Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 14, 2009

Nwakaeme Kupittaan kuningas

Inter-KuPS 2-3

Vierasjoukkue Kuopion Palloseura haki Timo Furuholmin kahdesta maalista, maalivahti Joonas Pöntisen loukkaantumisesta ja Patrice Ollon ulosajosta huolimatta täyden pistepotin Kupittaalta.Voiton takuumies ja Kupittaan kuningas oli nigerialaistähti Dickson Nwakaeme, joka järjesti kuopiolaisten kaikki kolme osumaa.

Kuinka monta miestä tarvitaan Dicksonin pysäyttämiseen?

Kupittaalla vallitsi maanantai-iltana lähes liikuttava yksimielisyys yhdestä asiasta: Kuopion Palloseura ei putoa tällä kaudella Veikkausliigasta. ”KuPS ei putoa millään. Heillä on 5-6 oikein hyvää pelaajaa, joiden ansiosta joukkue on aivan eri tasolla kuin RoPS”, Interin valmentaja Job Dragtsma totesi.

”Olemme hävinneet kahdeksasta viime ottelusta vain kerran – HJK:lle ja senkin ottelun olisimme voineet voittaa. En näe mitään syytä, miksi emme säilyisi liigassa”, KuPSin Esa Pekonen puolestaan pauhasi.

Suurin syy Kupittaan vahvaan KuPS-uskoon ei kuitenkaan ollut kuopiolaisten materiaalin laajuus tai viime otteluiden huima vire, vaan kohupelaaja Dickson Nwakaeme. Nigerialaispelaajasta on kirjoitettu ja puhuttu viime aikoina paljon, koska hänen ansiostaan KuPS ensin voitti RoPSin 3-0 ja sen jälkeen menetti voitosta tulleet pisteet kabineteissa.

Kupittaalla Nwakaeme osoitti, että hän pystyy kyllä hankkimaan seuralleen ne pisteet, jotka se hyökkääjän siirtosotkussa menetti. Nigerialaistähti teki kentällä mitä tahtoi ja piti sarjan parasta topparia Ari Nymanin täysin pilkkanaan. ”Dickson on paras hyökkääjä, jonka olen Suomen kentillä nähnyt. Hän on sekä taitava että voimakas. Loistava hyökkääjä”, Interin Dragtsma suitsutti.

Dickson-show’n alkutahdit lyötiin 14. minuutilla, kun nigerialainen pohjusti KuPSin avausmaalin. Dicksonin läpisyötön otti vastaan Pele Koljonen, joka pamautti pallon verkkoon ohi entisen KuPS-vahdin Patrick Bantamoin.

Vierasjoukkueen avausmaali oli jääkylmä suihku Interille, mutta joukkue toipui siitä. 26. minuutilla kotijoukkueen Touko Tumanto pääsi nokikkain KuPS-kassari Joonas Pöntisen kanssa. Pöntinen sai torjuttua Tumannon sijoituksen jaloillaan, mutta teloi itseään tilanteessa sen verran pahasti, että nilkutti muutama minuutti myöhemmin pois kentältä.

Tilalle tulleen Ville Iiskolan iltapuhde olisi puolestaan voinut alkaa paremminkin. Inter toimitti pallon minuutissa Iiskolan selän taakse, mutta tämä osuma hylättiin vielä paitsiona. Pari minuuttia myöhemmin KuPSin paitsioansa petti. Tumanto pääsi nousemaan vapaasti laitaa pitkin ja keskittämään maalille ja Timo Furuholm pisti pallon maaliin. Osumansa jälkeen Furuholm syöksyi pallon perässä maaliin ja kaappasi pelivälineen syliinsä. Hyökkääjä halusi pelin nopeasti käyntiin, jotta kotijoukkue ehtisi tehdä johtomaalin ennen taukoa.

Ja niin Inter tekikin. Vajaa minuutti tasoitusmaalin jälkeen KuPSin paitsioansa petti jälleen, kiitos toppari Balosz Balaghin. Tällä kertaa laita oli vapaana Severi Paajaselle ja hyökkäyksen päätti jälleen Furuholm. Vaikutti siltä, että Inter jyräisi KuPSin. Furuholmilla oli ennen taukoa mahdollisuus vielä täydentää hattutemppunsa, mutta tällä kertaa Iiskola onnistui torjumaan tilanteen vastaantulollaan.

Valtaosa Kupittaan yleisöstä ja ilmeisesti kotijoukkueestakin uskoi ottelun olevan sillä selvä. Kukaan ei vain muistanut käydä kertomassa tätä Dickson Nwakaemelle. Nigerialaistähden johdolla KuPS otti toisen jakson alussa pelin haltuunsa. Ja vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen kuopiolaiset sitten tasoittivat.
Nwakaeme ja Venäläinen pelasivat näyttävän seinän, minkä jälkeen Nwakaeme keskitti pallon luukulle. Siellä pelivälineeseen ehti ensimmäisenä Ari Nyman, joka liukui epäonnekseen pallon omaan maaliin.

Yksi syy liigan parhaan topparin virheeseen saattoi olla se, että Nwakaeme oli pyörittänyt Nymanin solmuun jo avausjaksolla. Nyman ja hänen toppariparinsa toppariparinsa Jermu Gustafsson eivät saaneet Afrikan tähdelle millään aisoihin. Ja kun Nwakaeme sitoi itseensä kaksi tai kolme pelaajaa, KuPSin muille pelaajille jäi enemmän tilaa mellastaa.

KuPSin toisen maalin jälkeen peli tasoittui muutenkin kuin tuloksellisesti. Lopulta Inter sai otteen itselleen vaihdoillaan. Sisään tulleet Ats Purje ja Joni Kauko piristivät isäntien peliä ja kohta Timo Furuholm olikin kipittämässä läpiajoon. Yritys katkesi siihen, että Patrice Ollo rappasi Furuholmilta takaapäin jalat alta. Koko Kupittaa odotti tilanteesta punaista korttia, mutta erotuomari Mattias Gestranius päätti keltaisen riittävän.

Se ei kuitenkaan riittänyt Ollolle. Kamerunilaisen hinku pukusuojaan oli niin kova, että hän otti kahdeksan minuuttia myöhemmin toisen varoituksen. Tällä kertaa taktisen rikkeen kohteena oli Ats Purje. Gestranius kaivoi ensin keltaisen ja sitten punaisen kortin ja lopulta Ollo lähti kentältä Severi Paajasen ystävällisessä talutuksessa.

Interillä oli ote ja ylivoima, mutta se ei onnistunut hyödyntämään niitä. Ja kesken Interin painostuksen KuPS sai pelattua pallon Nwakaemelle, joka imi pelaajia itseensä kuin hillo kärpäsiä ja syötti sitten pallon Tuomas Kupariselle. Pele Koljosen tilalle tullut Kuparinen tuikkasi pallon maaliin ja yllätys alkoi olla valmis. ”Dickson on loistava pelaaja, mutta en ymmärrä mitä puolustuksemme teki siinä tilanteessa. Meillä oli viisi miestä Dicksonia vastaan ja yhtäkkiä pallo olikin maalissamme”, Job Dragtsma manasi.

Maalin jälkeen Inter osui vielä kahdesti ylärimaan, mutta sen lähemmäs osumaa joukkue ei päässyt. Pelin viimeinen minuutti kului Nwakaemen naruttaessa Interin puolustajia ja hauskuttaessa yleisöä, joka antoi hänelle ansaitut aplodit.

”On se käsittämätöntä, että voimme hävitä tällaisen pelin. Jotain on pahasti pielessä. Meillä on tällä hetkellä hame päällä”, Timo Furuholm sadatteli taiston tauottua ja arveli, että joukkueen kannattaisi lähteä vaikka ryyppäämän yhdessä. Kysymykseen siitä aliarvioiko Inter KuPSin Furuholm vastasi persoonallisella tavallaan: ”Jos ylimielisyys on ongelma sen jälkeen kun olemme hävinneet Tepsille 10 000 ihmisen edessä, niin sitten tuolla ei ole ammattilaisia kopissa.”

Dickson Nwakaeme oli ymmärrettävästi huomattavasti kollegansa iloisempi. ”Tämä oli hankala ottelu – varsinkin sen jälkeen, kun meiltä ajettiin pelaaja ulos. Inter on sarjan kovimpia joukkueita”, nigerialainen totesi diplomaattisesti ja lisäsi omassa pelissään olevan vielä parantamisen varaa. ”Tunnen oloni hyväksi, mutta minun täytyy pystyä parantamaan esityksiä. Tänään kolme pistettä oli tärkeintä, mutta jatkossa minun pitää pystyä parempaan.”

Toimittajien tiedustelut menneisyydestään Nwakaeme kuittasi lähes savolaisesti: ”Menneisyyteni on pitkä, aloitinhan jalkapallon pelaamisen jo pikkupoikana.” Kaikesta mystisyydestä huolimatta on selvää, että KuPS on löytänyt riveihinsä todellisen kultakimpaleen.

Valmentaja Esa Pekonen muistutti silti, että säilymistaistelun voittaminen on joukkuepeliä. ”Tämä on paljon kiinni korvien välistä, ei niinkään siitä kuka on taitavin. Meidän täytyy lähteä voittamaan jokaista ottelua ja pistää kaikemme peliin – vähempi ei nyt riitä.”

Mutta jos KuPSin säilymistaistelu näyttää lupaavalta, niin samaa ei voi sanoa Interin mitalihaaveista. ”Kaikella kunnioituksella – jos menettää taukojohdon KuPSille, on turha haaveilla mitaleista. Tiistaina ja keskiviikkona pelatut maaottelut aiheuttivat muutoksia kokoonpanoomme, mutta en minä selitä tappioita niillä. Olen pettynyt peliimme tällä hetkellä”, Job Dragtsma totesi.

Mainokset

Responses

  1. Hieno raportti


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: