Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 15, 2009

Taistelu toi vain tappion

Suomi-Englanti 1-2

Taivas oli auki Pikkuhuuhkajille  EM-kisojen avauspelissä, mutta lopulta joukkueelle jäi hyvästä taistelusta huolimatta vain luu käteen. Suomi sai pelata ottelussa yli tunnin yhden miehen ylivoimalla, mutta kaatui lopulta Stuart Pearcen taktisiin ratkaisuihin ja englantilaisten erikoistilanneosaamiseen.

Niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana. Suomen alle 21-vuotiailla oli voiton avaimet käsissään arvokisadebyytissään Englantia vastaan, mutta lopulta kaikki valui hiekkaan ja tuloksena oli niukka 1-2-tappio.

Suomi oli tehnyt hyvin läksynsä ennen ottelua ja aloitti pelin hyvin. Se pelasi tiiviisti ja hyvällä itseluottamuksella. Pikkuhuuhkajat pystyivät luomana painetta englantilaisten päätyyn, kun taas britit saivat ensimmäisen paikkansa vasta 15. minuutilla. Valitettavasti he myös tekivät siitä maalin.

Tilanteessa päti jälleen vanha viisaus: joukkue on usein juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Ja Suomen tapauksessa heikoin lenkki oli Jonas Portin, joka oli aiheuttanut suomalaisille sydämentykytyksiä jo jatkokarsintaottelussa Itävaltaa vastaan. Tällä kertaa Portin pelasi itsensä helposti ulos ja antoi Gabriel Agbolanhorin juosta boksiin. Aston Villan tähti kiitti kauniisti ja tarjoili avopaikan Wiganin Lee Cattermolelle, joka sijoitti pallon Suomen maaliin. Portin puolestaan kiitteli varmasti onneaan, että ehti tehdä jo ennen kisoja sopimuksen Serie B:ssä pelaavan Ascolin kanssa, sillä tuon tilanteen jälkeen hänelle tuskin olisi löytynyt juurikaan ottajia.

Englannin avausosuma ei ehkä ollut ansaittu, mutta Suomi ei kuitenkaan alistunut. Joukkue pyrki pallonhallintaa ja sai pelistä otteen. Ja Suomen onneksi hasarditoppareita löytyi Englanniltakin: Chelsean Michael Manciennen tehtävänä oli vartioida Berat Sadikia, mutta englantilaisten epäonneksi Sadik oli liian vahva ja liian nopea Manciennelle. Puolen tunnin pelin jälkeen Sadik voitti röyhkeydellään kaksintaistelun Manciennea vastaan ja murtautui tekopaikkaan. Tilanteessa pahasti jälkeen jäänyt Mancienne tarrautui epätoivoisesti kaksin käsin Sadik vyötäisille ja kaatoi hänet läpiajossa. Tuloksena oli täysin ansaittu ulosajo Manciennelle ja Suomelle rangaistuspotku, jonka joukkueen kapteeni Tim Sparv toimitti vielä vuorenvarmasti verkon maaliin.

Pikkuhuuhkajat olivat nousseet tasoihin, joukkueella oli vahva kannustus takanaan, henki päällä ja Englanti pelaisi vajaalla jäljellä olevat kuutisenkymmentä minuuttia. Tilanne olisi tuskin voinut olla herkullisempi. Jakson lopulla yritteliäs ja yllätyksellinen Perparim Hetemaj yritti vielä viedä sinipaidat taukojohtoon, mutta laukoi kuitenkin kuljetuksensa jälkeen pallon yli maalin.

Toinen jakson alku oli ensimmäisen loppua tasaisempi. Nyt oli Englannin vuoro olla ennakkoluuloton. Valmentaja Stuart Pearce oli ottanut tauolla vaihtoon joukkueensa tunnetuimman pelaajan Theo Walcottin, mutta joukkue painoi siti vajaallakin kohti Suomen maalia. Markku Kanervan suojatit eivät selvästikään osanneet odottaa tätä, vaan joutuivat rikkomaan vastustajiaan. Rikkeistä puolestaan seurasi vaarallisia erikoistilanteita, jotka antoi brittien kokenein pelaaja James Milner.

Maalivahti Anssi Jaakkola selvitti vielä Milnerin vapaapotkun, mutta tilanteesta seurannut kulma koitui Suomen kohtaloksi. Tim Sparv ei saanut kookasta Micah Richardsia kuriin eikä tolppamiehenä ollut Tuomo Turunenkaan voinut mitään City-puolustajan tarkalle puskulle.

Reilun tunnin jälkeen Kanerva otti vaihtoon näkymättömäksi jääneen Jarno Parikan ja lähetti kentälle joukkueen teinitähden Teemu Pukin. Pari minuuttia tämän jälkeen kentälle kirmasi vielä viuhahtaja, jota kukaan ei sinne kaivannut. Tämän jälkeen suomalaisilta olla hermot. Ei niinkään viuhahtajaan, vaan omaan saamattomuuteensa. Pukki ja Mehmet Hetemaj ottivat varoitukset minuutin sisään. Tim Sparv huusi turhautumistaan rikkeensä jälkeen. Harhasyöttöjä alkoi tulla eri puolilla kenttää. Pikkuhuuhkajat olivat menettämässä peliä, joka näytti jo olleen heidän hallinnassaan.

Fakta nimittäin on, että Suomella ei ollut saanut aikaisiksi toisen jakson ensimmäisen puolen tunnin aikana yhtään kunnon maalipaikkaa, vaikka pelasikin ylivoimalla. Stuart Pearce oli selvästikin tehnyt puoliajalla työnsä paremmin. Brittiluotsi oli laatinut joukkueelleen taktiikan, jolla se pystyi sekä tekemään johtomaalin että estämään vastustajiaan pääsemästä edes paikkoihin. Markku Kanerva oli tehnyt mainiota työtä ennen ottelua ja hänen joukkueensa ansiokas avausjakso oli siitä paras osoitus. Toisella jaksolla Kanerva kuitenkin tuntui olevan taktisesti aseeton. Hän ei onnistunut reagoimaan Pearcen ratkaisuihin, eikä saamaan suomalaisiin sellaista rauhallisuutta, jolla he olisivat voineet murtaa Englannin puolustuksen.

Vasta sen jälkeen, kun Kanerva vaihtoi viimeisinä keinoinaan sisään Itävalta-ottelun talismaanin Jussi Vasara ja Viron liigan komeetan Juha Hakolan, Suomen peli piristyi. Kaksikko järjesti kulmapotkusta Suomen ensimmäisen kunnon paikan, kun Hakola keskitti ja Vasara puski pallon sivuverkkoon.Yhtäkkiä Suomella oli taas tarvittavaa itseluottamusta. Lisäajalla Teemu Pukki järjesti itselleen tyhjästä maalipaikan riistämällä pallon brittipuolustajilta. Maalivahti Joe Hart kuitenkin peitti vastaantulollaan Pukin läpimurron.

Pikkuhuuhkajien arvokisadebyytti oli kokonaisuutena rohkaiseva ja erityisen hieno esitys se oli suomalaiskannattajilta, jotka saivat äänekkäällä kannustuksellaan ottelun tuntumaan sinipaitojen kotipeliltä ja jotka vielä loppuvihellyksen jälkeenkin osoittivat suosiota urheasti taistelleille omilleen.Tosiasia kuitenkin on, että mikäli suomalaiset olisivat pelanneet koko toisen jakson samalla tavalla kuin he pelasivat ottelun lopun, lopputulos olisi voinut olla toisenlainen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: