Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 13, 2009

Flow-tilan sietämätön keveys

Haka-TPS 0-3

Turun Palloseura voitti Valkeakoskella Hakan ja ilmoittautui samalla mukaan mestaruustaisteluun. Haka-voitto oli TPS:n kahdeksas tappioton ottelu, eikä joukkue ole menettänyt johtoasemaa sitten toukokuun alun. Tämän kaiken jälkeen viesti on selvä: TPS on samassa jamassa kuin Inter viime kaudella – se on flow-tilassa.

TPS otti kenties kauden merkittävimmän voittonsa, kun se kaatoi Hakan Valkeakoskella maalein 0-2. TPS:n urakkaa tosin helpotti se, että kotijoukkue oli ottelun alussa umpiunessa ja suorastaan tarjosi vieraille ottelun avausmaalin 10. minuutilla. Diego Corpache purki pallon suoraan Babatunde Wusulle, joka laukoi suoraan ilmasta. Wusun kuti oli kova, mutta mahdottomaksi torjuttavaksi sen teki vasta Corpachen epäonnistunut peittoyritys. Laukaus otti Corpachesta kimmokkeen ja upposi tyhjään takanurkkaan. ”Sen lisäksi, että Corpache syötti maalin, niin hän oli myös sen tekijä”, totesi Urheilukanavan selostaja Antti Mäkinen illan osuvimmassa lauseessaan. (Muuten lienee parempi, etten sano Urheilukanavan lähetyksestä, Mäkisestä tai Pepe Jürgensin päivän kunnosta yhtään mitään.)

TPS oli tarjota Hakalla oivallisen mahdollisuuden tasoitukseen, kun sen puolustajat päättivät ottaa Mikko Innasen neljällä miehellä ja jättivät Niko Ikävalkon täysin vapaaksi. Ikävalko ehti kuitenkin paitsioon juuri ennen Innasen syöttöä. Ja sen jälkeen peli vain aukeni entisestään. Niko Ikävalko laukoi niukasti ohi takatolpasta. Toisessa päässä Korhonen torjui jaloillaan kulmaksi. Kulmasta seuranneelle Wusun puskulle Korhonenkaan ei voinut mitään, mutta hänen ei tarvinnutkaan, sillä pallo viuhui kymmenisen senttiä etutolpan ohi.

Tässä vaiheessa ottelussa oli ollut enemmän tilanteita kuin keskiverrossa alkukauden matsissa yhteensä eikä peli ollut vanhentunut kuin vasta 25 minuuttia. Sen jälkeen tahti tosin hieman rauhoittui ja peli tasaantui. Ainoat tilastomerkinnät olivat Wayne Brownin varoitus, jonka englantilainen sai annettuaan vapaapotkun liian aikaisin (säännöt eivät jätä näissä tilanteissa erotuomarille tulkinnanvaraa, mutta aikuisten oikeasti, onko liian aikaisin annettu vapaapotku todellakin näin vakava turvallisuusriski?) sekä Ikävalkon vaihtaminen Hans Denisseniin.

Olli Huttusen täytyikin tehdä jotain, sillä joukkueen peli ei toiminut, mutta oli outoa, että vaihtoon tuli joukkueen ainut puhdas hyökkääjä, joka oli tähän asti jäänyt ilman palloja. ”Olisin voinut vaihtaa koko joukkueen. Olimme helvetin huonoja. Denissenin vaihdon tarkoituksena oli, että saisimme pidettyä enemmän palloja”, valmentaja Olli Huttunen totesi. Tauolla Huttunen vaihtoi vielä Mika Mäkitalon Sebastian Strandvalliin.

Vaihdoista huolimatta ote säilyi TPS:lle ja vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen pallo oli taas Hakan maalissa. Chris Cleaver löysi laidasta ex-hakalaisen Mikko Mannisen, joka puolestaan tavoitti maalin edestä keskityksellään Mikko Paatelaisen. Paatelainen liukui pallon maaliin ja säntäsi tuuletukseen. Hakan kivuttavana ollut yhden maalin mäki oli kasvanut hetkessä kahden maalin vuoreksi.

Kotijoukkueen onneksi TPS taisi luulla, että peli on jo paketissa. Turkulaiset antoivat Hakalle aivan liikaa tilaa ja paine vierasjoukkueen maalilla kasvoi kasvamistaan. Tunnin kohdalla Sami Ristilä tykitti pallon tolppaan, mutta pallo kimposi takaisin kentän suuntaan. Heittäytynyt Jukka Lehtovaara pysäytti pelivälineen epähuomiossa kantapäällään ja poimi sen sitten syliinsä. Rouva Fortunakin tuntui kääntyneen kotijoukkuetta vastaan.

Lehtovaaran tolppakantapäätorjunta oli ottelun käännekohta, sillä sen lähemmäs Haka ei enää TPS-maalia päässyt. Sen sijaan vierasjoukkue iski vielä kerran, kun vaihdosta tullut Mika Ääritalo sooloili Jarno Mattilan ja Diego Corpachen solmuun ja niittasi pallon kuljetuksensa päätteeksi etualanurkkaan. Se oli kuin loistava välähdys parhaiden päivien Ääritaloa parin kauden takaa.

Tällä hetkellä TPS on samassa jamassa kuin Inter viime kaudella: se on flow-tilassa eikä ole hävinnyt ottelua miesmuistiin. Maalinteko sujuu ja jollain tavalla – ei vähiten huippuvireisen ja itseluottamusta uhkuvan Jukka Lehtovaaran ansiosta – joukkueen puolustuskin pitää. TPS:llä on myös jotain mitä Interillä ei vielä vuosi sitten tässä vaiheessa kautta ollut – riittävästi hyökkäysvoimaa, että joukkue pystyy kääntämään pelejä myös loppuhetkillä. Sen sijaan joukkueen puolustuksesta puuttuu leveyttä varsinkin toppareiden osalta ja heinäkuun jälkeen Tepsi joutuu vielä jotenkin täyttämään Wayne Brownin lähdöstä jäävän aukon.

Mutta tällä hetkellä olennaisinta on se, mitä tapahtuu viikonloppuna. Sunnuntainen kärkikamppailu HJK:ta vastaan kertoo, kuinka suuren TPS:n mestaruusmahdollisuudet ovat. Vierasvoitolla HJK, sarjan toinen flow-joukkue, voisi kuroa jo turvallisemman tuntuisen kaulan muihin joukkueisiin. Kotivoitolla TPS taas nousisi käytännössä tasoihin HJK:n kanssa.

”Ainahan pitää rima asettaa korkealle, jos kehitystä haluaa, mutta tänään täytyy antaa komplimentti joukkueelle. Pojat pelasivat ajoittain aivan erinomaista peliä. HJK-matsiin ei voisi olla paremmat lähtökohdat. Toivon, että turkulaiset tulee sunnuntaina ja täyttää tuvan. Suomalaisen jalkapallon kannalta on tärkeää, ettei HJK pääse karkuun ja me yritetään estää se sunnuntaina vaikka tiedämmekin, että vastus on aika mahdoton”, TPS:n Pasi Rautiainen sanaili Urheilukanavalle pelin jälkeen.

Hakan taas olisi käännettävä kurssi mahdollisimman nopeasti kurssinsa. Valkeakoskelaiset pelasivat TPS:ää vastaan hyvän kautensa heikoimman ottelun ja toivovat varmasti, että se jäisi sellaiseksi kauden loppuun saakka.

Mainokset

Responses

  1. Loistava peli Tepsiltä, etenkin ensimmäiset 45 min. Toisella jaksolla loppui bensa mutta sitä varten ringissä on vaihtomiehiä. Raitapaitojen hinaajahuudoille plussat, olen varma, että kahden maalin Corpache tietää kenestä puhuttiin. Voitto kentällä, voitto katsomossa. NICE!

  2. Vallun numerohan jäädytettiin ennen pelin alkua. Olenko ainoa joka ei tätä tempausta oikein ymmärrä? Pois Hakasta, silti pappahan jatkaa uraansa. Eikös paidat yleensä jäädytetä vasta kun ura on paketissa?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: