Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 5, 2009

Haka ja VPS osaavat johtaa

Jalkapallon sanotaan olevan peli, jossa ensimmäinen maali ratkaisee paljon. Tilastojen valossa tätä väitettä vastaan on paha väitellä. Veikkausliigassa avausmaalin tehnyt joukkue on tällä kaudella voittanut 72 prosenttia otteluista. Tasapeliksi 1-0-johto on muuttunut 17 prosentissa tapauksissa. Tappioon on ollut tyytyminen avausosuman jälkeen vain kuusi kertaa eli 11 prosentissa otteluista. Avausmaali ja nolla omassa päässä ovat varmasti voittava yhdistelmä, mutta silti avausmaali on vain yksi (tuloksellisen) johtamisen muoto. Ja lopulta kysymys ei olekaan vain siitä pääseekö joukkue, vaan myös siitä pystyykö joukkue säilyttämään johtonsa – osaako se johtaa?

Yksi mielenkiintoinen tapa tarkastella joukkueiden pelaamista on listata, kuinka monta kertaa mikin joukkue on ollut tämän kauden liigaotteluissa johdossa. Se tilasto näyttää tältä:

Honka 10
HJK 9
Inter 7
TPS 7
Haka 6
Jaro 6
MIFK 5
Lahti 4
TamU 4
MyPa 4
VPS 3
RoPS 2
KuPS 2
JJK 1

Voisi luulla, että johtoasematilasto olisi hyvin samanlainen kuin sarjataulukko, mutta näin ei ole. Kymmenen kertaa johtoon päässyt Honka on sarjataulukossa vasta kuudentena ja ”vain” kuusi johtoasemaa saalistanut Haka on sarjan kärjessä, vaikka onkin pelannut yhden ottelun Honkaa vähemmän. Menestyksen avain ei olekaan pelkästään avausmaalissa tai siinä, että pystyy siirtymään johtoon. Johto pitää pystyä myös säilyttää. Joukkueen täytyy osata johtaa.

Tällä kaudella Haka on tosiaankin osannut johtaa. Seuraavassa tilastossa ovat esillä ensin joukkueen säilyttämät johdot, sitten joukkueen menettämät johtoasemat ja lopuksi säilytettyjen johtoasemien (eli voittojen) osuus kaikista joukkueen johtoasemista:

Haka 6-0 100%
VPS 3-0 100%
Inter 6-1 86%
MIFK 4-1 80%
Lahti 3-1 75%
TamU 3-1 75%
Jaro 4-2 67%
TPS 4-3 57%
HJK 5-4 56%
MyPa 2-2 50%
RoPS 1-1 50%
KuPS 1-1 50%
Honka 3-7 30%
JJK 0-1 0%

Haka, VPS, Inter ja IFK Mariehamn osaavat pelata johtoasemassa. Honka ei niinkään. Tilastojen takaa löytyy muutama mielenkiintoinen poiminta:

Poimintoja tilastojen takaa:
* VPS ei päässyt Tomi Kärkkäisen aikana kertaakaan edes johtoasemaan, mutta Petri Vuorisen valtakaudella joukkue on säilyttänyt jokaisen saavuttamansa johdon.
* RoPS saavutti Valeri Bondarenkon alaisuudessa vain yhden johtoaseman ja menetti sen. Mika Lumijärven ensimmäisessä ottelussa RoPS meni johtoon ja säilytti johtonsa loppuun asti.
* TPS menetti kolme ensimmäistä johtoasemaansa tällä kaudella, mutta ei ole sen jälkeen menettänyt johtoaan, kun sen on kerran saavuttanut.

Jos korkeille prosenttiluvuille pitäisi löytää yhteinen nimittäjä niin se olisi luultavasti kurinalaisuus. Siitä kielivät niin valmentajanvaihdosten vaikutukset kuin Hakan sarjajohtokin.

Mainokset

Responses

  1. Vesanderin kynä on niin terävä, että paperi repeää jo muistiinpanoja tehdessä! Miksei hän kuitenkaan ollut Urheilulehden top 10 futiskynät -listassa??? Kysynpähän vaan!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: