Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 27, 2009

Huuhkajattaret lensivät lohkovoittoon

Suomi – Hollanti 2-1

Kaksi Laura Österberg Kalmarin puskumaalia riittivät Suomelle voittoon Hollannista. 2-1-lukemat toivat Huuhkajattarille myös lohkovoiton. Ottelua seurasi Olympiastadionilla yli 16 000 katsojaa.

Annica Sjölundilla oli mahdollisuus tehdä Suomelle vielä kolmas maali.

Huuhkajattaret ovat lennossa. Mitään muuta ei kai voi sanoa siitä, kun naisten maajoukkue ottaa kahdesta EM-kisaottelustaan kaksi voittoa ja varmistaa niillä lohkovoiton. Tiistaista Hollannin kaatoa oli todistamassa sateisella Olympiastadionilla yli 16 000 katsojaa, eikä futisbuumi tästä ainakaan laannu.

Suomi sai otteluun lähes unelma-alun, sillä kotijoukkue avasi maalihanat jo seitsemännellä minuutilla. Petra Vaelma löysi keskityksellään takatolpalla päivystäneen Laura Österberg Kalmarin, joka puski pallon kaaressa yli hollantilaisvahti Loes Geurtsin. Olympiastadion puhkesi huutomyrskyyn.

Avausmaalin jälkeen ottelu näytti olevan hyvin Huuhkajattarien hallussa, mutta 25. minuutilla Hollanti näytti vaarallisuutensa. Tilanne alkoi täysin vaarattoman näköisestä keskialueen pallonriistosta. Kirsten van de Venin päättäväisyys ja suoraviivaisuus olivat kuitenkin suomalaisille myrkkyä. Keskikenttäpelaajat eivät älynneet tilanteen vakavuutta ajoissa, joten van de Ven sai lähteä nousuun pallon kanssa. Puolustajien tyytyessä peruuttelemaan van de Ven sai edetä kenenkään estelemättä rangaistusaluelle, pujotella siellä Sanna Valkosen solmuun ja päättää sitten keskiympyrästä alkanut purjehduksensa tarkalla sijoituksella takakulmaan.

Pian tasoituksen jälkeen Stadikalla oli tapahtua ihme. Avausmaalin syöttänyt Petra Vaelma oli tehdä A-maajoukkueuransa ensimmäisen maalin. Tässä ei olisi muuten mitään ihmeellistä, mutta Vaelma oli kisojen aikana ohittanut Erkka Petäjän pisimmän maalittoman A-maajoukkueuran tehneenä pelaajana. Hollanti-matsi oli Vaelman 86. A-maaottelu, mutta ilmeisesti maalisyötöstä innostuneena hän päätti päättää vihdoin Saharan mittaisen kuivan kautensa – kaukolaukauksella 30 metristä.

Eikä siinä mitään. Vaelman veto oli mainio ja sen menemisen maaliin esti vain ylärima. Pallo kimmahti rimasta takaisin maalin eteen, jossa Österberg Kalmari oli kurottamassa paluupalloon. Suomalaisten epäonneksi palloon ehti kuitenkin ensin Dyanne Bito, joka siivosi tilanteen kulmaksi. Viimeistään Vaelman vedosta suomalaiset kuitenkin oppivat sen, että Geurts on haavoittuvainen korkeissa palloissa. Tämä nähtiin myös muutama minuutti myöhemmin, kun Anne Mäkinen latasi kulmapotkun suoraan Hollannin maalin ylärimaan.

Ylärimavedoista huolimatta Suomi alkoi menettää otettaan kentällä. Kotijoukkue kyllä hallitsi palloa, mutta sen pelistä oli tulossa koko ajan tehottomampaa. Hollanti nimittäin tukki Suomelta laidat. Bito oli tosin pitänyt oman laitansa mallikkaasti alusta alkaen, mutta hollantilaisilla oli ongelmia oikealla laidalla hääränneen Linsa Sällströmin kanssa. Ratkaisuksi Sällström-haasteeseen löytyi kovaa taklaava kapteeni Daphne Koster, joka tuli tukemaan laitapakkia.

Puoliajalla valmentaja Michael Käld vaihtoi kentälle Annica Sjölundin työllistämään Kosteria. Vaihto oli onnistunut, mutta ei avannut vieläkään suomalaisten peliä. Hollanti sen sijaan pelasi aivan samoin kuin Ukrainaa vastaan. Se prässäsi tehokkaasti (mutta vasta keskiviivan jälkeen) ja pyrki vastaiskuihin, joissa sen hyökkääjät pääsivät hyödyntämään nopeuttaan.

Juuri tällaisesta vastaiskusta oranssipaidat onnistuivatkin luomaan toisen jakson alun vaarallisimman paikan, kun van de Ven osoittautui pallon kanssa Valkosta ja tämän toppariparia Tiina Salménia nopeammaksi. Lopulta Salmén sai epätoivoisella liukutaklauksella häirittyä läpipäässyttä Manon Melisiä niin, että maalivahti Tinja-Riikka Korpela pääsi selvittämään tilanteen vastaantulollaan.

Asetelma alkoi olla huolestuttava. Suomi hallitsi tavallaan ottelua, mutta se hallitsi sitä Hollannin ehdoilla. Ja vaikka kotijoukkue saikin rakennettua vastustajaansa enemmän paikkoja, niin vastustajan paikat olivat huomattavasti vaarallisempia. Lisäksi Suomen puolustuslinja pelasi niin ylhäällä, että hollantilaiset tuntuivat olevan Ukraina-pelin tavoin koko ajan vain yhden pallonriisto, pystysyötön ja oikein ajoitetun juoksun päässä läpiajosta.

Mutta sitten esiin astuivat jälleen Tanska-ottelussa voittomaalin tehnyt Maija Saari, avausmaalin puskenut Österberg Kalmari sekä hollnatilaisvahti Geurts. Saari lähetti puolesta kentästä (suomalaiset eivät olleet enää aikoihin päässeet päätyihin keskittämään) korkean pallon rankkaripilkun kohdalle. Palloa ryntäsivät tavoittelemaan Österberg Kalmari, kaksi hollantilaistopparia sekä aktiivisuuskohtauksen saanut Geurts. Se oli käsittämätön vastaantulo 168-senttiseltä veskarilta. Maaliviivalla seistessään Geurts olisi antanut kahdelle topparille paremmat mahdollisuudet voittaa ilmataistelu ja vaikka suomalaishyökkääjä olisi silti päässyt puskemaan, Geurtsilla olisi ollut hyvät mahdollisuudet torjua pallo.

Mutta Geurts oli tehnyt päätöksensä ja säntäsi samaan kasaan kenttäpelaajien kanssa. Ja sieltä kasasta nousi voittajaksi Österberg Kalmari, joka puski pallon helposti Geurtsin tyhjäksi jättämään maaliin. Olympiastadionilla alkoi juhlat, joita hollantilaiset eivät pystyneet enää lopettamaan. Vierasjoukkue oli nimittäin Suomen johtomaalin jälkeen täysin aseeton ja hampaaton. Näytti siltä, että oranssipaidat osasivat vain yhden pelitavan eikä heillä ollut minkäänlaista suunnitelmaa sille varalle, jos vastustaja pääsisi johtoasemaan.

Peliä oli vielä parikymmentä minuuttia jäljellä, mutta Hollannin valmentaja ei tehnyt enää yhtään vaihtoa. Joukkue ei nostanut edes prässiään vaan antoi suomalaispuolustajien kierrättää palloa keskenään minuuttitolkulla. Näin kului myös ottelun viimeinen minuutti, jonka aikana katsojat osoittivat omilleen suosiotaan seisaallaan. Ja syytä olikin. Tanska oli lohkon toisessa ottelussa voittanut Ukrainan, joten Huuhkajattaret olivat varmistaneet juuri paitsi jatkopaikan myös lohkovoiton.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: