Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 11, 2009

Gretzky ja Litmanen

En ole koskaan nähnyt paikan päällä Jari Litmasen pelaavan liigaottelua. Enkä luultavasti näe sunnuntainakaan. Litmanen urakoi isot minuutit karsintaotteluissa, joten hän tuskin saapuu Turkuun. Eikä siinä ole valittamista – Litti jos kuka on ansainnut oikeuden päättää, milloin pelaa ja milloin ei. Tai näin ainakin luulin.

Kuningas valitsee huolella ne ottelut joissa pelaa.

Kävin pari viikkoa sitten katsomassa kaverini kanssa Suomi-Hollanti-matsin Olympiastadionilla. Suomi voitti ja varmisti lohkovoittonsa. Kisakuume oli korkeimmillaan, mutta kun olimme puineet aikamme naisfutista, keskustelu kääntyi kesäkuiseen JJK-Lahti-otteluun. ”Litmasen olisi pitänyt pelata siinä ottelussa”, kaverini sanoi. Tässä vaiheessa minusta tuntui, että hän oli aloittamassa väittelyn, jota ei voinut voittaa.

”Litti oli pelannut edeltävällä viikolla toistasataa minuuttia maajoukkueessa. Eikä hän sitä paitsi ole enää mitään velkaa suomalaiselle jalkapalloilulle. Hän saa minun puolestani valita mitä otteluita hän pelaa. Hän on ansainnut sen”, huomautin. ”Ehkä ansaitseekin. Eikä hän varmasti ole mitään velkaa. Mutta se olisi ollut hienoa”, kaverini sanoi ja piti pienen tauon.

Luulin ymmärtäväni mitä ystäväni tarkoitti. Toinen kaverini oli hehkuttanut jo huhtikuussa, että hän on ostanut lipun JJK-Lahti-matsiin ja näkisi vihdoin idolinsa Harjulla. Samalla tavalla olivat ajatelleet sadat muutkin.

”Se on vähän sama kuin mitä Wayne Gretzky teki aikoinaan”, ystäväni jatkoi. Hänen esimerkkinsä ajoittui vuoteen 1999. Gretzky pelasi viimeistä kauttaan NHL:ssä ja Nashville Predators ensimmäistään.Gretzkyn edustamalla New York Rangersila oli edessä pitkä vierasmatka Nashvilleen ja monet arvuuttelivat, että lähtisi legendaarinen 99 reissuun ollenkaan. ”Gretzky oli sanonut, että tottakai hän lähtee. ’Tuhannet ihmiset tulevat sinne katsomaan minua ja tämä on heidän ainut mahdollisuutensa nähdä minun pelaavan'”, ystäväni muisteli.

Ja Gretzky ei pelkästään saapunut paikalle – hän antoi yleisölle täyden vastineen rahoilleen. ”The Great One” syötti Rangersin 7-4-voittoon päättyneessä ottelussa viisi maalia, ja nahsvilleläisyleisö osoitti hänelle suosiota seisaallaan. ”Niin suuret pelaajat tekevät”, ystäväni jatkoi. ”Ei Litmasen olisi tarvinnut pelata koko ottelua, ei välttämättä puolta tuntiakaan. Kunhan hän olisi vain tullut paikalle ja lopussa kentälle. Se olisi ollut häneltä pieni vaiva, mutta tosi iso juttu jyväskyläläisille. He olisivat varmasti arvostaneet sitä.”

Olin Harjulla Lahti-ottelussa ja olin siellä myös silloin, kun Babatunde Wusu palasi entiselle kotistadionilleen TPS-paidassa. Jyväskyläläisyleisö aplodeerasi Tundelle seisaaltaan tämän tullessa vaihtoon, enkä epäile, etteikö keskisuomalainen futisväki olisi kunnoittanut Kuningasta samalla tavalla.

Sitä ei kuitenkaan Harjulla nähty. Litmanen jäi kotiin. Lahti olisi kuitenkin kaivannut häntä, sillä JJK otti ottelusta lopulta liigahistoriansa ensimmäisen voiton. Ja kun JJK tarjosi Litmasen poissaolon myötä Lahti-matsin lipulla vielä toisenkin liigaottelun, kaikki olivat tyytyväisiä. Mutta pidemmän päälle jyväskyläiset tuntevat ehkä menettäneensä jotain, mikäli Litmanen ei saavu koskaan Harjulle.

Ystäväni lopetti tarinansa. Hän oli voittanut mahdottoman väittelyn ja opettanut minulle, että suuria pelaajia arvostellaan eri asteikolla.

Mainokset

Responses

  1. Olen miettinyt Litmasen pelaamista pari viikkoa ja tullut siihen lopputulokseen, että Litmasen ei pitäisi lopettaa vielä tähän kauteen. Hänen tulisi pelata vielä yksi kausi ja pelata se niin kuin Gretzky pelasi: jäähyväiskiertueena. Mennä niille kentille, joissa häntä ei ole tällä vuosituhannella nähty. Käydä näyttäytymässä suomalaisille jalkapallon ystäville eri puolilla Suomea.

    Ei siksi, että se olisi hänen velvollisuutensa, vaan siksi, että niin suuret pelaajat tekevät. Se vaatisi toki Litmaselta hieman vaivaa, mutta jalkapallon ystävät eri puolilla Suomea arvostaisivat sitä todella paljon ja muistaisivat Kuninkaan vierailun koko lopun ikänsä.

    Puhumattakaan siitä, mitä Litin jäähyväiskiertue tekisi Veikkausliigan katsojaluvuille.

  2. Ei Litti ole mikään helvetin näyttelyponi! Tulkaa katsomaan Lahden pelejä jos haluatte nähdä sankarinne kentällä.

  3. Litti ei tosiaan ole mikään näyttelyponi, mutta hänellä on niin suuri asema suomalaisessa jalkapallossa, että Hän ansaitsee kiertää kentät (vähintään) vielä kerran ja osoittaa mitä tunnelma voi futiksen parissa olla!

    Litti kun saapuu paikalle, tulevat myös katsojat – jotka näkevät paljon Litin ympärillä. Kuningas voi halutessaan tehdä vielä enemmän lajin eteen Suomessa!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: