Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 31, 2009

Ristiriita nimeltä Riihilahti

Aki Riihilahden paluu HJK:hon on todellinen piristysruiske suomalaiselle jalkapalloilulle. Samalla se on oivallinen mahdollisuus julkaista uudelleen juttupaketti, jonka tein Riihilahdesta verkkolehti Juoneen syksyllä 2007.

Aki Riihilahti on tottunut olemaan kenttätapahtumien keskipiste

”Joku yritti tunkea peukalonsa perseeseeni viime viikolla. — Yritin vain peittää maalivahdin näkyvyyden seisomalla vaparimuurin vieressä, kun kimppuuni hyökättiin takaapäin. Onneksi shortsini pysäyttivät sormen.”

Viimeistään tämä The Timesissa julkaistu teksti teki Aki Riihilahdesta kulttihahmon Englannissa. Tuolloin elettiin syksyä 2004. Muutama kuukausi myöhemmin jalkapallolehti FourFourTwo rankkasi Riihilahden kaikkien aikojen hulluimpien jalkapalloilijoiden listalla 28:nneksi.

”Miten sitten tällainen keskinkertainen Valioliigapelaaja pienestä jalkapallokulttuurista on yltänyt kaikkien aikojen hulluimpien listalla sijalle 28? Vastaus on vielä hullumpi: koska tykkään lukea ja kirjoittaa. Sehän on umpikahjoa nykymaailmassa! Ainakin perinteisissä brittifutisstandardeissa”, Riihilahti vaahtosi Iltalehden kolumnissaan tulosten julkistamisen jälkeen.

Riihilahden kommentti on tietenkin kärjistävä, mutta silti vahvasti tosipohjainen. Monet englantilaiset huippupelaajat ovat kertoneet, etteivät ole lukeneet elämänsä aikana ainuttakaan kirjaa.

Valioliigan lentävä sirkus

Englannin pääsarjan Valioliigan ympärillä pyörii valtava mediasirkus ja – kuten Riihilahti asian ilmaisee – ”sirkus tuo aina mukanaan pellet, usein keinotekoisesti pönkitetyn egon sumentamat pelaajat varomattomine lausuntoineen”.

Media seuraa pelaajia herkeämättä ja sankarit saattavat joutua hetkessä naurunalaisiksi, kun huippujalkapalloilijan jokainen toilaus päätyy lööppeihin. ”Maidonhakumatkasta perheenjäseniin mikään ei ole enää pelaajien yksityisomaisuutta. Suurennuslasin alla on urheilullisten saavutusten lisäksi koko elämäntyyli. Valioliigapelaajat elävät kuin jatkuvassa Big Brother -talossa”, Riihilahti vertaa.

Tyhmän jalkapalloilijan stereotypia oli saarivaltiossa niin syvällä, ettei siellä oikein osattu käsitellä ristiriitaa nimeltä Riihilahti. Fiksun suomalaisen kohdalla brittien johtopäätös näytti olevan, että jos urheilija ei ole tyhmä, hänen täytyy olla hullu.

”Suuri taiteilija – ja sekopää!”

Rehellisyyden nimissä on toki myönnettävä, että Riihilahti voi vaikuttaa myös hullulta – mutta ainoastaan ollessaan jalkapallokentällä.

Riihilahden suurin ristiriita vallitsee nimittäin hänen siviili- ja työminänsä välillä. Siviilissä lapsenkasvoinen Riihilahti on hyvin käyttäytyvä ja mukava mallikansalainen, joka on ystävällinen kaikille. Kentälle astuessaan hänestä kuitenkin sukeutuu säälimätön keskikentän kovanaama, joka on valmis tekemään voiton eteen mitä tahansa.

Tämä huomattiin myös Ruotsissa, minne Riihilahti siirtyi pelaamaan kesällä 2007. Aftonbladetin toimittaja kirjoitti samana syksynä Riihilahden olevan Ruotsin liigan suurin taiteilija ja sekopää tällä vuosituhannella. Heti tämän tunnustuksen perään toimittaja kirjoitti paljon puhuvat lauseet: ”Kukaan ei näytä yhtä viattomalta. Kukaan ei ole yhtä syyllinen.”

Sanat olivat suora viittaus Tukholman paikalliskamppailun tapahtumiin. Riihilahden tehtävänä tuossa pelissä oli varjostaa Hammarbyn pelintekijä Sebastian Eguren pimentoon. Riihilahti hoiti työnsä keinoja kaihtamatta. Räväköiden taklausten lisäksi hän astui – vähintään puolivahingossa – maassa maanneen Egurenin käden päälle.

Riihilahden edustama Djurgården voitti ottelun 1–0 ja suomalainen valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Eguren puolestaan otettiin vaihtoon toisen puoliajan alussa, mutta ennen sitä Riihilahti oli ehtinyt saada varoituksen osuttuaan häneen kyynärpäällään.

Ottelun jälkeen oli vaikea olla ajattelematta Riihilahden kirjoitusta, jossa hän pohti rektaalitutkimusta yrittäneen vastustajansa toimintaa: ”Kun miehet astuvat kentälle, tapahtuu jotain sivistymätöntä ja alkukantaista. Pelaajien pitäisi käyttäytyä fiksusti ja aikuismaisesti, mutta kaikkein hillityimmätkin herrasmiehet voivat alentua pelin kuumimmilla hetkillä ikäviin tekoihin. Urheilijamaisen käyttäytymisen ja voittamisen halun välinen ristiriita on jalkapalloilijalle jokapäiväinen ongelma.”

Riihilahden sitaatit on otettu hänen kotisivuiltaan http://www.akiriihilahti.com.

Mainokset

Responses

  1. On tää vaan hieno blogi ja on upeaa että Ägä tulee takaisin! Riihilahti vs Eguren videohan on nähtävissä youtubessa.

  2. Tuossa vielä linkki tuohon Ägä vs Eguren videoon.

    Tervetuloa kotiin Aki, sinua onkin ikuisesti Klubilaisena odotettu jo pitkään takaisin.

    Kiitos.

  3. meee ollaan staadista


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: