Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 6, 2009

Analyysi: TPS tarvitsee avausmaalin

Lähtökohdat Turun paikallispeliin ovat mitä herkullisimmat. TPS:llä on takanaan 11 ottelun tappioton putki. Inter on puolestaan voittanut kolme edellistä derbyä yhteismaalein 9-0. Mutta kumpi painaa sunnuntaina enemmän? Derby-tilastot. Jos TPS haluaa voittaa sunnuntaina, sen pitää pystyä tekemään jotain, mihin se ei ole pystynyt liigaderbyissä kahteen vuoteen: sen pitää pystyä tekemään (avaus)maali paikallisvastustajansa verkkoon.

TPS:n harvat yritykset ovat viime derbyissä kilpistyneet Patrick Bantamoin torjuntoihin.

Viime vuoden derbyt olivat TPS:lle yhtä painajaisunta – ja Interille unelmaa. Ensimmäisessä pelissä Inter vei laukaukset 13-3 ja maalit 4-0. Toisessa paikallispelissä TPS ei saanut laukaustakaan Interin maalia kohti ja sinimustat voittivat 3-0.Tämän kevään derbyssä TPS pystyi kyllä puolustamaan Interiä vastaan, laukaukset menivät hallitseville mestareille ”vain” 4-2, mutta TPS:n kunnon hyökkäykset olivat silti harvassa.

Inter on voittanut kolme edellistä derbyä yhteismaalein 9-0. Noissa peleissä se on vienyt laukaukset maalia kohti 23-5 ja kulmatkin 14-4. Ja tilastot eivät valehtele, ainakaan nyt. Inter on hallinnut kolmea edellistä derbyä. Jos TPS haluaa voittaa sunnuntaina, sen pitää pystyä tekemään jotain, mihin se ei ole pystynyt liigaderbyissä kahteen vuoteen: sen pitää pystyä tekemään maali paikallisvastustajansa verkkoon.

Sunnuntain pelistä on lupa odottaa melkoista jalkapallonäytelmää ja sen pääosien esittäjät ovat jo kokolailla selvillä. TPS on löytänyt permanenttinsa eikä valmentaja Pasi Rautiainen lähde sotkemaan sitä paikallispeliinkään. Job Dragtsma puolestaan vaihtanee voitokkaan RoPS-pelin avauksesta vain Aristides Pertotin. Severi Paajanen kun sopii paremmin fyysiseen paikallisvääntöön.

Maalin suulla aloittavat Jukka Lehtovaara ja Patrick Bantamoi. Lehtovaara on tällä hetkellä Veikkausliigan paras maalivahti, mutta ero Bantamoihin ei ole suuri – ja pienenee olemattomiin kun muistetaan, että Bantamoi on aina ollut parhaimmillaan paikallispeleissä. Lehtovaaralle derbyt ovat puolestaan olleet epävarmaa aikaa, siitä kertovat yhdeksän päästettyä maalia kolmessa paikallispelissä.

On todennäköistä, että Bantamoi on sunnuntaina työllistetympi kuin kolmessa edellisessä derbyssä. Syy tähän löytyy paitsi TPS:n hyvästä vireestä myös joukkueiden puolustuslinjojen ainoasta muutoksesta keväiseen kohtaamiseen verrattuna. Ari Nymanin toppariparina pelaa sunnuntaina Claudio Verinon sijasta Jermu Gustafsson.

Verinoa on haukuttu kauden aikana paljon, suurelta osin aiheestakin, mutta ensimmäisessä derbyssä argentiinalainen hallitsi suvereenisti ilmatilaa ja hänet palkittiin ottelun vakuuttajana. Muutenkin tilastot osoittavat, että Verinon pelatessa vastustajat ovat saaneet aikaan vähemmän laukauksia Interin maalia kohti. Tosin jokainen Interin matseissa käynyt tietää, että Verinon ollessa vastustajan harvat paikat ovat huomattavasti tavallista vaarallisempia.

Siksi Dragtsma on tehnyt tietoisen valinnan. Verino penkillä tarkoittaa ehkä enemmän paikkoja vastustajalle, mutta ne ovat vähemmän vaarallisia paikkoja. Jermu Gustafsson luultavasti häviää ilmapalloja Babatunde Wusulle, mutta ainakaan Gustafsson ei päästä Wusua juoksemaan yksin läpi keskustasta. Joka tapauksessa se, että Wusu voittaa ykköspalloja, tarkoittaa sitä, että TPS saa painetta Interin maalille. Palloseura pystynee luomaan veto- ja keskityspaikkoja eri tavalla kuin edellisissä derbyissä. Uskaltaisin jopa veikata, että TPS laukoo vähintään yhtä monta kertaa Interin maalia kohti kuin kolmessa edellisessä derbyssä yhteensä.

Mutta helppoa ei ole TPS:lläkään, siitä pitää huolen yksi liigan kuumimmista hyökkääjistä, Timo Furuholm. Toukokuun matsissa TPS-kapteeni Jarno Heinikangas pystyi pitämään Furuholmin kurissa ja nuhteessa 75 minuutin ajan. Sitten tuli yksi nukahdus ja Furuholm pääsi tökkäämään Interin toisen maalin. Furuholm on alati vaarallinen. Hän tekee vahvoja pystyjuoksuja ja hakeutuu maalipaikkoihin. Porilaislähtöinen hyökkääjä on ennen kaikkea viimeistelijä ja tällä hetkellä hän on iskussa. Heinikangas saa olla taas varuillaan.

Kevään kohtaamisessa Inter piti enemmän palloa ja hallitsi kenttätapahtumia. Sunnuntaina kentällä nähdään kuitenkin kaksi joukkuetta, jotka luultavasti molemmat haluavat hallita palloa. Pasi Rautiainen yritti keväällä pelata passiivisesti Interiä ja Hakaa vastaan – se ei onnistunut. 1,5 viikkoa sitten tepsiläiset yrittävät pelata passiivisesti JJK:ta vastaan – se ei toiminut silloinkaan. TPS on parhaimmillaan silloin, kun se on aktiivinen. Jos Inter saa pelin yhtä hyvin haltuun kuin aikaisemmissa derbyissä, mustavalkoiset ovat ongelmissa.

Ja pelinhallintaa Inter varmasti tavoittelee, mutta se ei saa sitä ilmaiseksi. Keskikentän herruudesta käydään ensimmäisellä jaksolla kova taistelu. Sen taistelun voittaja saa luultavasti sanella pelin temmon – ainakin avausmaaliin asti.

Avausmaali on sunnuntaina kultaakin kalliimpi. Se on sitä, koska derbyt tuppaavat olemaan vähämaalisia; ok, Inter on tehnyt viime derbyissä paljon maaleja, mutta edellisestä paikallispelistä, jossa molemmat joukkueet osuivat on yli kaksi vuotta aikaa ja silloinkin matsi päättyi 1-1. Avausmaali on arvokas siksikin, että Inter ja TPS osaavat molemmat johtoasemassa. Yksi TPS:n tappiottomien otteluiden putken suurimmista syistä on se, että joukkue on viimeisen 11 ottelun aikana menettänyt johtoasemansa vain kerran – Jyväskylässä toisen jakson flegmaattisuuden ansiosta.

Interille avausmaali taas toisi henkisen niskalenkin vastustajasta ja antaisi nopeille Ats Purjeelle ja Mika Ojalalle erinomaiset mahdollisuudet vastaiskuihin laitoja pitkin. TPS:n laitapakit Iiro Aalto ja Sami Rähmönen nousevat mielellään hyökkäysten tueksi, mikä jättää sinimustille tilaa käyttää laitoja. Tappioasemassa Tepsin olisi pakko nostaa laitapeliään entisestään, mikä saattaisi käydä kohtalokkaasti. (Vastaavasti Interin kannattaa varoa, ettei Mikko Manninen pääse iskemään Henri Lehtosen nousuista jäävään tyhjään tilaan.)

Ja sitä paitsi Interin tekemä avausmaali saattaisi nostaa TPS-leirissä aiempien derbyjen traumat pintaan. Joten mikäli TPS haluaa voittaa, sen on tehtävä ensimmäinen maali.

Mainokset

Responses

 1. Kohtuullisen hyvää analyysia, ja luulen myös että ensimmäisen maalin tekijä on vahvoilla, erityisesti jos inter onnistuu sen tekemään.

  Viime vuoden derbyjen tulokset menivät muuten väärinpäin…

  Ja lisättäköön vielä että TPS pelasi myös RoPSia vastaan kotona erittäin passiivisesti (Pasin käskystä), mutta RoPSin taso vain ei riittänyt viemään pisteitä.

  • Kiitos tarkkaavaisuudesta, tulosjärjestys on nyt korjattu. Interin ja TPS:n RoPS-matseilla oli tosiaan eroa kuin yöllä ja päivällä, eikä kaikki johtunut vain rovaniemeläisten päivän kunnosta.

   Passiivinen peli ei vain tunnu sopivan TPS:lle. Se nähtiin tosiaan keväällä Hakaa ja Interiä vastaan. Keskikesän Haka-matsissa olikin sitten ihan toinen meininki ja tulos sen mukaista. Mielenkiintoista on myös se, että johtoasemassa hyökkäys on usein ollut TPS:n paras puolustus. Yhtäältä tämä kertoo hyvistä vaihtomiehistä (Ääritalo ja Riski), toisaalta taas siitä, että puolustukselliset vaihtoehdot ovat olleet vähissä eikä TPS oikein osaa jäädyttää peliä.

 2. Vaikuttaa todella siltä että pelin jäädyttäminen on iso ongelma. Mikäli interiä vastaan mennään johtoon, täytyy mielestäni ehdottomasti hakea sitä toista (ja kolmatta) maalia silläkin uhalla että inter tasoittaa vastahyökkäyksestä.

  Mietin tuossa passiivisen pelin suhteen että varsinkin JJK-pelissä taidettiin yrittää voittaa mahdollisimman vähällä juoksemisella, jotta TamU-matsiin päästäisiin ilman loukkaantumisia ja mahdollisimman vähän väsyneinä, varsinkin kun edellisistä neljästä matsista kolme (Honka, Haka, HJK) olivat kovia kamppailuja ja JJK:n ja TamUn jälkeen seuraavana vielä derby.

  Tosin, niin kuin todettua, passiivinen peli ei sovi joukkueelle oli se syy siihen sitten mikä tahansa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: