Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 19, 2009

Ääritalo piti mestaruustaistelun elossa

TPS-HJK 1-1

Kupittaalla näytti sunnuntai-iltana pitkään siltä, että HJK tekisi kertaheitolla kunnon kaulan muihin mestarikandidaatteihin. Vaihtomies Mika Ääritalo oli kuitenkin toista mieltä ja teki loppuhetkillä tasoituksen boksiflipperin päätteeksi. Jogo bonitoa ei kärkipelissä juuri nähty, mutta armotonta taistelua sitäkin enemmän.

1-1-tasoitus vapautti Kupittaan

Asetelmat Turun Palloseuran ja Helsingin Jalkapalloklubin kohtaamiseen eivät olisi luultavasti voineet olla herkullisemmat: Mestaruuskamppailu, perinteiset seurat, valmentaja Pasi Rautiaisen Klubi-siteet, helteinen kesäilta ja vasta-avattu Kupittaan päätykatsomo.

Näihin lähtökohtiin ja suuriin odotuksiin nähden ottelun ensimmäinen jakso oli kuitenkin pettymys. HJK oli vielä kankeana torstaisesta Liettuan-matkastaan ja TPS hallitsi hienokseltaan kenttätapahtumia. Huippupaikkoihin kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt. Jukka Sauso piti Babatunde Wusun nuhteessa ilmapalloissa ja keskikentällä Medo häiritsi riittävästi Tepsin pelinrakentelua. TPS:n pystysyötöt olivat kyllä vaarallisia, mutta osan niistä torpedoi liian nopeasti liikkeelle lähteneet hyökkääjät ja loput taas innokas avustava erotuomari.

Jakson lopulla TPS alkoi nostaa hyökkäykseen enemmän pelaajia, ja se kostautui. HJK sai pallonriiston, käänsi nopeasti pelinsuunnan ja yhtäkkiä nopealla Juho Mäkelällä olikin laita auki ja hyvä pystypallo kiinnijuostavana. Tuloksena oli juuri sellainen ylivoimahyökkäys, jollaisista TPS:n kapteeni Jarno Heinikangas totesi aiemmin joukkueensa päässeen eroon. Nyt sellainen kuitenkin nähtiin ja kohtalokkain seurauksin. Mäkelä pelasi pallon maalille, missä kotijoukkueen Chris Cleaver ohjasi sen epäonnisesti omaan verkkoon. (Toisaalta, jos Cleaver ei olisi palloon ehtinyt, niin sen olisi laittanut häkkiin luukulla päivystänyt Ville Taulo.) HJK oli pelannut heikon jakson, mutta sen ainoa paikka oli johtanut omaan maaliin.

Jos HJK voittaisi pelin, sen ero TPS:ään venähtäisi seitsemään pisteeseen ja Hakaan kuuteen pisteeseen. Toisella jaksolla näytti siltä, että juuri näin kävisikin. Nilkkansa loukanneen Ville Taulon tilalle tullut Valeri Popovitsh syötti Juho Mäkelän läpi, mutta TPS-vahti Jukka Lehtovaara pelasti vastaantulollaan tilanteen kulmaksi. Jakson mittaan Lehtovaara sai torjua vastaantuloillaan pari muutakin puolittaista läpiajoa.

Samalla kun Lehtovaara piti torjunnoillaan Tepsiä pystyssä, Pasi Rautiainen teki tutut toisen jakson vaihtonsa. Mika Ääritalo ja Riku Riski tulivat sisään, mutta tilanne oli hieman erilainen kuin mihin kaksikko oli aiemmin tottunut. Edellisissä peleissä Ääritalo ja Riski ovat tulleet kentälle TPS:n johtoasemassa ja päässeet lyömään viimeisen naulan epätoivoisesti kavennusta tai tasoitusta hakeneiden joukkueiden arkkuun.

Sunnuntaina nähtiin, että TPS:n ”viimeinen vaihde” toimii toisenlaisissakin olosuhteissa. Ääritalo ja Riski piristivät kotijoukkueen peliä huomattavasti, ja jakson lopulla TPS alkoi vihdoin saada painetta HJK:n maalille. 82. minuutilla vaihtokaksikko pääsi vuorotellen testaamaan avopaikasta Ville Wallénin torjuntaitoja – ne hyväksi todeten. Neljä minuuttia myöhemmin Kupittaan stadionin 7 319 katsojaa – jotka olivat siihen saakka olleet kannattajaryhmiä lukuun ottamatta varsin hiljaa – saivat vihdoin huutamisen aihetta, kun Ääritalo viimeisteli rangaistusalueen flipperin päätteeksi TPS:n tasoituksen.

”Tepsi tuo hyvin paineen maalillemme, mutta tuollaisia loppupaniikkeja ei saisi tulla. Siinä oli huono purku meiltä ja sillä tavalla oma virhe johti takaiskuun. Olisin toivonut siinä vaiheessa, että olisimme pelanneet pidempiä hyökkäyksiä ja pitäneet vielä enemmän palloa. Sitä varten Popovitshinkin otin sisään”, HJK-luotsi Antti Muurinen harmitteli pelin jälkeen.

Ääritalon maali palautti elon paitsi Kupittaalle myös mestaruustaisteluun. Viimeisten minuuttien aikana Ääritalolla oli mahdollisuus vielä tehdä Tepsille voittomaalikin, mutta onni ei ollut myötä. ”Loppuhetkiä oli tosi hieno pelata, kun painoimme ja yleisö kannusti kunnolla. Jo yleisöllekin olisi mielellään suonut voittomaalin”, TPS:n Mikko Manninen sanaili pelin jälkeen.

Loppujen lopuksi kumpikin joukkue vaikutti jokseenkin tyytyväiseltä tasapeliin. ”Aikamoista sotaa se oli, mutta tällaisten taisteluiden takia tätä futista pelaa. Meidän maali oli oma maali, mutta keskitys oli hyvä ja sellaisista niitä osumia tulee. TPS:n myöhäinen tasoitus harmittaa kyllä, mutta olihan Tepsillä niitä paikkojakin. Tilanteisiin nähden tulos oli ansaittu ja oikeutettu”, HJK:n Sebastian Sorsa totesi.

Antti Muurinen oli samoilla linjoilla: ”Oikeutettu tulos tämä oli, mutta ahneena sitä muistelee vielä, kuinka Juho Mäkelä pääsi 0-1-tilanteessa läpi. Maali siitä olisi muuttanut paljon. Meillä oli tänään kankeat jalat. Syötöt ja liike eivät kulkeneet. Tein pari siksi vaihtoakin. Toinen jakso olikin meiltä jo sitten parempi.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: