Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 3, 2009

Toinen derby on erilainen

Derbyt ovat aina vähän samanlaisia, koska joukkueet tuntevat toisensa niin hyvin eivätkä halua hävitä. Kauden toinen derby on kuitenkin usein pelillisesti ensimmäistä parempi, koska joukkueet tuntevat itsensä aiempaa paremmin.

Alkumarssi Turun toisesta derbystä vuodelta 2004.

Palataan ajassa toukokuun puoliväliin. Interin ja TPS:n ensimmäisen kohtaamisen ensimmäinen tunti oli juuri niin tylsää jalkapalloa kuin paikallispelistä voi odottaa. Kumpikin joukkue tuntee toisensa, ei halua hävitä eikä ota riskejä. Peli puuroutui keskialueelle ja kun pelaajat vielä painoivat töitä vuorotta ja tukka putkella, niin pallollisen pelaajan kimpussa oli puolessatoista sekunnissa kolme vastustajaa.

Tila ja aika hupenevat sellaisessa pelaamisessa olemattomiin hyvin nopeasti, ja se on äärimmäisen paljastavaa. Pienessä tilassa joukkueet pelaavat “selkärankafutista”, joka paljastaa armotta, kuinka hyvällä mallilla joukkueiden yhteispeli on. Interin ja TPS:n kohdalla vastaus tuohon kysymykseen ei ollut toukokuussa kovinkaan mairitteleva. Paikallispelissä nähtiin tuhottoman paljon harhasyöttöjä. Pelaajat eivät selvästikään olleet vielä sisäistäneet sitä, missä kukin milloinkin liikkuu.

Pienen tilan selkärankafutista kesti Kupittaalla ensimmäisessä derbyssä 60 minuuttia. Sitten Interin voitonnälkä kasvoi tappionpelkoa suuremmaksi. Joukkue laittoi suuremman vaihteen silmään ja nosti pelaamisensa riskirajoille. TPS vaihtoi Simo Valakarin keskikentän pohjalta, eikä kukaan ehtinyt paikata häntä, kun Kennedy Nwanganga purjehti minuuttia myöhemmin Valakarilta jääneeseen aukkoon ja pamautti pallon kuljetuksensa päätteeksi TPS-maalin yläkulmaan. Minuuttia myöhemmin Timo Furuholm tuikkasi vielä toisen maalin ja peli oli sillä selvä.

Kupittaalla nähdään sunnuntainakin pienen tilan selkärankafutista – mutta sinne selkärankaan on parin kuukauden aikana pakkautunut paljon tietoa ja taitoa joukkuepelaamisesta. Siinä onkin yksi suurimmista eroista ensimmäisen ja toisen derbyn välillä. Ensimmäisessä derbyssä ei yleensä nähdä tolkuttoman hyvää jalkapalloa – joukkueet tuntevat toisensa liian hyvin, itsensä liian huonosti ja painavat aivan liikaa töitä, jotta heillä olisi kentällä tilaa tai aikaa jogo bonitoon. Toisessa derbyssä tilanne on toisenlainen. Joukkueet toki tuntevat toisensa edelleen hyvin ja painavat kentällä helkkaristi töitä, mutta yksi asia on muuttunut: Joukkueet tuntevat nyt itsensä paremmin.

Siksi toisesta Turun derbystä tulee paljon ensimmäistä paikallispeliä parempi. TPS ja Inter pystyvät nyt tekemään kentällä sellaisia kombinaatioita, joista ne eivät kaksi ja puoli kuukautta sitten uskaltaneet edes unelmoida. Ja kun tilaa on vähän ja tempo korkea, tuollainen joukkuetaito nousee arvoonsa. Se tekee intensiivisesti pelistä erinomaisen.

Sen lisäksi Kupittaalla nähdään myös ensimmäistä derbyä avoimempaa peliä. Pasi Rautiainen kun ei uskaltanut lähteä ensimmäiseen derbyyn kuin puolustamaan. Lehdistötilaisuudessa Rautiainen totesi joukkueen lähteneen peliin puolustuksen kautta, koska ”tietyt realiteetit täytyy ymmärtää”. Nyt TPS:llä ei ole mitään sellaisia realiteetteja, joilla se voisi perustella puolustusvoittoista pelaamista.

Mainokset

Responses

  1. Tämä artikkeli aloittaa Futisblogi Puoliajan Derby-viikon. Viikon aikana on tarkoituksenani käydä kummankin joukkueen harjoituksissa ja tehdä kunnon etukäteisanalyysi sunnuntain paikallispelistä. Niitä odotellessa voi käydä lukemassa

    1) ensimmäisen derbyn otteluraportin (https://puoliaika.wordpress.com/2009/05/14/derby-voitto-nosti-interin-liigan-karkeen/)

    2) Henri Lehtosen derbyyn liittyvän haastattelun (https://puoliaika.wordpress.com/2009/05/12/derbyn-voittaja-on-parempi-turkulainen/ ) tai

    3) liittyä Futisblogi Puoliajan Facebook-ryhmään (http://fi-fi.facebook.com/pages/Futisblogi-Puoliaika/107238891679?v=info&ref=mf tai jotain, kyllä te facebookkaajat tiedätte).

  2. kuulostaa upealta, jälleen kerran! varsinkin treeniraporttreja odottelen todella innokkaasti!!

  3. Keep up the good work. Näillä jutuilla on tilausta etenkin nyt kun TS pudotti sisällöt pois nettisivuiltaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: