Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 27, 2009

Kun silmät ja kädet loppuvat

Olen toiminut kolmessa ottelussa kuvaaja-liveseuraaja-reportterina. Kaikki on sujunut jokseenkin hyvin – eiliseen asti.

Rafinha juhlii tekemäänsä tasoitusta. 15-metrisillä raajoilla varustettu Henri Scheweleff kuvan alalaidassa.

Olen etsinyt tämän blogin puitteissa omia rajojani verkkojournalistina. Viime viikolla otin rajojen etsinnässä uuden askeleen, kun pystyin uuden läppärini ansiosta aloittamaan myös live-seurannan pitämisen. Lopputuloksena olen päässyt tilanteeseen, jossa teen viidessä tunnissa live-seurannan, otteluraportin, mahdollisen haastattelujutun tyyliin Pasin parhaat ja kuvagallerian.

Yllä oleva juttupaketti on hyvä suoritus noin lyhyessä ajassa – mutta vain jos sen tekee edes jotenkuten virheettömästi. Eilen ei käynyt näin Inter-TamU-ottelun live-seurannan kanssa.

Unitedin 1-1-tasoituksesta kirjoitin Petrescun pujotelleen komeasti maalipaikkaan, vaikka itse asiassa hänet syöteltiin siihen. Petrescu otti pallon ensimmäisellä kosketuksella mukaansa ja laittoi sen toisella maaliin. Jos minulta kysytään, niin kaksi kosketusta ei täytä sen paremmin pujottelun kuin purjehduksenkaan kriteereitä.

Mutta siinä maalissa sain sentään tekijän oikein. Unitedin toisesta maalista sen sijaan kirjoitin, että Henri Scheweleff laittoi sen sisään Rafinhan laukauksen paluupallosta. Muuten hyvä, mutta Scheweleff oli maalintekohetkellä noin 15 metrin päässä. Edes pohjalaisilla ei ole niin pitkiä raajoja.

Kumpaakin tapausta yhdistää se, että ne tulivat silloin, kun olin kirjoittamassa. Ensimmäisellä kerralla päivitin live-seurantaan Interin vaihtoa ja kun nostin pääni, näin Petrescun kaksi kosketusta ja tein sitten niiden pohjalta omat päätelmäni.

Toisella kerralla olin kirjoittamassa, että Inter on nyt tekemässä vaihtoa. Ja sitten näen sivusilmällä, kuinka pallo ajautuu Rafinhalle. Koppaan kameran käteeni. Missasin TamUn ensimmäisen tasoituksen, joten tämä olisi hyvä saada tallennettua. Myöhästyn ja muistikortille tallentuu vain tuuletuksia.

Päätän odottaa kuulutuksia maalintekijän selvittämiseksi. Yleisö pitää meteliä, mikä on hyvä tunnelman kannalta, mutta ei silloin, kun yrittää kuulla maalintekijän nimeä ja numeroa. Lisäksi Inter vaihtaa. Vaihto ja maali tulevat kuuluttajalta yhdessä nipussa. Olen kuulevinani, että maalintekijä numero 22 ja syöttäjä Rafinha. Voi olla, että kuulin oikein mutta saatoin aivan yhtä hyvin kuulla väärinkin. Joka tapauksessa kirjasin maalintekijäksi 15-metrisillä raajoilla varustetun Scheweleffin.

Lehdistötiloissa huomaan virallisista tilastoista jälkimmäisen erheeni ja kämpille päästyäni katson korvat punaisina maalikoostetta netistä. Teen korjaukset otteluraporttiin, mutta live-seurantaa on enää turha korjata. Tehty mikä tehty. Maalin syntyajat ja lopputulos menivät sentään oikein.

Kun aloitin otteluseurannan, ennakoin että minulta loppuisivat jossain vaiheessa silmät ja kädet. Nyt niin kävi, mutta ei sillä tavalla kuin pelkäsin. Kuvaaminen on aiheuttanut pari epätarkkuutta live-seurantoihini (Paajasen laukaus muuttui Furuholmin puskuksi, koska yritin ottaa kuvaa Kavenin torjunnasta – eikä kuva edes onnistunut), mutta 90 prosenttia peliajasta molemmat toimet on helposti sovitettavissa yhteen.

Ja sitten tulee se viimeinen kymmenys. Silloin kun kentällä tapahtuu paljon, live-seuraaja on lirissä. Kun vaihtoja, varoituksia, vapaapotkuja ja tilanteita tulee nopeammin kuin sormet ehtivät kirjoittaa, alkavat live-seuraajan ongelmat. Pitäisi kirjoittaa, mutta silloin pitää irroittaa silmät pelistä ja jotain olennaista jää herkästi näkemättä.

Kaikesta huolimatta en aio luopua sen paremmin kuvaamisesta kuin live-seurannastakaan (paitsi, jos Kupittaalla pelattava ottelu näytetään tv:ssä). Jatkossa täytynee kuitenkin kysellä kollegoilta enemmän kenttätapahtumista tai sitten vain odottaa epäselvissä tilanteissa, että saan varmat tiedot jostain muualta. Nopeus ei saa olla selitys hutiloinnille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: