Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 13, 2009

Dragtsma: ”14 joukkueen liiga on paras”

Interin päävalmentajan Job Dragtsman mielestä 14 joukkueen liiga palvelisi parhaiten suomalaista jalkapalloilua. Mutta niin palvelisivat hollantilaisluotsin mielestä myös parempikuntoiset kentät ja järkevämmin suunniteltu otteluohjelmakin.

Veikkausliiga on vähentämässä liigajoukkueiden määrää 12:een ja mahdollisesti sitä kautta kymmeneen. Interin hollantilaisvalmentajan Job Dragtsman mielestä kuitenkin 14 joukkueen liiga palvelee parhaiten suomalaista jalkapalloa. ”Joukkuemäärän vähentäminen ei ole hyvä ajatus. Jos haluaa hyvän liigan, 14 joukkuetta on hyvä määrä. Suurissa jalkapallomaissahan liigajoukkueiden määrä vaihtelee 16:sta 20:een, vain Skotlanti on tästä poikkeus. Meille (Interille) joukkuemäärän vähentäminen saattaisi olla hyväkin juttu, mutta ei suomalaiselle jalkapalloilulle. Kuka haluaa nähdä kolme tai neljä matsia samoja joukkueita vastaan?”, Interin hollantilaisvalmentaja Job Dragtsma kysyy.

”Voi toki olla, että pelien taso nousisi hieman. Kymmeneen joukkueeseen tarvitaan vähemmän pelaajia kuin 14:ään, joten taso saattaisi nousta. Mutta jos ajatellaan suomalaista jalkapallokarttaa, niin en tiedä olisiko joukkuemäärän vähentäminen hyväksi pohjoiselle. Etelän seurat säilyisivät kyllä liigassa, mutta esimerkiksi RoPS katoaisi kartalta. Minusta maantieteellinen kattavuus on hyvästä.”

Liigan puheita siitä, ettei Suomesta löydy 14 hyvää organisaatio, Dragtsma ei lähde kommentoimaan, mutta jotenkin hollantilaisluotsista paistaa sellainen ajatus, etteivät RoPS ja HJK taistele samoista katsojista tai sponsorirahoista. Hän myös muistuttaa, että liiga on ollut tällä kaudella aika tasainen. ”Tällä hetkellä jokseenkin kaikki joukkueet saavat pisteitä, vaikka KuPSilla onkin vaikeampaa. Se on hyvä juttu ja tekee liigasta mielenkiintoisen.”

Puhuttaessa alkukauden huonoista katsojaluvuista hollantilaisluotsi nostaa esiin kenttien kunnon ja pelin tason välisen yhteyden. ”Kenttien kunto vaikuttaa todella paljon pelin tasoon. Kupittaan kenttä oli keväällä kelvollisessa kunnossa, mutta kyllä se pallo pomppi täälläkin. RoPS- ja KuPS-pelien olosuhteet taas olivat katastrofaalisia. Luojan kiitos kumpaankin paikkaan tulee ensi vuodeksi kunnon keinonurmet, sillä tämän kevään kentillä ei pystynyt ennustamaan minne pallot oikein pomppivat.”

”Paremmilla kentillä pelataan parempaa jalkapalloa ja sitä katsojatkin haluavat nähdä. Roiskiminen ja taisteleminen ovat toki osa jalkapalloa, mutta täytyy pelissä olla muutakin. Kevätkaudella pelattiin paljon ala-arvoisia otteluita. Itse en olisi mennyt katsomaan RoPS- tai KuPS-peliä, en olisi maksanut niiden katsomisesta.”

Toinen asia mikä vaikuttaa katsojalukuihin on Dragtsman mukaan joukkueiden pelitapa, eikä kovinkaan moni joukkue Hongan ja Jaron lisäksi ole tullut tällä kaudella Kupittaalle viihdyttämään yleisöä.

”Meidän täytyy tottua siihen, että joukkueet pelaavat meitä vastaan passiivisesti. Mutta en tiedä tottuuko yleisö sellaiseen. He katselevat mieluummin Honka-matsin tapaisia pelejä kuin Haka-matsin kaltaisia pelejä”, Dragtsma näpäyttää.

”Minusta Haka ja VPS eivät edes puolustaneet hyvin. Hakaa vastaan saimme ensimmäisellä jaksolla viisi hyvää maalipaikkaa. VPS pärjäsi paremmin, mutta heitäkin vastaan meillä oli hyviä paikkoja. Jos emme olisi saaneet paikkoja, niin silloin vastustajien voisi sanoa puolustaneen hyvin. Nyt he olivat vain onnekkaita. Olisin tosiaan halunnut nähdä, mitä Haka olisi tehnyt, jos olisimme onnistuneet tekemään avausmaalin heitä vastaan”, hollantilainen jatkaa.

Tällä hetkellä Inter viettää harjoittelutaukoa kahden peliruuhkan välissä. ”Sain juuri heinäkuun ohjelman valmiiksi ja huomasin, ettei meillä ole yhtään vapaapäivää. Meillä on liigapelejä, Suomen cupin otteluita ja Mestareiden liigan karsintoja. Pelaamme 30 päivässä yhdeksän ottelua. Tilanne on sama kuin alkukaudella – emme pysty taaskaan treenaamaan.”

”Liiga voisi helpottaa eurocupeihin selviytyneiden joukkueiden asemaa otteluohjelmaa tehdessään. Mutta tiedän kyllä, että se on ollut tällä kaudella hankala homma nuorten ja naisten EM-kisojen takia. Haluaisin enemmän treeniaikaa ja enemmän palautumisaikaa vieraspelien jälkeen, mutta kuusi kuukautta on niin lyhyt aika kaudelle, että kiire oli tänä vuonna väistämätön. Toivottavasti näitä asioita kuitenkin mietitään ensi vuoden ohjelmaa tehtäessä.”

Mutta suurissa jalkapallomaissa liigajoukkueiden määrät vaihtelevat 16:sta 20:een.
Mainokset

Responses

  1. Jo ottaa Jobille tappio koville 🙂

  2. Hyviä pointteja Dragtsmalta, uskaltaa ainakin sanoa mitä ajattelee.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: