Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 18, 2009

Kausi on kokonaisuus

Yksittäinen liigaottelu ei ole useinkaan neutraalille seuraajalle mahdottoman säkenöivää viihdettä. Elokuvan, teatteriesityksen tai konsertin viihdearvo on taatumpi. Jalkapallolla on kuitenkin jotain mitä elokuvalla, teatterilla tai konserteilla ei ole – jalkapallolla on kausi.

Jalkapallokauteen kuuluvat niin ylä- kuin alamäetkin.

Jos jalkapallolle pitäisi etsiä kulttuurisia esikuvia, niin jalkapallokausi olisi enemmän tv-sarja kuin elokuva. Mutta kaikkein parhaiten jalkapallokautta kuvaisi mosaiikki: iso joukko kokonaisuuksia, jotka muodostavat suuremman kokonaisuuden. Tai jos katsoo oikein tarkasti, niin huomaa, että tuon mosaiikki muodostuu mosaiikeista: kausi muodostuu otteluista, ottelut taas muodostuvat pelitapahtumista.

Liigakausi on Suomessa 26 ottelun mittainen tarina. Jokainen ottelu on jonkinlainen juonen käänne – tai sitten luku tai jakso, jos kautta haluaa ajatella kirjana tai tv-sarjana. Pointti on joka tapauksessa siinä, että kausi on kokonaisuus.

Fanit ymmärtävät tämän. He haluavat olla paikalla kaikissa otteluissa – myös niissä joissa sataa, joissa vastassa ei ole huippujoukkuetta ja jopa niissä joilla ”ei ole merkitystä”. Kun fani matkustaa joukkueensa perässä Rovaniemelle tai Pietarsaareen, kyse on siitä, että fani haluaa kauden.

Vihkiytymätön nykykatsoja sen sijaan haluaa elämyksen tai spektaakkelin. Se on ongelmallinen tilanne, koska jalkapallo-ottelut eivät ole aina elämyksiä ja melko harvoin spektaakkeleja. Joukkueurheilu pystyy kuitenkin tarjoamaan jotain kokonaisvaltaisempaa kuin ne instant-elämykset, joita ihmiset nykyään metsästävät.

Ottelut kasvavat kaudeksi (tai turnaukseksi, jos kyse olisi arvokisoista). Ja tämä kokonaisvaltaisempi kausielämys tulee ikään kuin kaupanpäällisenä kaikille kausikorttilaiselle – tai ainakin niille, jotka viitsivät vaivautua otteluihin syksyn sateillakin.

Kun kautta ajattelee kokonaisuutena, tajuaa että merkityksettömiä otteluita ei ole. Jokainen ottelu on osa kautta. Jokainen ottelu on osa pelaajan uraa.

Tätä liigakautta on jäljellä vielä viisi 90-minuuttista ja lisäajat päälle. Pelkästään varsinaista peliaikaa on jäljellä vielä 7,5 tuntia. Se on todella pitkä aika. Tai todella lyhyt. Yöunet. Sen verran on jäljellä liigajoukkueiden 40 tunnin peliurakasta.

Mutta kenties hienointa jalkapallokaudessa on se, että kun yksi loppuu, niin toinen on jo tulossa. Huonoimmankin kauden jälkeen kannattaja voi todeta brittiläiseen tapaan: ”Well, there’s always next season.”

Mainokset

Responses

  1. Tosin, ”this time we’ll go all the way”. 😉

    Hyvää pohdintaa ja mielenkiintoinen analogia. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, mutta näinhän tämä homma toimii. Se nihkeä 3-2-kotivoitto RoPSista keskellä kesää saattaa osoittautua lopputuloksen kannalta merkittäväksi, tai sitten punainen kortti ja voiton lipsuminen käsistä Maarianhaminassa.

    Kokonaiselle jalkapallokaudelle :peukku:.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: