Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 14, 2009

Vieraat varastivat tasapelin Lahdesta

FC Lahti-IFK Mariehamn 1-1FC Lahti palasi parin viikon pelitauolta entistäkin pelaavampana ja olisi voinut kaataa IFK Mariehamnin murskalukemin. Niin ei kuitenkaan käynyt. IFK oli pelissä kunnolla mukana vain toisen jakson alussa ja lopussa, mutta onnistui silti venymään loppuhetkillä ja varastamaan Lahdesta tasapelipisteen.

Jos FC Lahti ja IFK Mariehamn olisivat kohdanneet nyrkkeilykehässä, lahtelaiset olisivat voittaneet teknisellä tyrmäyksellä reilusti ennen täyttä aikaa. Lahti oli sunnuntain matsissa selkeästi vastustajaansa liikkuvampi, pelaavampi ja parempi joukkue ja sen olisi pitänyt voittaa ottelu useamman maalin erolla.

Varsinkin avausjakso oli Lahden. IFK:n ainut paikka syntyi varttitunnin kohdalla, kun Viktor Szentpeteri oli tarjoilla vierasjoukkueelle avausmaalin oikein tarjottimella. Lahti-vahti juoksi hyökkäystä vastaan rangaistusalueen rajalle, tajusi ettei voikaan ottaa palloa käsiin ja yritti siivota pelivälineen rinnallaan(!) väljemmille vesille. Pallo ajautui suoraan Sasha Anttilaiselle, joka hätäili tilanteessa sen verran, että Janne Moilanen pääsi puskemaan Anttilaisen sijoituksen kulmaksi.

Kun IFK ei omaa paikkaansa hyödyntänyt, oli Lahden vuoro – kotijoukkue otti kentän haltuunsa, loi oman paikkansa eikä erehtynyt. Brassihyökkääjä Rafael sambasi ensin IFK-puolustajan solmuun ja tykitti sitten vasurillaan pallon vastustamattomasti takanurkkaan. Tyylikäs osuma päätti ahvenanmaalaisten yli 500 minuuttia kestäneen liigamatsien nollaputken.

Avausmaalin jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue. Lahti hallitsi kenttätapahtumia hyvällä liikkumisella ja nopealla syöttöpelillään. Ahvenanmaalaiset eivät saaneet kotijoukkuetta aisoihin ja paine maarianhaminalaisten maalilla alkoi kasvaa. Puolen tunnin pelin jälkeen Konsta Hietasella oli loistava mahdollisuus tuplata kotijoukkueen johto. Drillon Shala petasi Hietaselle vetopaikan noin 15 metriin, mutta IFK-vahti Gustav Långbacka torjui vedon varmasti. Viitisen minuuttia ennen taukoa puolestaan Hietanen järjesti vetopaikan Mohammed Fofanalle, mutta tämä sijoitti pallon pari metriä maalin yli.

Tauolla kumpikin joukkue teki vaihdon: Jari Litmanen korvasi Konsta Hietasen ja Mate Dujilo puolestaan Paulus Arajuuren. Hietasen lisäksi Lahdelta jäi puoliajalla koppiin myös avausjakson hyvä ote, sillä MIFK hallitsi täydellisesti toisen jakson alkua. Joukkue suoraviivaisti peliään, loi painetta kotijoukkueen maalille ja sai siitä palkinnoksi erikoistilanteita, jotka olivatkin tuottaa tulosta. Tamas Gruborovicsilla oli kulmapotkun jälkitilanteessa avopaikka tasoituksen tekemiseen, mutta Szentpeterin paraatipelastus piti lahtelaiset johdossa. Se oli IFK:n kymmenen minuuttia kestäneen painostusjakson paras paikka.

Vieraiden alkurynnistyksen jälkeen ote palasi Lahdelle. Eero Korte sai laukauksellaan Lånbackan venymään parhaimpaansa. Ottelun hahmo ja kauden parhaan ottelunsa pelannut Rafael olisi puolestaan voinut tehdä vaikka hattutempun – hän kokeili yläriman kestävyyttä ensin puskullaan ja sitten laukauksellaan. Ja jossain välissä jopa Jari Litmanen yritti itse maalia. IFK oli taas jyrän alla ja ottelu näytti olevan viimeistä armoniskua vaille valmis.

Tuota armoniskua ei kuitenkaan tullut ja loppuhetkillä IFK alkoi saada taas otetta pelistä. Joukkue pääsi pyörittämään kulmurikaruselliä, jonka Johan Carlsson olisi voinut päättää maaliin saatuaan pallon itselleen kulman jälkitilanteesta. Carlssonin kudista tuli kuitenkin huti ja seuraavaa paikkaa saatiin odottaa lisäajalle.

Ja sitten se tuli, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Lahtelaisten löysäillessä vierasjoukkueen pelaajat toimittivat pallon Tamas Gruborovicsille, joka laukoi tasoituksen rangaistusalueen rajalta. Szentpeteri sai kätensä väliin, mutta ei onnistunut ohjaamaan palloa maalin ohi. Tasoitus ei ehkä ollut ansaittu, mutta loppuvihellyksen tullessa taululla seisoivat luvut 1-1. ”Jos peliä ajattelee kokonaisuutena, niin ehkä meidän jotain viisi maalia olisi pitänyt tuossa tehdä”, Lahden Jari Litmanen totesi taiston tauottua eikä ollut tyytyväinen omaan esitykseensä: ”Olo oli tukkoinen. En ole ehtinyt harjoittelemaan Venäjä-peliin, enkä päässyt tähän peliin oikein mukaan.”

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun IFK on yllättää vastustajansa loppuhetkillä. Viime kuussa TPS takoi Kupittaalla päätään ahvenanmaalaisten puolustusmuuriin 90 minuutin ajan ja lisäajalla Gruborovics oli varastaa voiton IFK:lle. Tuolloin keskikenttämiehen pusku pysähtyi ylärimaan, mutta Lahdessa tasoitus oli tosiasia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: