Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 31, 2009

Mistä on tyhmät urheilijat tehty?

Tämä kommentti on osa Aki Riihilahteen liittyvää juttupakettia, joka julkaistiin alunperin verkkolehti Juonessa syksyllä 2007. Juttu on minusta nyt vähintään yhtä ajankohtainen kuin kaksi vuotta sitten.

Aki Riihilahti ja Joonas Kolkka sohvalla 6½-tunnelmissa.

Nykyinen huippu-urheilukoneisto tehtailee typeryksiä. Euroopan kovimmat palloilusarjat ovat luoneet yhtälön, jossa koulunsa keskeyttäneelle varhaisteinille maksetaan tuhansia euroja viikossa. Kun päälle lisätään vielä jatkuva julkisuus, voi syystäkin kysyä, miten noissa olosuhteissa edes voisi kasvaa täysipäisiä ja suhteellisuuden tajunsa säilyttäneitä kansalaisia.

Maailman luulisikin olevan idioottiatleetteja pullollaan, mutta urheilutoimittajan työssä saamani kokemukset kertovat aivan muuta. Olen tavannut vuosien varrella valtavasti fiksuja ja sanavalmiita urheilijoita. Tyhmempiäkin tapauksia on tietysti joukkoon mahtunut, mutta enemmän sellaisia on tullut vastaan kunnallispolitiikkoja haastatellessa.

Yksi syy urheiljoiden typeryyteen on se, että heitä haastatellaan usein heti kilpailun jälkeen. Takana on rankka fyysinen repäisy. Keuhkot huutavat ilmaa, paikkoja pakottaa ja tunteet vellovat sisällä. Kukaan ei olisi sellaisella hetkellä terävimmillään. Harva saisi sanottua mitään järkevää tai edes painokelpoista, mikäli toimittaja tulisi tivaamaan tunnelmia välittömästi sen jälkeen, kun vuosikausia valmisteltu projekti on päättynyt mahalaskuun.

Lisäksi on tunnustettava, että urheilutoimittajat kyselevät tyhmiä. Ja tyhmiin kysymyksiin on hankala saada fiksuja vastauksia. Haastatellessani Aki Riihilahtea Pois paitsiosta -kirjaani kysyin häneltä haastattelun aluksi, että miltä nyt nyt tuntuu. ”Kuus puol”, Riihilahti vastasi. Tunsin ansainneeni sen. Minusta koko ”miltä nyt tuntuu”-kysymys pitäisi kieltää sakkojen ja Julkisen sanan neuvoston nuhteiden uhalla.

Riihilahti on itse todennut, ettei mediassa enää ole mielenkiintoisia kysymyksiä. Toimittaja kysyy joka kerta samat kysymykset ja niihin kyllästynyt urheilija antaa aina samat vastaukset. Erityisen kovan tuomion Riihilahti antaa brittimedialle. ”Englannissa lehdet kirjoittavat aivan liikaa aivan liian harvoista asioista. Jutuissa ei ole riittävästi tuoreita aiheita, mielenkiintoisia tarinoita tai kunnon faktoja. Jalkapallo kuitenkin myy, kirjoitettiin jutuissa sitten mistä tai miten tahansa”, suomalainen kirjoittaa kotisivuillaan.

Brittilehtien skandaalinhakuiset ja jopa virheelliset jutut menevät kuin kuumille kiville. Ja niin pitkään kuin typeryys myy, median viisastumisesta on tuskin vaaraa. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että media ei ole tyhmentänyt vain urheilijoita vaan myös lukijat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: