Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 28, 2009

Mestari kestää paineet

Ei ole ihme, että valmentajat pyrkivät yleensä välttelemään mestaruuspuheita. Paineiden vältteleminen saattaa näyttää välillä jopa koomiselta, mutta kylmä fakta on, että pisteistä on helpompi pelata kuin mestaruudesta.

Mestaruuspaineet ovat nyt peruuttamattomasti HJK:lla.

Vertauskuvan voi ottaa vaikka tenniksestä. Kokeneemmankin tennisässän käsi alkaa vapista erä- tai ottelupalloa syöttäessä. Taululla voi olla jo 5-0 tai 5-1-lukemat, mutta kun pisteet ja pelit muuttuvat eriksi ja otteluiksi, paineet kasvavat. Samalla tavalla käy toisinaan jalkapallon mestaruustaistelussakin, kun panokset kovenevat ja yhtäkkiä vaakalaudalla ei olekaan enää vain sarjapisteitä vaan myös seuran ensimmäinen mestaruus pitkään aikaan.

Näin kävi viime kaudella niin Interille kuin Hongallekin. Alkusyksystä karkumatkalle päässeet turkulaiset murtuivat hetkellisesti paineiden alla. Sinimustat hävisivät Tampere Unitedille ja pelasivat sarjan ratkaisuhetkillä kolme ottelua putkeen ilman maalia. Se antoi mahdollisuuden Hongalle, mutta espoolaiset kestivät paineita vielä Interiäkin heikommin. Honka hävisi kaksi viimeistä peliään ja Inter pääsi juhlimaan mestaruutta.

Olisi kärjistävää väittää, että TPS:ään iski Pietarsaaressa eräpallojännitys. Raitapaidat menettivät Wayne Brownin jo puolen tunnin pelin jälkeen ja joutuivat takaa-ajoon ilman parasta pelaajansa. Silti on vaikea olla huomaamatta, että TPS:n ensimmäisen liigatappio neljään kuukauteen tuli juuri silloin, kun joukkueella oli mestaruus omissa jaloissaan. Pietarsaaren jälkeen näin ei enää ollut ja turkulaiset ovat ottaneet sen jälkeen kahdesta ottelusta voitot maalierolla 7-0.

TPS on ”päässyt” takaisin takaa-ajajan asemaan, joka selvästikin sopii joukkueelle jahdattavan asemaa paremmin. HJK puolestaan ei pääse enää mestaruuspaineita pakoon. Klubi ei pelaa kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan enää pisteistä vaan mestaruudesta.

Liigassa ei pelata loppuotteluita tai pudotuspelejä, mutta voittajalta vaaditaan tasaista kautta mestaruustaistelun pääsemiseksi ja henkistä kanttia kultakamppailun tuomien paineiden kestämiseksi. Nämä paineet ovat usein jopa kovemmat kuin jääkiekon pudotuspeleissä. Pleijareissa lätkäjoukkue voi hävitä kaksi tai kolme ottelua putkeen ja mennä silti jatkoon. Jalkapallojoukkueilla ei sen sijaan ole varaa kahteen tai kolmeen tappioon mestaruustaistelun ollessa kuumimmillaan.

Tässä mielessä futiksen mestaruustaistelu on pudotuspelejäkin kovempi prässi. Ja juuri niiden paineiden kestämisestä liigamestari saa oikeutuksensa – vaikka joukkue sitten pelaisikin vasta liigan kolmanneksi parasta jalkapalloa.

Mainokset

Responses

  1. tepsin kehusimelle :alas:


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: