Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 3, 2009

Erilainen elämystehdas

Se oli hauskaa niin pitkään kuin sitä kesti. Näin voisi tiivistää niin Huuhkajattarien EM-taipaleen kuin Turun kisaisäntäurakankin. Ne molemmat päättyivät tappiolliseen Englanti-otteluun.

Kiitos

Naisten jalkapallon EM-kisat olivat raikas muistutus siitä, että suurtapahtumiin ei nykypäivänäkään tarvita välttämättä megaluokan maailmantähtiä tai sadan euron pääsylippuja. Innostuneet ihmiset ja hyvä urheilu riittävät. Eipä ihme, että edullisessa perhetapahtumassa katsomossa on vallinnut ajoittain jopa karnevaalimainen tunnelma. Hiljaiseksi haukutut suomalaiset penkkiurheilijat ovat otteluissa löytäneet äänijänteensä ja pitäneet mukavaa mekkalaa.

Massoissa on voimaa muutenkin. Nais- ja tyttöpelaajien määrä on tähän mennessä kasvanut noin 10 prosentilla joka vuosi. Kisojen myötä tuo kasvu ei taitu kovin nopeasti. Päävalmentaja Michael Käld jopa uskoi, että kisoissa istutettiin siemen uudellen pelaajasukupolvelle: ”Yleisöä on ollut hyvin paikalla. Se on jatkon kannalta tärkeintä. Suuri yleisö on nähnyt, että naisfutis ei ole mitään huuhaajuttua. Tämän turnauksen myötä saamme monta monta uutta harrastajaa ja se on pohja koko hommalle.”

Käldin arvio ei ole mitenkään utopistinen. Huuhkajattaret ovat tehneet kisoissa loistavaa pr-työtä kuningaslajille. Niin lasten kuin vanhempienkin on helppo hyväksyä idoliksi pelaajat, jotka näyttivät ettei huippujalkapalloilijoiden tarvitse näyttää käveleviltä geelimainoksilta tai diivailla muutenkaan.

Kisojen positiivisia puolia arvioidessaan Käld totesi myös, että ”Palloliiton viimeisen 2,5 vuoden aikana tekemät panostukset kasvavat varmasti korkoa”. Tällä Käld viittasi ennen kaikkea maajoukkueen nuoriin pelaajiin, mutta toisaalta sama saattaa päteä turnausjärjestelyihin muutenkin.

EM-kisoja on järjestetty Suomessa suurella innolla, joka on järjestäjien puolelta mennyt välillä ylikin. Jos Palloliitossa suhtauduttaisiin vieraskannattajien savupommeihin ja raketteihin edes puolella siitä innosta, joka EM-kisoissa kohdistettiin katsojien ja toimittajien digikameroihin, ei liiton tarvitsisi nyt maksella kesäkuun maaotteluista yhteensä 12 500 euron sakkoja.

Mutta kaiken kaikkiaan kisaisännät ovat tehneet hyvää työtä. Ottelutapahtumat ovat olleet turvallisia ja viihtyisiä – olkoonkin, että käyttämättömistä ilmaislipuista jääneet tyhjät penkit eivät ole olleet komeaa katseltavaa.

Järjestäjistä riippumattomana parannuksena voisi suositella joukkuemäärän tai ainakin pelisysteemin muuttamista. Nyt alkulohko-otteluissa nähtiin totista taistelua enemmän irvokkaita jatkopaikan varmisteluja. Näin kävi, koska nykyisessä systeemissä kaksi kolmannesta joukkueista pääsee pudotuspeleihin.

Toisaalta nykyinen joukkuemäärä ei voi olla aivan väärä, sillä turnauksessa vältyttiin murskalukemilta. Se on lajin uskottavuuden kannalta todella tärkeää. Sama pätee tietysti katsojalukuihinkin. Toivottavasti mahdollisimman moni tajuaa seurata EM-kisoja, vaikka kotijoukkue ei turnauksessa enää pelaakaan. Pelit nimittäin vain paranevat joukkueiden vähetessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: