Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 16, 2009

Vallu ja Zeddy

Liigakentiltä poistuu lauantaina kaksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistusta: HJK:n Valeri Popovitsh ja Rovaniemen Palloseuran Zeddy Saileti. Se on yhden aikakauden loppu.

Valeri Popovitshin tyylinäyte Hakan mestaruuskaudelta 2004.

Katselin keskiviikkona Saksa-Suomi-ottelua Jyväskylässä opiskelukaverini kanssa. Kumpikin meistä oli menossa viikonlopuksi Veikkausliiga-matsiin, mutta aivan eri puolille Suomea. Minä Turkuun ja pohjoisesta kotoisin oleva kaverini Rovaniemelle.

Pitkän linjan RoPS-fanina kaverini oli kokenut seuransa kanssa nousuja ja laskuja. Nyt edessä on luultavasti jälkimmäinen. Siitä huolimatta kannattajan ei tarvinnut edes miettiä lähteäkö pohjoiseen vai ei.

Sitä paitsi lauantain ottelu on erityinen tapahtuma. Se on RoPSin sambialaispelaajan Zeddy Sailetin viimeinen peli sinipaidassa. 40-vuotias Grand Old Man on edustanut pohjoista seuraansa yhtäjaksoisesti 16 kauden ajan, ja nyt on tullut aika ripustaa pelikengät naulaan.

Tulin verranneeksi kaverilleni Sailetia HJK:n Valeri Popovitshiin, jonka peliura päättyy niin ikään lauantaina. ”Ihan hyvä vertaus”, kaverini sanoi, ”Zeddy on vähän sellainen seurauskollisempi versio Vallusta.”

Viittaus oli selvä. Kukaan ei voi väittää, etteikö Popovitshin uran kuuluisi päättyä lauantaina Tehtaan kentällä Finnair Stadiumin (vaihtopenkin?) sijaan. Mutta gloryhuntteriksi Popovitshia on silti turha syyttää. Hän edusti Hakaa 15 kauden ajan ja oli Sailetin tavoin pysynyt joukkueessaan silloinkin, kun se putosi Ykköseen ja nostanut sen sitten seuraavana vuonna takaisin liigaan. Saileti oli RoPSin ja Popovitsh Hakan mies niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

Popovitsh ja Saileti olivat aikoinaan suomalaisjoukkueilta kovia kaappauksia. Popovitsh voitti Neuvostoliiton paidassa junioreiden EM-kultaa (ja pelasi eurocup-otteluita Moskovan Spartakin paidassa), Saileti taas Sambian joukkueessa Afrikan mestaruusturnauksen hopeaa. Sen jälkeen Popovitsh on pelannut 378 liigaottelua ja tehnyt niissä käsittämättömät 163 maalia – ja voittanut mestaruuksia, cupeja ja maalikuninkuuksia. Saileti taas on vetänyt RoPS-nutun ylleen lähes 450 kertaa ja ollut joukkueensa paras maalintekijä peräti kahdeksalla kaudella. Molemmat olivat vahvistuksia isolla veellä.

(Jalkapallo)maailma on muuttunut paljon sen jälkeen, kun Popovitsh ja Saileti saapuivat Suomeen. Globalisaatio, EU ja Bosman-sääntö ovat omalta osaltaan pitäneet huolen siitä, että tällaisia pelaajia ei enää tule Suomeen – tai jos tulee, niin he eivät tule Sailetin ja Popovitshin tavoin jäädäkseen. Näiden legendojen tasoiset kaverit eksyvät Veikkausliigaan kaudeksi tai kahdeksi, saavat uransa taas raiteilleen ja jatkavat sitten vehreämmille ja rahakkaammille pelikentille.

Sailetin ja Popovitshin mukana Suomen pelikentiltä poistuu paljon taitoa, kokemusta ja arvokkuutta. Heidän peliuransa loppumisensa tuntuu yhden aikakauden päätökseltä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: