Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 17, 2009

Hopea maistui hyvältä, pronssi pettymykseltä

TPS-Honka 0-0

Turun Palloseura ja FC Honka pelasivat Kupittaalla maalittoman tasapelin. Lopputulos toi Hongalle hopeaa ja TPS:lle pronssia. Mestaruuden voitti HJK.

Honka sai Turusta sen mitä tuli sieltä hakemaankin: tasapelin ja hopeamitalit.

Kupittaan yli 6 000 katsojaa räjähtivät rajuun lauantaina rajuun huutoon ja kannustukseen yhden kerran: silloin kun kuuluttaja kertoi Pietarsaaren Jaron menneen 0-1-johtoon HJK:n vieraana. Jaron voitto olisi tarkoittanut sitä, että Kupittaan ottelun voittaja olisi kruunattu Suomen mestariksi. Ei siis ihme, että turkulaiskatsojat paukuttivat käsiään yhteen ja huusivat minuuttitolkulla kannustusta kotijoukkueelle.

Kahdeksannella minuutilla tulleesta kuulutuksesta alkoikin TPS:n parikymmentä minuuttia kestänyt painostusjakso, joka huipentui Babatunde Wusun paikkaan. Wusu ehti ensimmäisenä paikalle, kun Honka-vahti oli torjunut Wayne Brownin kaukolaukauksen eteensä. Turkulaisten harmiksi Peltonen torjui myös Wusun jatkolaukauksen.

Hongan paikat olivat harvemmassa. Jakson lopulla espoolaiset kuitenkin vaativat rangaistuspotkua, kun maalikuningas Hermanni Vuorinen kaatui kontaktin jälkeen rangaistusalueella. Joku erotuomari olisi jossain ottelussa saattanut viheltääkin tilanteesta pilkun, mutta näin tärkeässä ottelussa rangaistuspotkuun olisi tarvittu selkeämpi tilanne.

Pilkun sijaan Kupittaalla nähtiin paljon kortteja. Hermostuneesti pelannut Sami Rähmönen koppasi itselleen kortin virheensä jälkeen. Rasmus Schüller sai kortin taktisesta virheestä. Myös Iiro Aallon tilalla laitapakkina pelannut Chris Cleaver, Honka-kapteeni Rami Hakanpää sekä tepsiläiset Mikko Paatelainen ja Kasper Hämäläinen saivat katsella erotuomari Tony Asumaan keltaista korttia.

Ottelu ei ollut Asumaalle helppo. Kentällä nähtiin parikin torikokousta, joista ensimmäisen järjesti Hongan Nicholas Otaru. Otaru rikkoi ensin Chris Cleaveria eikä suostunut sen jälkeen pistämään palloa ulos kentältä. Tosin näin ei toiminut kukaan muukaan Hongasta. Se oli espoolaisseuran pehmeän imagon vastainen ratkaisu, mutta toisaalta Honka ei kerännyt muutenkaan Kupittaalla tyylipisteitä.

”Tämä peli piti pelata järkevästi. Tasurilla olimme varmasti hopealla. Tottakai kuuntelimme koko ajan mitä Helsingissä tapahtuu, ja pelasimme sen mukaan”, Hongan valmentaja Mika Lehkosuo totesi ottelun jälkeen.

Jos Honka ei juurikaan hyökännyt ensimmäisellä jaksolla, niin toisella jaksolla se hyökkäsi vielä vähemmän – ainakin sen jälkeen, kun tieto HJK:n tasoituksesta kiiri Kupittaalle. ”Kun tieto 1-1-tasoituksesta tuli, ei enää tarvetta avata peliä. Jos Jaron vierasjohto olisi kestänyt, olisimme nostaneet keskikenttäpelaajia ja laitapakkeja ylemmäs ja hyökänneet enemmän. Teimme 100-prosenttisesti sen, mitä tänään pitikin tehdä”, Lehkosuo sanoi.

Niin tai näin, ottelua katsoessaan oli vaikea uskoa, että kentällä oli kaksi voittoa janoavaa joukkuetta. TPS kyllä yritti, mutta ei pystynyt murtamaan hyvin puolustaneiden vieraidensa muuria. Honka taas tyytyi hopeaan ja juhli sitä loppuvihellyksen soitua varsin villisti.

”Tiesimme, että Tepsi tulee kovaa ja prässää korkealta. He ottivat meiltä pelin pois ja jouduimme puolustuskannalle. Saimme pari lähellä piti tilannetta vastaiskuilla. Minimitavoite oli pitää Tepsi takana ja siinä onnistuttiin. Vaikka yleensä sanotaan, että hopea on hävitty mitali, niin kyllä me olemme tähän tyytyväisiä”, Honka-kapteeni Rami Hakanpää sanoi taiston tauottua.

TPS:n kippari Jarno Heinikangas ei ollut yhtä tyytyväinen pronssimitaliin. ”Pettymykseltähän tämä kaiken jälkeen tuntuu. Näin jälkikäteen ajateltuna ne ensimmäiset kuusi peliä (joista TPS sai vain kuusi pistettä) oli se mihin tämä meidän kohdaltamme lopulta ratkesi. Silloin emme olleet pelillisesti niin hyviä kuin sen jälkeen. Sittemmin pelasimme niin hyvin, että olisimme ehkä ansainneet enemmänkin. Siksi pronssi tuntuu pettymykseltä.”

Maalitonta tasapeliä Heinikangas arvioi seuraavasti: ”Honka pelasi tänään itselleen epätyypillisesti ja puolusti tosi hyvin. Emme saaneet heidän puolustustaan murrettua. Ensimmäiset 25 minuuttia oli meiltä hyvää peliä ja saimme siinä muutaman hyvän paikan aikaiseksi. Honka teki meidän pelaamisemme vaikeaksi, emmekä saaneet hyökkäyspeliämme rullaamaan niin kuin aiemmissa kotipeleissä.”

Pronssi maistui varmasti tepsiläisten suussa happamalta, kun tarjolla olisi voinut olla kultaakin. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että TPS pelasi hienon kauden. Se noteerattiin myös kauden parhaita pelaajia palkittaessa: Jukka Lehtovaara valittiin liigan parhaaksi maalivahdiksi ja Wayne Brown parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Yhtä lailla noteerattiin myös honkalaisia. Parhaan puolustajan titteli meni Rami Hakanpäälle, Parhaana hyökkääjänä palkittiin maalikuningas Hermanni Vuorinen. Hongan kausi jatkuu vielä Suomen cupissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: