Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 12, 2009

”Saku ja Toni kuuluvat MyPaan kuin tapetit seinille”

”MyPassa alkaa nyt uusi ajanjakso, sillä Saku ja Toni ovat kuuluneet sinne kuin tapetit seinille”, entinen MyPa-luotsi ja nykyisin AC Oulua valmentava Juha Malinen sanoo lauantaina peliuransa päättävistä Saku Puhakaisesta ja Toni Huttusesta.

Toni Huttunen ja Saku Puhakainen voittivat MyPan paidassa Suomen Cupin vuonna 2004. Liigamestaruus tuli vuotta myöhemmin.

Veikkausliiga menettää lauantaina kolme ikoniaan, kun MyPan Toni Huttunen ja Saku Puhakainen sekä HJK:n Valeri Popovitsh lopettavat hienot peliuransa, joiden mittavuudesta kertoo jotain se, että kolmikon mukana pelikentiltä poistuu lähes 1 200 liigaottelun verran kokemusta. Popovitshiin palaan vielä myöhemmin, mutta tämän tekstin haluan omistaa Huttuselle ja Puhakaiselle.

Olen haastatellut Puhakaista pari kertaa. Lisäksi olen voittanut hänen veljensä kanssa urheilutoimittajien erittäin epävirallisen futiksen Euroopan mestaruuden ja lukenut hänen toisen veljensä kirjoittaman kirjan. Toni Huttusen lähisukulaisiin tai heidän hengentuotoksiinsa en sen sijaan ole törmännyt.

Niinpä onkin parempi antaa nyt puheenvuoro Juha Maliselle, joka on ihan oikeasti työskennellyt Huttusen ja Puhakaisen kanssa. ”Molemmat ovat urheilijoita luonteeltaan ja kuten ura osoittaa, niin myös pitkäjänteisiä ja taistelijoita”, Malinen aloittaa.

Puhakaisen kanssa Malinen työskenteli ensimmäisen kerran jo vuonna 1990 toimiessaan 15-16-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana. ”Muistan, että hän oli pienestä koostaan huolimatta ärhäkkä kaveri jo silloin. Hän oli mukana Maltan turnauksessa, jonka voitimme ja hänet palkittiin turnauksen parhaana pelaajana.”

Myöhemmin Malinen hankki seuravalmentajana Puhakaisen niin TPS:ään kuin MyPaankin, jossa hyökkääjä voitti myös liigan maalikuninkuuden. Puhakainen on nimennyt Malisen uransa merkittävämmäksi valmentajaksi, eikä valmentajallakaan ole vanhasta suojatistaan pahaa sanaa. ”Saku on mukava kaveri ja vähän toisenlainen luonne kuin jalkapalloilijat yleensä. Hän on vähän sellainen jalkapallon toisinajattelija. Siksi hänen kanssaan oli mukavaa ja antoisaa jutella valmentajana.”

Toni Huttunen puolestaan oli Malisen avainpelaajia koko oululaisvalmentajan kuusivuotisen MyPa-pestin ajan. ”Toni oli koko ajan vakiopelaajiani, mutta ensimmäiset kaudet peluutin häntä vasempana pakkina. Hän teki siltä tontilta hyvin maaleja ja antoi maalisyöttöjä, mutta loistavista tuloksista huolimatta hän ei tykännyt pelata vasemmalla. Hän ilmoitti sen aika suoraan minullekin. Sellainen Toni on. Hän on periaatteen mies ja jämpti jätkä. Ja onhan se totta, että oikean pakin tontti on kuin luotu hänen luonteelleen.”

Huttuselle lauantain Haka-ottelu on jo uran 441. liigaottelu. Se on Veikkausliigan ennätys, jota tuskin rikotaan aivan heti. Huttusen saavutus on noteerattu laajemminkin, sillä hänet listattiin hiljattain Euroopan kymmenen seurauskollisemman pelaajan joukkoon. Puhakaiselle lauantain ottelu on uran 362. Veikkausliiga-peli. Sekin on globalistoituneessa jalkapallomaailmassa huima lukema.

”Molemmilla oli etsikkoaikansa ulkomaille lähdön suhteen. Itsekin järjestin Sakulle näyttöpaikkoja Kreikkaan ja Skotlantiin, mutta sieltä ei tärpännyt. Saku ja Toni kuitenkin ovat esimerkkejä siitä, että mittavan ja merkityksellisen jalkapallouran voi luoda myös Suomessa. Heidän kokemuksensa on sitä luokkaa, että heitä kannattaisi kuunnella myös liigaa kehittäessä”, Malinen sanoo.

Huttusen ja Puhakaisen lähtö jättää aukon paitsi Veikkausliigaan myös erityisesti MyPaan. ”MyPassa alkaa nyt uusi ajanjakso, sillä Saku ja Toni ovat kuuluneet sinne kuin tapetit seinille. Heidän jälkeensä jää iso aukko, jonka paikkaamista mietitään jo varmasti. MyPaan ei ole koskaan ollut helppo saada pelaajia. On pitänyt löytää sopivia tyyppejä, jotka osaavat arvostaa paikan rauhaa ja seuran hyvin hoidettuja taustoja. MyPa ei ole koskaan ollut tähdenlennoille sopiva seura.”

Mutta Puhakaisen ja Huttusen kaltaisille seuraikoneille se on ollut juuri oikea paikka.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: