Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 27, 2009

Jyväskylän futisbuumi ansaitsee jatkoa

4 174 katsojaa on melkoinen yleisömäärä tv-ottelussa – tai oikeastaan melkein missä tahansa Veikkausliigan matsissa tällä kaudella. JJK-TPS-ottelussa se oli kuitenkin täyttä totta – ja niin on keskisuomalainen jalkapallobuumikin.

Vaikka Jyväskylän Jalkapalloklubin materiaali tai sarjasijoitus eivät ole Veikkausliigan parhaimmistoa, niin yksi asia Keski-Suomessa menee kuitenkin suoraan liigan kärkikahinoihin: yleisö. JJK on tällä kaudella kerännyt kotiotteluissaan enemmän katsojia kuin hallitseva mestari Inter tai Tampere United. Eikä Stadin futislippulaiva HJK:kaan ole katsojakeskiarvoineen kaukana (3 224-3 529).

Ero moneen muuhun paikkakuntaan verrattuna on siinä, että Jyväskylässä futisliigan matsi on jo sitä, mitä Sedu Koskinen yrittää siitä Valkeakoskella rakentaa: Tapahtuma isolla teellä. Eikä se totta vieköön tule jarkkoimmosten ja missjyväskylien turhanpäiväisistä puoliaikahaastatteluista, vaan se tulee suoraan keskisuomalaisesta jalkapalloyleisöstä, joka vuosikymmenien työn ja odotuksen jälkeen näkee omassa maakunnassaan vihdoin liigatason jalkapalloa (myös miesten puolella).

Harjun kotiyleisö on tosiaan JJK:n 12. pelaaja ja sen edesottamuksia kiittelivät maanantaisen matsin jälkeen niin omat kuin vieraatkin. ”Täällä oli todella hieno pelata. Tämä kylä elää tämän joukkueen mukana. Koko stadion halusi tasoitusta ja JJK sen ansaitusti lopussa koko kaupungin tuella tekikin”, TPS:n valmentaja Marko Rajamäki sanoi.

”Oli aivan mahtava yleisö – taas kerran”, JJK-toppari Anssi Viren suitsutti pelin jälkeen – ja hänen pitäisi Kotkassa pelanneena tunnistaa hyvä yleisö sellaisen tavatessaan, ”ei voi olla kuin tyytyväinen ja kiittää kannustuksesta ja siitä tuesta, jota Harjun yleisö meille vieläkin antaa.”

Vieläkin. Keskisuomalainen futisyleisö ei ehkä ole valtakunnan asiantuntevinta, mutta uskollista ja äänekästä se on. Tällä hetkellä futiskulttuuri kasvaa perinteisessä urheilukaupungissa, mutta ei niin perinteikkäässä jalkapallokaupungissa kohisten. Toivon mukaan se tekee sitä liigatasolla ensi kaudellakin – keskisuomalainen yleisö osaa antaa pitkän odotuksen jälkeen liigafutiksen sen ansaitseman arvon.

Toivon mukaan sen osaa antaa myös Jyväskylän kaupunki. Kaupunginjohtaja Markku Andersson kävi ottelun jälkeen pressitilaisuudessa kiittelemässä katsomotunnelmaa ja totesi Harjun stadionin olevan ”yksi Suomen jalkapallomekoista”. Sitä Harju ei kyllä ole – paitsi uskollisen yleisönsä osalta.

Mainokset

Responses

  1. Uusi vahvistus on tuonut uskoa joukkueeseen pisteiden valossa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: