Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 27, 2009

Tunden tunteikas paluu päättyi tasapeliin

JJK-TPS 1-1

Babatunde Wusun paluu Harjulle toi nigerialaishyökkääjälle maalin ja nosti hänet liigan maalipörssin kakkoseksi. TPS:kin nousi ottelun tuloksen myötä sarjataulukon kakkoseksi, mutta voittoa turkulaiset eivät Jyväskylästä saaneet. Siitä piti huolen kotijoukkue JJK.

Edes tasapeli ei hyydyttänyt Wusun hymyä

Kun Babatunde Wusu edellisen kerran palasi TPS-paidassa Keski-Suomeen kesällä 2004, Tunde ei ollut vielä onnistunut lyömään itseään Palloseurassa läpi. Hän istui koko Suomen cupin ottelun ajan vaihtopenkillä, kun kotijoukkue Huima yllätti TPS:n maalein 1-0.

Viidessä vuodessa ehtii kuitenkin tapahtua paljon ja maanantaina Harjulla niin TPS:llä kuin Wusullakin oli aivan toisenlainen tunnelma – aluksi. Jo parinkymmenen sekunnin(!) jälkeen kotijoukkueen paitsioansa petti ja nigerialainen sai ottaa Mikko Mannisen syötön kaikessa rauhassa haltuunsa ja toimittaa pallon kenenkään estelemättä verkon perille. Samalla JJK sai tavallaan tuplapuraisun omilta koirilta, sillä Manninenkin ehti palloilla pitkään Jyväskyläläisseurassa.

Herrasmiehenä Wusu ei tuulettanut kauden kuudetta liigaosumaansa, vaikka mieli olisi tehnyt. ”Tunnelmani olivat maalin jälkeen ristiriitaiset. Olisin halunnut näyttää riemuni TPS-kannattajille, mutta toisaalta halusin kunnioittaa keskisuomalaiskannattajia, jotka kannustivat minua monen vuoden ajan. Siksi en tuulettanut.”

Nopea avausmaali lamaannutti kotijoukkueen ja TPS:n olisi pitänyt kaksin- tai kolminkertaistaa johtonsa taukoon mennessä. JJK-vahti Mihali Szerovay torjui kuitenkin niin Wayne Brownin ja Mikko Paatelaisen kuin Wusunkin yritykset. Erityisesti jakson lopulla tullut jalkatorjunta oli kotijoukkueelle elintärkeä.

”Maalin laskeminen ennalta vahvempaa joukkuetta vastaan 20 sekunnin pelin jälkeen on aivan katastrofaalista. Ja se oli vielä meidän aloitus – olin hädin tuskin ehtinyt saada perseeni penkkiin”, JJK-luotsi Ville Priha päivitteli. ”Avausjakso oli meiltä kollektiivista passiivisuutta ja olimme onnekkaita, ettei TPS tehnyt enempää maaleja. Jalkapallossa ei ole aikalisää, joten itsensä kasaaminen tapahtuu puoliajalla.”

Ja itsensä JJK tosiaan tauolla kasasikin. TPS:llä oli kyllä toisenkin jakson alussa paikkansa, mutta mitä pidemmälle peli meni, sitä enemmän ottelu alkoi näyttää ensimmäisen jakson peilikuvalta. Pasi Rautiaista käskyttäjänä tuurannut Marko Rajamäki teki kyllä aiemmista peleistä tutut vaihdot, mutta tällä kertaa Mika Ääritalon ja Riku Riskin tulo kentälle ei vaihtanut Tepsin pelissä suurempaa silmään – päinvastoin koko vierasjoukkue näytti vaihtaneen tunnin kohdalla vapaalle ja odottavan vain loppuvihellystä.

”Meidän olisi pitänyt pystyä pitämään enemmän palloa, liikuttamaan sitä ja jäädyttämään peli. Emme kuitenkaan pystyneet siihen. Siksi JJK alkoi saada painetta”, Rajamäki totesi ottelun jälkeen.

TPS näytti odottavan avausjakson JJK:n lailla poteroissaan vastustajan iskuja ja toivovan, etteivät ne vahingoittaisi heitä. Se ei ollut sarjajohtajaksi mielivän joukkueen pelaamista, vaikka se hetken Jukka Lehtovaaran torjuntojen avulla toimikin.

85 minuutin pelin jälkeen TPS, JJK ja Harjun loistava yli 4 000:tinen kotiyleisö saivatkin sitten mitä ansaitsivat. Toppari Jukka Sinisalo jatkui komealla saksipotkulla kulman maalille, missä Sinisalon topparipari Anssi Viren ohjasi sen päällään ohi voimattoman Lehtovaaran. ”Sinisalon osuus siinä maalissa oli paljon komeampi kuin omani. Minä vain laitoin päätä sopivasti väliin ja se hämäsi riittävästi maalivahtia”, Viren sanaili ottelun jälkeen.

Tasoituksen TPS alkoi vihdoin tehdä sitä, mitä sen olisi pitänyt tehdä jo puoli tuntia aiemmin eli prässätä ja painostaa. Mutta silloin oli jo liian myöhäistä. Joukkue oli menettänyt toisen jakson passiivisuutensa takia kaksi pistettä ja JJK puolestaan ansainnut tasurin periksiantamattomuudellaan. ”Jokainen piste on säilymistaistelussa tärkeä – ja tämä piste oli suorastaan massiivinen. Todella tärkeä piste, jota enempää ei tänään ollut oikeastaan tarjollakaan”, JJK:n Priha totesi.

Entäpä sitten Babatunde Wusu, jonka Rajamäki otti kuin joukkueensa passivoitumista vauhdittaakseen vaihtoon 65. minuutilla? Nigerialainen oli ottelun jälkeen menetetystä voitosta huolimatta oma aurinkoinen itsensä. Hänellä oli aikaa ja asiaa kaikille. Hymy oli herkässä menetetystä voitosta huolimatta, sillä tasapeli oli Wusustakin ”oikeutettu tulos”. ”Tämä oli todella tunteikas ilta. Haluan kiittää katsojia ja koko Keski-Suomea, sillä jos en olisi pärjännyt aikoinaan täällä, en pelaisi nyt TPS:ssä.”

Mainokset

Responses

  1. Tundelle tosiaan myös tärkeä matsi.
    TPS:llä oli paljon vaarallisia tilanteita, mutta tuhlailua ja JJK:n maalivahtiin tyrehtyi.

  2. Mikset kirjoittanut mitään sunnuntaisen Kuopion ottelun tuomarista, joka oli matsin jälkeen lähdössä KuPSin kanssa ryyppäämään?

    • Arvelin, ettei tuomarin huono maku ryyppyseuran suhteen ole minun asiani.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: