Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 15, 2009

Mikä Interin pelissä mättää?

Inter teki kauden alla kaksi loistohankintaa, mutta kolmas täsmähankinta ei onnistunut. Interin tämän hetken ongelmat kulminoituvat siihen, että Ari Nymania tarvitaan siivoamaan Claudio Verinon virheitä – ja samaan aikaan häntä kaivattaisiin keskikentän pohjalla.Claudio Verino ei ole sopeutunut Interin pelitapaan.

Inter teki kauden alla kolme hankintaa, joista kaksi on onnistunut erinomaisesti. Ari Nyman on ollut joukkueen alkukauden paras pelaaja ja Alberto Ramirez on ollut Interin viime otteluiden paras pelaaja. Kaksi kolmesta ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Argentiinalaistoppari Claudio Verino ei ole onnistunut täyttämään Jos Hooiveldin suuria saappaita, ja tästä on aiheutunut dominoreaktio, joka vaikeuttaa Interin pelaamista.

Koska Verino ei ole paikannut Hooiveldia, Dragtsma on joutunut ottamaan Nymanin alas vakauttamaan puolustusta. Näin ollen Nymankaan ei korvaa Chattoa, vaan keskikentän pohjalla on istutettu Ramirez, joka puolestaan istuisi paremmin Mika Mäkitalon korvaajaksi. Verinolla on kolme tavaramerkkiä. Pitkät vasemman jalan avaukset, joissa hän on kieltämättä hyvä. Kaksi muuta tavaramerkkiä, uhkarohkeat nousut ja vielä erikoisemmat liukutaklaukset, kuitenkin aiheuttavat Interille paljon päänvaivaa. Lisäksi argentiinalaisen itseluottamus ei ole palannut entiselleen katastrofaalisen Haka-pelin jälkeen ja se aiheuttaa entistä enemmän epävarmuutta hänen otteisiinsa.

Tässä vaiheessa herää kysymys, miksi Verino edes on avauksessa. Se johtuu siitä, että hänellä on kolme ominaisuutta, joita Inter kaipaa kipeästi keskuspuolustukseensa: hän on voimakas, pääpelivoimainen ja vasenjalkainen. Joni Aho ja Jermu Gustafsson olisivat nopeampia ja varmempia, mutta he ovat molemmat vain noin 180-senttisiä ja oikeajalkaisia. Siksi Verinon paikka avauksessa on edelleenkin varsin vakaa, vaikka hänen pelinsä ei sitä aina olisikaan.

Verinon yliaktiivinen pelitapa kuitenkin vaatii Nymania siivoamaan sotkut, joten Sveitsistä tullutta maajoukkuemiestä ei saada keskikentän pohjalle, jonne Dragtsma häntä alunperin kaavaili. Sen sijaan ankkurina pelaa nyt Ramirez, joka on kieltämättä ollut mainio viime peleissä ja jonka kanssa Interin kannattaisi pikimmiten päästä jatkosopimukseen. Ramirez on loistava kontrolloiva keskikenttäpelaaja, hänellä on loistava potkutekniikka ja hänestä on Interille vielä paljon iloa. Silti hänkin on eräällä tavalla osoitus siitä, miten tärkeä pelaaja Dominic Chatto Interille oli.

Chatto oli puolustavana keskikenttäpelaajana niin loistava, että hän sai muutkin keskikenttäpelaajat loistamaan. Fyysinen ja ulottuva Chatto hoiti puolustusvelvoitteensa niin mainiosti, että muut keskikenttäpelaajat saivat keskittyä tavallista enemmän hyökkäämiseen. Uskallan väittää, että Chattolla oli suuri merkitys Severi Paajasen ja Mika Ojalan (miksei Mika Mäkitalonkin) loistokausiin, sillä jokaisen hyvän hyökkäävän keskikenttäpelaajan takana on aina loistava puolustava keskikenttäpelaaja. Ja siinä missä Ramirezista on kovaa vauhtia kasvamassa loistava keskikenttäpelaaja, niin hänestä ei luultavasti koskaan tule loistavaa puolustavaa keskikenttäpelaajaa – ei ainakaan sellaista fyysistä pallonriistäjää, jota Inter nyt kaipaisi.

Ei ole epäilystä siitä, etteikö Inter tekisi tällä hetkellä aivan yhtä paljon töitä kuin viime kaudellakin. Se ei kuitenkaan edellämainittujen seikkojen takia tuota yhtä hyvää tulosta. Lisäksi joukkuetta vaivaa tehottomuus, mikä johtaa siihen, ettei joukkue pääse pelaamaan useinkaan johtoasemassa, jossa joukkueen peli olisi vahvimmillaan.

Inter osaa hyökätä tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Itse asiassa Inter on johtoasemassa yksi sarjan parhaita vastaiskujoukkueita. Tästä saatiin hyvä esimerkki Lahti-ottelussa. Lahtelaisilla oli pelissä kaksi kulmapotkua, joista molemmat johtivat Interin vaaralliseen vastahyökkäykseen. Näistä jälkimmäinen poiki Interin ainoan osuman.

Kun vastustaja pelaa ylhäällä, Inter on suunnanmuutospelissä Suomen parhaimmistoa. Mika Ojala ja Ats Purje ovat parhaimmillaan saadessaan tehdä pitkiä nousuja laitoja pitkin, mutta tällä kaudella Inter on päässyt johtoasemaan niin harvoin, että Ojala ja Purje eivät ole päässeet kovin usein pelaamaan vahvuuksillaan. Se on näkynyt kaksikon tehoissa. Tästä on kärsinyt myös Severi Paajanen, joka ei ole tehnyt tällä kaudella vielä ainuttakaan maalia.

Interin palapelistä puuttuu tällä hetkellä sopivia paloja. Joukkueella on luultavasti edessään kauden jälkeen uudelleen vasenjalkaisen topparin ja mitä ilmeisimmin myös hyökkääjän etsiminen. Uutta ankkuripelaajaa Interin ei tarvitse etsiä sillä sellainen heillä on jo Ari Nymanissa. Jos Nyman saataisiin keskikentän pohjalle, hän helpottaisi huomattavasti muiden keskikenttäpelaajien pelaamista. Se saattaisi itse asiassa jopa ratkaista Interin teho-ongelman. Tällä hetkellä se kuitenkin on Dragtsman mielestä liian suuri riski, koska Inter tarvitsee Verinon voimaa ja jonkun siivoamaan argentiinalaisen jäljet.

Voi toki olla, että Verinokin saa taas itseluottamuksensa takaisin ja oppii millaista joukkuepelaamista Interissä kaivataan. Se kuitenkin näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä.

”Puolustus alkaa hyökkääjistä ja hyökkäys alkaa puolustajista. Hyökkääjät ovat puolustuksen tärkein osa. Mitä paremmin prässäämme, sitä vaikeampi meitä vastaan on pelata. Jos hyökkääjät hoitavat työnsä, keskikentän ja puolustuksen työ on paljon helpompi. Jos hyökkääjät hoitavat ruutunsa huonosti, paine tulee keskikentälle. Ja jos keskikenttäkin hoitaa hommansa huonosti, puolustus on lirissä.”
Mainokset

Responses

  1. http://yle.fi/alueet/turku/turun-radio/2009/07/koski_interilla_ei_mestaruusmahdollisuuksia_-_kinnunen_tuomari_odotti_pirteloa_tiraspolista_868062.html

    YLEn Turun Radion Futiksen jälkipeleissä vielä eilisestä ottelusta – ja muustakin…

    Ugh!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: