Kirjoittanut Lari Vesander | 23 syyskuun, 2009

Live-seuranta TPS-KuPS

TPS-KuPS 3-0

Kovakuntoisten kohtaaminen Kupittaalla. Näin voisi kuvailla Turun Palloseuran ja Kuopion Palloseuran tämän illan ottelua. Panoksestakaan ei ole pelissä puutetta. TPS haluaa pitää mestaruushaaveensa elossa ja KuPS taas varmistaa sarjapaikkansa. TPS johtaa ottelua nyt 3-0. Mikko Paatelainen on tehnyt kaksi maalia.

Mikko Paatelainen teki TPS:n toisen maalin - ja olisi voinut tehdä kolmannenkin.

LOPPUVIHELLYS: Se oli sitten siinä. TPS ottaa ansaitun 3-0-voiton, jatkaa mestaruustaistelua ja pudottaa flow-tilassa leijailleen KuPSin takaisin todellisuuteen. Otteluraporttia ja Pasin parhaita noin 1,5 tunnin päästä. Kiitos lukijoille!

90 min: Ilo rappaa Riskiä ja saa varoituksen. Lisäaikaa pelataan kaksi minuuttia.

89 min: Ottelun loppu tuntuu kiinnostavan KuPSia TPS:ää enemmän. Venäläinen pääsee puskemaan maalin edestä, mutta pusku suuntautuu yli.

87 min: Ilja Venäläinen on päästä läpi, mutta Heinikankaalta kapteeninnauhan saanut Jaakko Nyberg pelastaa tilanteen väliintulollaan.

85 min: KuPS on jäämässä ilman maaleja ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen – ja ensimmäistä kertaa Dicksonin pelatessa.

84 min: Udah ottaa varoituksen taktisesta virheestä.

81 min: Seuraavaksi tuhlaa taas Wusu. Tunde pyörii pallon kanssa boksissa ja laukoo lopulta päin Iiskolaan. TPS:n olisi pitänyt tehdä tänään näihin paikkoihin nähden ainakin kuusi maalia.

80 min: Riski potkaisee pallon Olympiakatsomon katolle ja saa ”ansaitut” aplodit. Hetkeä myöhemmin Riski potkaisee pallon päin Iiskolan käsiä. Paluupallon Riski puskee kaaressa kohti maalia, mutta Balogh putsaa maaliviivalta.

79 min: Ottelun intensiteetti on laskenut huomattavasti vaihtojen jälkeen. TPS tuntuu säästelevän jo seuraavaan otteluun ja KuPS on päässyt peliin hieman paremmin mukaan.

78 min: Ilo laukoo 30 metristä reilusti yli TPS-maalin.

77 min: KuPS vaihtaa. Atte Hoivala pois kentältä ja Janne Reinikainen tilalle.

75 min: Hoxha laukoo ohi. KuPSin oloa helpottanee kuitenkin hieman se, että MyPa on tasoittanut Rovaniemellä. HJK taas siirtyi jo jonkin aikaa sitten johtoon TamUa vastaan.

73 min: Riski käynnistää hyökkäyksen ja Paatelainen pelaa Wusulle huippupaikan maalin eteen. Tällä kertaa on kuitenin Wusun vuoro tuhlata. Sijoitus viidestä metristä karkaa taivaan tuuliin.

72 min: TPS vaihtaa. Juho Lähde ja Yll Hoxha tulevat kentälle. Heinikangas ja Brown menevät säästelemään itseään seuraavaan otteluun.

71 min: Ottelun yleisömäärä on 4 260. Mukava lukema ja Kupittaa näyttää kyllä hyvältä iltavalaistuksessa.

68 min: MAALI! Miikka Turunen arvioi pompun väärin ja Paatelainen pääsee läpi Lehtovaaran avauksesta! Ja tällä kertaa Paaatelainen ei erehdy. 3-0 TPS:lle.

66 min: Terävästi esiintynyt Riski vapauttaa Paatelaisen, Browin ja Wusun 3-2-vastaan hyökkäykseen. Paatelaisen syöttö pysähtyy kuitenkin KuPS-puolustajaan. Hetken aikaa tilanne näytti lähes varmalta maalilta.

64 min: KuPS painostaa vaihteeksi. Dickson taistelee pallon neljän vastustajan keskeltä, mutta nigerialaisen keskitys menee suoraan Lehtovaaralle.

61 min: Riski löytää keskityksellään takatolpalta Wusun, jonka laukauksen Iiskola torjuu komeasti kulmaksi. Kulman jatkotilanteesta Kujala tykittää pallon niukasti yli.

59 min: KuPS hakee riskillä kavennusta ja se avaa paikkoja TPS:lle. Tällä kertaa Rähmönen kuitenkin ajaa pallon kanssa ylinopeutta ja pallo karkaa päätyrajan yli.

58 min: TPS vaihtaa. Riku Riski tulee kentälle ja Mika Ääritalo tulee pois.

57 min: Iiskola on möhliä Ääritalon helpon kudin maaliin, mutta saa kuin saakin haalittua pallon takaisin käsiinsä.

55 min: Balogh selvisi ilmeisesti säikähdyksellä ja palaa nyt kentälle.

53 min: Nyt tapahtui jotain ikävää. Balogh törmää keskiympyrässä Wusuun. TPS saa tilanteesta vapaapotkun, mutta Balogh tuupertuu maahan. Balogh on tajuissaan, mutta hänet kannetaan paareilla pois kentältä.

51 min: Mikko Paatelaisen tuhlailu jatkuu. Tällä kertaa Paatelainen puskee takatolpalta päin KuPS-puolustajaa. Ei mikään tuhannen taalan paikka, mutta olisi tuostakin maalin pystynyt tekemään.

49 min: Kupittaa innostuu kun kuuluttaja kertoo Tampere Unitedin nousseen tasatilanteeseen HJK:ta vastaan. Näillä tuloksilla TPS olisi vain pisteen HJK:ta perässä.

48 min: Yksi kauden komeimmista maaleista jäi juuri syntymättä. Brown saa pallon keskiviivalla, nousee kohti KuPSin boksia, peippaa pari puolustajaa ja chippaa sitten pallon Iiskolan yli. Pallo leijailee niukasti ohi takaylänurkasta. Tepsin kolmas maali roikkuu ilmassa.

46. min: Taas mennään ja taas tullaan KuPSin maalille. Wusu pääsee läpi, Iiskola pelastaa vastaantulolla, mutta potkaisee pallon suoraan Paatelaiselle. Kokenut Tero Taipale ehtii kuitenkin hätiin eikä Paatelainen pääse laittamaan palloa tyhjiin.

KUPS VAIHTAA: Kentälle tulevat Miikka Turunen ja Tuomas Kuparinen. Pois tulivat Patrik Turunen ja Jussi-Pekka Savolainen.

PAKKO MUUTEN ihmetellä TPS:n apuvalmentaja Marko Rajamäen kuumaverisyyttä. Rapa heiluu tälläkin hetkellä kentällä shortsit jalassa.

PUOLIAIKA-ANALYYSI: TPS on hallinnut kenttätapahtumia ja olisi voinut tehdä maalin tai kaksi enemmänkin. KuPS ei ole pystynyt pistämään turkulaisille kampoihin keskikentällä ja ihmeitä pitää tapahtua, että se pystyisi siihen toisellakaan jaksolla. Kuopiolaisten harvat vastaiskut ovat olleet jokseenkin vaarallisia – varsinkin silloin kun Dickson on saanut pallon. Hän on kuitenkin saanut sen aivan liian harvoin. Lisäksi KuPSin puolustus on totutun epävarma. TPS:n pitäisi pystyä hoitamaan tämä matsi kotiin ja tekemään toisella jaksolla vielä maali tai pari.

PUOLIAIKAVIHELLYS: Ja nyt lisäaikakin on pelattu. Joukkueet poistuvat pukusuojiin ja Kupittaan nurmelle ruiskutetaan sprinklereillä lisää vettä Ilon kiusaksi.

45 min: Minuutti lisäaikaa.

44 min: Heinikangas rikkoo Venäläistä ja KuPS saa vaparin 30 metristä. Ilo liukastuu vetäessään ja laukaus menee sekä yli että ohi.

43 min: Kujala laukoo kaukaa, mutta ei saa sunnuntaivetoa aikaiseksi. Iiskola torjuu helposti.

42 min: KuPSin kulma. Lehtovaara koppaa komeasti ja kohta ollaankin jo toisessa päässä.

41 min: Harhasyöttö Brownilta ja heitto KuPSille. Kupittaalla on viime minuuttien aikana unohdettu keskikenttäpeli lähes täysin. Iiskola yrittää syöttää avauspotkullaan Dicksonin läpi, mutta TPS-toppari ei ollut suunnitelmassa mukana.

38 min: Huonoja uutisia Rovaniemeltä. RoPS on mennyt Musondan maalilla johtoon MyPaa vastaan.

36 min: TPS:n kulma. Tilanne näyttää hetken aikaa vaaralliselta, mutta sitten KuPS pääsee väliin ja Dickson käynnistää vastaiskuun. Lopulta Dickson petaa vetopaikan maanmiehelleen Udahille, joka tykittää 20 metristä taas niukasti ohi.

35. min: Brown yrittää syöttää Wusun läpi komealla kantapääkikalla, mutta ihan kaikki ei sentään TPS:ltäkään onnistu. Jatkotilanteesta Hämäläinen laukoo kaukaa ohi.

31 min: Paatelaisella huippupaikka TPS:n kolmanteen osumaan. Pallo pomppii kulman jatkotilanteessa hyökkääjän jalkoihin ja tämä lataa sen kuudesta metristä niukasti maalin yli. Hukattu avopaikka, mutta jotenkin tuntuu siltä, että niitä tulee vielä uusia.

30 min: Hyviä uutisia KuPSille. Lahti johtaa 2-0 JJK:ta vastaan. Kupittaa taputtaa, kun Litmanen kuulutetaan toisen maalin tekijäksi.

29 min: TPS jatkaa painostusta. Rähmönen laukoo 30 metristä yli.

26 min: Paatelainen paikassa. TPS-hyökkääjä vippaa pallon yli Iiskolan, mutta ohi maalin.

25 min: Dickson saa pitkästä aikaa pallon ja on murtautua neljän tepsiläisen välistä maalipaikkaan. Tilanteesta tulee kulma, josta Taipale pääsee puskemaan täysin vapaasti. Lehtovaara tekee päivän ensimmäisen paraatipelastuksen ja TPS:n maali varjeltuu.

22 min: TPS saa lahjakulman, kun Iiskola söhlää keskityksen yli päädystä. Kulmasta ei kehkeydy mitään, mutta paine jatkuu. TPS hakee tosissaan kolmatta maalia.

19 min: Brown pääsee Wusun esityöstä nokikkain Iiskolan kanssa, mutta ex-TPS-vahti torjuu.

16 min: TPS:n pelissä ei ole pienintäkään peruuttelun merkkiä. Joukkue on ilmeisesti päättänyt pistää maalieronsa kerralla kuntoon. Mutta KuPSkaan ei näytä vielä lyödyltä.

14 min: MAALI! Cleaver hankkii TPS:lle kulman. Sen jatkotilanteessa Iiskola häviää ilmataistelun ja Paatelainen pistää pallon tyhjiin. 2-0! Kupsilaiset protestoivat koska heidän mielestään Iiskolaa rikottiin. Katsomoon tilanne näytti olevan 50-50. Joskus noista on vihellettykin.

12 min: MAALI! KuPSin puolustus haparoi pallon Wusulle. Tämä siirtää pelivälineen Brownille. Britti murtautuu röyhkeästi boksiin ja ohittaa Iiskolan sijoituksella. 1-0 Tepsille.

10 min: Brown kokeilee 25 metristä. Iiskola liimaa varmasti.

8 min: Todella huono keskitys nousevaa laitapakkia leikkivältä Cleaverilta. KuPS on päästä vastaiskuun.

7 min: Pallo ulos sivurajasta KuPSin penkin kohdalla. Pekonen päättää puskea, mutta unohtaa että hänellä on lippis päässä.

5 min: KuPSin ensimmäinen paikka. Dickson syöttää ja Udah laukoo 20 metristä niukasti ohi.

5 min: Brown keskittää vaparin, mutta pallo menee rajaheitoksi. Nyberg yrittää turhaan kalastella rankkaria.

4 min: Taipale rikkoo Paatelaista. TPS:lle sivuvapari 25 metrin päässä päätyrajasta.

2 min: Dickson kepittää Hämäläisen kulman jälkitilanteessa ja hankkii joukkueelleen rajaheiton.

1 min: TPS:n kulmapotku.

NO NIIN. Sormet F5:lle, nyt mennään!

PELAAJAT ovat tulleet kentälle. Kumpikin joukkue vaikuttaa erittäin latautuneelta.

POISSAOLOISTA sen verran, että niitä ei hirveästi ole. Joukkueiden pitkäaikaispotilaat TPS:n Simo Valakari ja KuPSin Jani Hartikainen ovat edelleen sivussa – samoin pelikiellon itselleen hölmöillyt Pele Koljonen.

STADIONILLA OLLAAN. Ilma on vuodenaikaan nähden leppoisa ja ainakin stadionin ulkopuolella näytti olevan mukavasti porukkaa tulossa matsiin. Joukkueet ovat juuri lopettelemassa lämmittelyään ja ainakaan vielä keneltäkään ei ole pudonnut päätä pois tai mennyt jalkaa poikki.

LIVE-SEURANNAN käyttöohjeet: Tuorein teksti tulee aina kuvan alle sivun yläosaan. Päivitykset eivät putkahda ruudulle itsestään vaan sivu pitää päivittää aina silloin tällöin. Kätevimmin tämä käy painamalla F5-näppäintä, joka löytyy sieltä näppäimistön ylimmältä riviltä.

AVAUSKOKOONPANOT on julkistettu.
TPS: Lehtovaara; Rähmönen, Nyberg, Heinikangas, Cleaver; Hämäläinen, Kujala; Ääritalo, Brown, Paatelainen; Wusu.
Penkillä: Tuomala, Aalto, Jovanovic, Riski, Lähde, Hoxha, Manninen.
KuPS: Iiskola; Taipale, Balogh, Ollo, Hoivala; Ilo, Karppinen, Savolainen, Udah, Nwakaeme; Venäläinen.

Penkillä: Reinikainen, Kuparinen, Turunen, Pöntinen, Aliju, Karppinen, Ikudehinbu.

Chris Cleaver laitapakkina on kyllä mielenkiintoinen valinta Pasi Rautiaiselta. Cleaver on kelpo terrieri keskikentällä, mutta laitapakkina häntä kokeiltiin viimeksi RoPS-matsissa, jossa Christopher Musonda vei häntä kuin litran mittaa. Myös Mikko Manninen on penkillä ja Mika Ääritalo ensimmäistä kertaa liigamatsin avauksessa tällä kaudella.

ENNAKKOJUTTU: TPS on sarjassa toisena ja pelaa mestaruudesta. KuPS on sarjassa kolmanneksi viimeisenä ja pelaa sarjapaikastaan. Ottelu pelataan Turussa, joten ennakkosuosikista ei pitäisi olla epäselvyyttä.

Palloseurojen kohtaamisesta on kuitenkin lupa odottaa huomattavasti tasaisempaa kuin sarjataulukko antaa ymmärtää. Tähän on yksi syy ylitse muiden: Dickson Nwakaeme. Nigerialaistähden tulon jälkeen KuPS on pelannut kymmenen liigaottelua, joista on tuloksena on ollut viisi voittoa, kolme tasapeliä ja vain kaksi tappiota. Siinä sivussa savolaiset myös pudottivat HJK:n cupissa.

Voitoista ensimmäinen mitätöitiin kabineteissa Dicksonin edustusoikeussotkujen takia, mutta se ei poista sitä faktaa, että KuPS on nyt kovassa kunnossa. Joukkue on kerännyt kahdeksasta viime ottelusta 15 pistettä – se on yhtä paljon kuin JJK ja RoPS ovat keränneet 22 ottelusta yhteensä (ja RoPSin kohdalla tässä on huomioitu kabinetin KuPS-tappiosta myöntämät kolme pistettä). Viidestä viimeisestä liigaottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet neljä ja kolmessa viimeisimmässä vierasottelussaan he ovat voittaneet JJK:n, Interin ja MyPan.

Materiaalinsa puolesta KuPSin ei pitäisi pystyä tällaiseen liitoon. KuPSin avauksessa on monta sellaista pelaaja, jotka eivät mahtuisi liigan kärkiseuroissa edes vaihtopenkille. Uusi valmentaja Esa Pekonen ja huikeita otteita esittänyt Dickson ovat saaneet joukkueen melkoiseen iskuun.

Kärjistäen voisi sanoa, että Ilman Dicksonia KuPS olisi keskinkertainen joukkue, mutta toisaalta niin olisi ollut Argentiinan vuoden 1986 mestaruusjoukkuekin ilman Maradonaa. Dickson on pelannut KuPSissa seitsemän ottelua. Niistä KuPS on voittanut viisi, pelannut yhden tasan ja hävinnyt yhden (ja toisen kabineteissa). Ilman Dicksonia pelaamissaan 15 liigamatsissa KuPS on voittanut vain JJK:n, pelannut kolmesti tasan ja hävinnyt loput 11.

Mutta Dicksonia tai ei, TPS:n pitäisi pystyä voittamaan KuPS. Tepsin on itse asiassa pakko voittaa KuPS, mikäli se haluaa edes unelmoida mestaruudesta. Edellisen kierroksen kompurointi Pietarsaaressa päästi HJK:n kärjessä kolmen pisteen karkumatkalle. Tuon etumatkan kuromiseen raitapaidoilla ei ole kuin neljä ottelua.

Jarolle kärsitty 1-0-tappio päätti TPS:n yli neljä kuukautta kestäneen tappiottomien liigapelien putken. TPS:n edellinen tappio tuli toukokuun puolivälin paikallispelistä Interiä vastaan. Pietarsaaressa joukkueen esitykseen vaikutti varmasti Wayne Brownin loukkaantuminen ensimmäisellä jaksolla, mutta tänään Brownin pitäisi olla jälleen pelikunnossa ja kentällä nähtänee kaksi tämän kauden kolmesta parhaasta ulkomaalaispelaajasta. (Brownin ja Dicksonin lisäksi tuohon joukkoon kuuluu HJK:n Dawda Bah.)

Summa summarum: Hyvä matsi tulossa. Uskon, että Kupittaalla nähdään tänään vähintään kolme maalia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: