lla tuo luku on 50 % – ja Interillä 100 %. Jos tarkasteluun otetaan mukaan myös viime kauden liigaottelut, erot tasoittuvat hieman, mutta järjestys säilyy. HJK on 60 prosenttia (3 voittoa-3 tasapeliä-9 tappiota). Hongalla 41 prosenttia (5-5-7). Interillä se on 75 prosenttia (1-1-6).

Näiden lukujen valossa väittäisin, että Honka on erittäin hyvä pelaamaan tappioasemassa ja Inter taas erittäin huono. Silti uskon edelleen, että ensimmäisen maalin tekijä on huomisessa ottelussa vahvoilla. Miksikö? Siksi, että Inter on hyvä pelaamaan johtoasemassa. Mutta se on ehkä sitten ihan toinen tilastojuttu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: