Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 28, 2009

Mitäs jos paras joukkue ei voitakaan?

HJK on matkalla mestaruuteen, vaikka ei pelaa tällä hetkellä liigan parasta tai edes toiseksi parasta jalkapalloa.

TPS ja Honka ovat saaneet pelistään enemmän kiitosta kuin sarjakärki HJK.

”TPS on kovin joukkue, jonka olemme kohdanneet.” Rovaniemen Palloseuran valmentajan Mika Lumijärven käsitys Veikkausliigan joukkueiden voimasuhteista uhmaa sarjataulukkoa, jonka kärjessä keikkuu HJK. Lumijärvi ei kuitenkaan ole näkemyksineen yksin.

“Olemme pelanneet kaksi edellistä otteluamme kahta suurinta mestarikandidaattia vastaan – ensin HJK:ta ja tänään Tepsiä vastaan – ja näiden pelien perusteella sanon, että TPS vie mestaruuden. Vaikka hävisimme HJK:llekin 2-1, niin meidän olisi pitänyt voittaa se ottelu. Tänään tässä ei jäänyt mitään epäselvää. TPS:n käyrä on kovemmassa nousussa kuin HJK:lla”, FC Lahden valmentaja Ilkka Mäkelä summasi Kupittaalla kärsityn 5-2-tappion jälkeen.

Kun puhutaan liigan parhaasta tai parasta jalkapalloa pelaavasta joukkueesta, kuppikuntia on oikeastaan kaksi: yhdet liputtavat Hongan ja toiset TPS:n puolesta. Ne harvat, jotka mainitsevat HJK:n, muistavat aina lisätä tekevänsä niin, koska ”HJK:lla on paras materiaali”. Jotkut näkevät tässä korostuksen siihen suuntaan, että HJK:lla EI ole parasta valmentajaa. Vielä vahvemmin se on kuitenkin viittaus siihen, että HJK ei pelaa sarjan parasta jalkapalloa. Se on ehkä materiaaliltaan paras, mutta se ei pelaa parhaiten.

Tilastotkin tukevat tätä. Sekä TPS:llä että Hongalla on HJK:ta parempi maaliero. Joku voisi sanoa, että HJK on näitä joukkueita paremmassa syysvireessä, mutta sekään ei pidä paikkaansa. HJK on tehnyt elo-syyskuun kahdeksassa liigaottelussa 13 maalia. TPS on puolestaan tehnyt kahdeksassa viimeisimmässä ottelussaan 18 maalia ja Honka peräti 25! TPS ja Honka ovat ottaneet noista otteluista myös enemmän pisteitä (19) kuin HJK (18).

Toisin sanoen Honka ja TPS eivät ole menettäneet mestaruusmahdollisuuksiaan viime aikojen Inter- ja Jaro-tappiohin. Kärkikolmikon väliset erot ovat kauempaa perua. Tarkalleen ottaen ne ovat peräisin sarjan alusta, jolloin TPS ja Honka menettivät tolkuttoman paljon pisteitä. Molemmat ottivat ensimmäisestä kuudesta ottelustaan vain yhden voiton. Honka jäi kuuden ottelun 18 pisteen maksimisaalistaa kymmenen pojoa, TPS peräti 12. (Seuraavissa 18 ottelussa TPS on menettänyt vain 13 pistettä.)

Vertailun vuoksi: TPS saalisti neljästä ensimmäisestä ottelustaan vain kolme tasapelipistettä kun taas HJK nappasi neljästä ensimmäisestä pelistään peräti kymmenen pistettä. Toisin sanoen TPS antoi HJK:lle sarjan alussa seitsemän pistettä eteen. Se että joukkue on pystynyt myöhemmin kuromaan tuon eron umpeen, on jälleen osoitus siitä, että TPS on Hongan tavoin ollut kesäkuusta lähtien HJK:ta parempi joukkue.

Miksi HJK on silti sarjan keulilla? Koska se on liigan tasaisin joukkue. Klubilla oli heinä-elokuussa viiden pelin tasapeliputki – aikalaila samanlainen kuin hallitsevalla mestarilla Interillä oli viime kaudella. Se oli HJK:n heikko jakso ja joukkue päätti sen lopulta samalla tavoin kuin Inter viime kaudella: tekemällä onnistuneita hankintoja. Ilman Mathias Lindströmiä ja varsinkaan ilman Aki Riihilahtea HJK ei keikkuisi enää sarjataulukon keulilla.

Palataan vielä HJK:n kahdeksaan viimeisimpään peliin. 18 pistettä kahdeksasta ottelusta 13 maalilla on melkoinen suoritus, joka on ollut mahdollinen vain siksi, että joukkue on laskenut noissa otteluissa yhteensä neljä maalia. Yhdessä puolustavien hankintojen (jotka ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että Klubi on laskenut viimeisen 360 minuutin aikana vain yhden maalin) kanssa tämä saa miettimään, onko Klubi-luotsi Antti Muurinen muuttanut tyyliään. Onko hyökkäysintoilijana tunnetusta Muurisesta tullut pragmaatikko?

Klubi on voittanut tällä kaudella yhden maalin erolla peräti kahdeksan ottelua. TPS:llä ja Hongalla yhden maalin voittoja on kaksi. Tässä vaiheessa on ihan paikallaan miettiä, mitkä Klubin maalin voitoista ovat johtuneet siitä, että joukkue on saanut käännettyä uhkaavan tasapelin voitoksi ja mitkä siitä, että Klubi-hyökkääjät eivät ole onnistuneet tekemään sitä toista tai kolmatta maalia. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että sarjakärjessä olevalla Klubilla on 14 voittoa, toisena olevalla TPS:llä 13 ja kolmantena majailevalla Hongalla 12. Yhtälailla faktaa on sekin, että HJK on nyt viiden ottelun voittoputkessa ja kolme noista voitoista on tullut yhden maalin marginaalilla.

Se kertoo henkisestä kantista ja sitä HJK tarvitseekin, mikäli se mielii voittaa ensimmäisen mestaruutensa kuuteen vuoteen. Mutta siitä enemmän seuraavassa jutussa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: