Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 17, 2009

HJK mestari yli 90 prosentin todennäköisyydellä

Pasi Rautiainen totesi TPS:llä ja Hongalla olevan mahdollisuudet mestaruuteen vain ”mikäli lehmät lentävät Helsingissä”. Ihan niin suuri ihme kullan karkaaminen HJK:lta ei olisi, mutta jymypaukku kuitenkin. HJK on nimittäin mestari 92,6 prosentin todennäköisyydellä – ainakin, jos uskoo Veikkauksen kertoimia.

HJK pääsee todenäköisesti juhlimaan tänään Suomen mestaruutta.

Veikkausliigan mestaruustaistoa on hehkutettu jännittävänä kolmen kauppana. Sitä se tietysti onkin, mutta tässä kaupassa joukkueiden lähtökohdat ovat kovin erilaiset.

HJK voittaa mestaruuden, jos se ei häviä omaa otteluaan. Mestaruuspystiä nostellaan Töölössä myös siinä tapauksessa, jos Honka tai TPS pelaisivat tasan. Turun ottelun voittaja olisi mestari vain siinä tapauksessa, jos HJK häviäisi Jarolle.

Toisin sanoen HJK voittaisi mestaruuden seitsemällä tuloksella yhdeksästä. Jos kaikki tulokset olisivat yhtä todennäköisiä, HJK voittaisi liigan 78 prosentin todennäköisyydellä. Todellisuudessa HJK:n mestaruus on vieläkin todennäköisempi.

Sikäli kun Veikkauksen kertoimenlaskijat ovat osuneet arvioissaan kohdalleen, HJK:n kotivoiton todennäköisyys on 70 ja tasapelin 20 prosenttia. Näin ollen Hongan ja TPS:n yllätysmahdollisuudet kutistuivat kertaheitolla alle 10 prosenttiin.

Veikkauksen kertoimien perusteella TPS voittaa Hongan 41 prosentin todennäköisyydellä, Honka TPS:n 33 prosentin todennäköisyydellä ja 26 prosentissa tapauksista päädytään tasapeliin. Näin ollen HJK:n mestaruuden todennäköisyys kohoaa 92,6 prosenttiin. TPS:n mestaruuden todennäköisyys on 4,1 prosenttia ja Hongan 3,3 prosenttia.

Numeroina nuo luvut eivät kuulosta kovinkaan suurilta, mutta jalkapallossa on koettu suurempiakin yllätyksiä. Henkilökohtaisesti uskon, että Jarolla on hieman 10 prosenttia paremmat mahdollisuudet yllättää, mutta en minä silti menisi lyömään vetoa HJK:n mestaruutta vastaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: