Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 1, 2009

Interille työvoitto Hongasta

Inter-Honka 2-1
Veikkausliigan alkukauden otteluruuhka päättyi Interin ja Hongan kohtaamiseen. Joukkueet antoivat kaikkensa viihdyttävässä ottelussa, joka päättyi lopulta kotijoukkue Interin työvoittoon. Voitto nosti Interin sarjataulukossa toiseksi, mutta jätti Hongan kuudenneksi.

Jos totta puhutaan, niin oli todella mukavaa nähdä pitkästä aikaa Kupittaalla vierasjoukkue, joka pyrki myös viihdyttämään. Inter (ja miksei TPS:kin) oli edellisissä kotiotteluissaan takonut päätään vastustajien puolustusmuuriin. Hongan avoimempi pelityyli sopi sinimustille paljon paremmin ja se sopi kyllä katsojillekin. Lopputuloksena oli viihdyttävä ottelu, jota seuratessa ei tullut aivan heti mieleen, että joukkueet pelasivat kolmannen pelinsä puolentoista viikon, ja kymmennensä puolentoista kuukauden sisällä. (Kupittaan nurmellekin liigapeli oli jo kauden 11., mutta osaavien kenttämestareiden ansiosta alusta oli oivallisessa kunnossa.)

Honka avasi maalihanat erikoistilanteesta. Nicholas Otaru antama kulma tavoitti Hermanni Vuorisen, joka yritti aikansa maalintekoa ja syötti sitten Jaakko Lepolalle. Lepola sijoitti pallon tarkasti etunurkkaan ohi tolppamiehenä toimineen Henri Lehtosen. Toisin kuin aiemmin tällä kaudella, Inter ei mennyt takaiskusta paniikkiin. (Eikä sillä ollut siihen mitään syytäkään: peliä oli jäljellä vielä 85 minuuttia ja lisäajat päälle.) Kotijoukkue malttoi pelata omaa peliään ja se palkittiin pian. Severi Paajanen löysi Honka-puolustuksesta ammottavan aukon ja syötti Mika Ojalan läpiajoon – eikä Ojala erehtynyt vaan sijoitti pallon varmasti maaliin.

Grotin takana pelanneet Ats Purje, Severi Paajanen ja Mika Ojala vaihtoivat jatkuvasti paikkoja ja saivat Hongan puolustuksen näyttämään seulalta – mitä se on tällä kaudella ollutkin. Interin tekemä osuma oli Hongalle jo kauden 13. takaisku. Ensimmäisen jakson hahmo oli Paajanen, joka raatoi ja ravasi. Riisti ja riplasi. Rikkoi ja rakensi. Ja ehti hän siinä sivussa tekemään paljon muutakin. Jakson puolivälissä Paajanen harhautti keskikentällä yhden Hongan pelaajan ja huomasi yllätyksekseen olevan vierasjoukkueen maalille vievällä täysin vapaalla kevyen liikenteen väläyllä. Keskikenttämies kipitti kiltisti pallon kanssa boksiin, mutta laukoi harmikseen pallon maalin yli.

Hongan parhaat paikat siunaantuivat Joel Perovuolle ja Jami Puustiselle. Ensimmäisen laukoi yli, jälkimmäinen puski ohi. Ne olivat kuitenkin lähinnä vain välähdyksiä, sillä enimmäkseen esillä oli Inter. Jakson loppuhetkillä Ojala ja Paajanen rakensivat paikan Purjeelle, joka potkaisi ohi pallosta. Jatkotilanteesta Purje oli rakentamassa avopaikkaa Guillano Grotille, mutta toppari Roope Heilalan viime hetken liukukatko pelasti Hongan varmalta näyttäneeltä takaiskulta.

Puoliajalla Inter-valmentaja Job Dragtsma otti Grotin vaihtoon ja laittoi tilille edellisessä pelissä kiukutelleen Timo Furuholmin. ”Furkka” oli kiittää heti Dragtsmaa saamastaan vastuusta, kun hän ehtimaalin edessä ensimmäisenä Ojalan keskitykseen. Hän ei kuitenkaan saanut kunnon osumaa palloon ja peliväline vieri maalin ohi. Samalla tavalla kävi minuuttia myöhemmin tekopaikassa olleelle Ats Purjeelle. Hongan maali alkoi vaikuttaa kirotulta. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Furuholm pääsi puskemaan Ojalan antamasta kulmasta. Pusku oli muuten hyvä, mutta suuntautui suoraan Honka-vahti Tuomas Peltosen käsiin. Interin maali näytti olevan vain ajan kysymys.

Honka taas tyytyi olemaan tauon jälkeisen vartin ottavana osapuolena ja kyttäilemään vastaiskuja, jotka noudattivat useimmiten kaavaa ”pitkä pystypallo paitsioon juosseelle Hermanni Vuoriselle”. Tunnin kohdalla vierasjoukkue alkoi kuitenkin taas ”pelata” ja hankki parikin kulmapotkua. Niistä jälkimmäisestä takatolpalla vaaninut Tuomo Turunen olisi voinut siirtää vieraat johtoon, mutta hän ei ehtinyt palloon. Hetkeä myöhemmin Furuholm jatkoi läheltä piti tilanteiden tehtailua tykittämällä kahdesta kympistä niukasti alanurkan ohi.

Parikymmentä minuuttia ennen loppua Mika Ojala loukkaantui kulmatilanteessa. Kun Petteri Kari vihelsi pelin poikki, iso osa pelaajista ryntäsi juomaan. Vasta siinä vaiheessa tajusin mitä kentällä olevat pelaajat olivatkaan käyneet alkukaudella läpi: Kolmas peli puolentoista viikon sisään. Kymmenes kuuden viikon sisällä. Paahtava helle ja hyvätempoinen peli. Pelaajat jättivät kentälle kaikkensa – Ojala ainakin. Hän linkkasi kentältä koppiin sen näköisesti, että matka kahden viikon päästä pelattaviin nuorten EM-kisoihin saattaa olla vaarassa. (Ottelun jälkeen lehdistötiloissa kiersi huhu, että Ojalan nilkasta olisi napsahtanut jotain, mutta mitään tarkempaa tai virallista tietoa ei ollut saatavilla.)

Lopulta kahdesta joukkueesta juuri kotijoukkue Inter oli se, joka sai kaivettua itsestään vielä viimeiset voimavarat. 83. Furuholm taisteli itsensä kulmalipun tuntumasta keskityspaikkaan ja lähetti pallon boksiin. Vaihdosta tullut Kennedy Nwanganga jatkoi keskityksen päällään Ats Purjeelle, joka otti pallon haltuunsa ja potkaisi sen sitten maaliin. Se oli ansaittu palkinto Interin uurastuksesta. ”En ole ollut pitkään aikaan avauksessa. Nyt olin. Tein maalin ja joukkueemme voitti. Olen todella onnellinen”, Purje totesi pelin jälkeen.

Honka-luotsi Mika Lehkosuon mielialat eivät liikkuneet aivan samoissa sfääreissä. ”Tämä oli aika outo peli. Saimme alkuun nopean maalin, mutta Inter oli kentällä pitkään selkeästi parempi. Peli tasoittui vasta kun saimme Interin pelinrakentelun kuriin. Tässä oli vastakkain kaksi samantyylistä joukkuetta. Kumpikin pyrki pitämään palloa vastustajaa enemmän. Kun joukkueet olivat vielä aika samantasoisiakin, peli aaltoili. Meillä oli omat hetkemme ja läheltä piti -tilanteemme, niin Interilläkin. He käyttivät omat paikkansa paremmin ja siksi he voittivat”, Lehkosuo totesi.

Interin Job Dragtsma oli tyytyväinen paitsi voittoon, myös siihen että joukkue sai pitkästä aika vastaansa pelaavan vastustajan. ”Useimmat joukkueet eivät ole tulleet tänne voittamaan tai edes pelaamaan. Tänään kumpikin joukkue pyrki voittamaan ja pelaamaan, mutta me voitimme. Se että voitto tuli juuri ennen taukoa oikeastaan tuplaa sen arvon. Peli oli tiukka. Meillä oli avausjaksolla ongelmia keskialueen puolustuspelissä, mutta toisen jakson aloitimme hyvin. Loimme paikkoja, mutta emme pystyneet oikein hyödyntämään niitä. Lopussa sitten oikeastaan taistelimme voiton itsellemme”, Dragtsma sanoi.

”Meidän täytyy parantaa vielä peliämme, enkä ole tyytyväinen kahden edellisen ottelun tulokseen, mutta muuten olen kyllä tyytyväinen alkukauteen. En olisi uskonut ennen kauden alkua, että meillä olisi tässä vaiheessa näin paljon pisteitä kasassa”, hollantilaisluotsi jatkoi.

Inter ja Honka ovat nyt pelanneet 40 prosenttia kauden liigapeleistään. Inter on sarjassa toisena, Honka kuudentena. Se veti syystäkin Lehkosuon mietteliääksi. ”Kirittävää jää loppuihin 60 prosenttiin. Olemme menettäneet paljon pisteitä pieniin asioihin, pelanneet liikaa tasapelejä. Eikä siihen ole yhtä suurta yksittäistä syytä. Meidän pitää parantaa peliämme kokonaisuutena, jos meinaamme vielä kiriä kärjen kiinni.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: