Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 26, 2009

Futsal-viikonloppu

Futsal-kausi potkaistiin kunnolla käyntiin viikonloppuna. Minäkin olin mukana, mutta en enää erotuomarina vaan katsojana ja höntsääjänä.

TPK:lla vapaapotku Futsal-Liigan matsissa PoPaa vastaan.

Kun haastattelin huhtikuussa Interin kapteenia Henri Lehtosta, puhuimme jalkapallon lisäksi myös futsalista. Lehtonen oli valittu Suomen parhaaksi futsal-pelaajaksi vuonna 2006. Lisäksi hän oli pelannut yhdeksän maaottelua ja tehnyt niissä kymmenen maalia.

Viime kaudella hän ei kuitenkaan enää pelannut futsalia. Syitä tähän oli kaksi. Ensimmäinen oli se, että kausi olisi kuitenkin jäänyt kesken. Futsal-kausi ajoitetaan pitkälti jalkapalloilijoiden ehdoilla loka-helmikuulle, mutta Veikkausliigan joukkueissa seuraavaan kauteen valmistautuminen alkaa toden teolla jo tammikuussa. Silloin ei auta vaikka joukkuetta valmentaisi entinen Hollannin maajoukkuepelaaja Job Dragtsma. Liigafutis ajaa liigafutsalin edelle.

Lehtosen toinen syy oli ajantarve. Hän on perheellinen mies, ja futsal syö talvisin varsinkin viikonloput varsin tehokkaasti. Kahdeksan kautta futsalia tuomaroineena ymmärsin Lehtosen pointin paremmin kuin hyvin. Lopettaessani tuomarin urani viime kauden jälkeen arvelin, että keksisin talviviikonlopuiksi nyt muuta tekemistä – mutta ainakin viime viikonlopun perusteella olin väärässä.

Kävin lauantaina katsomassa Futsal-liigan ottelun TPK-PoPa. Kotijoukkue meni matsissa nopeasti johtoon ja pelasi sen jälkeen fiksusti. TPK antoi vierasjoukkueen pyöritellä palloa vaarattomasti ja iski nopeilla hyökkäyksillä aina, kun porilaiset menettivät pelivälineen. TPK voitti lopulta ottelun 4-1.

Seuraavana päivänä menin Puolalan koulun saliin jauhamaan 3 vastaan 3 -peliä vanhojen työkavereiden kanssa. Peli ei ehkä ollut kovin teknistä tai taktista, mutta hien se irrotti pelaajista enemmän kuin hyvin.

Futsal on siitä hyvä ja tavallaan raakakin peli, että siinä tulee väistämättä pallokosketuksia. Yksi syy tähän on pelaajien määrä (futsalia pelataan neljällä kenttäpelaajalla) ja toinen kentän pieni koko. Kansainväliset mitat täyttävällä kentällä on tilaa keskimäärin 80 neliömetriä pelaajaa kohden – jalkapallossa vastaava luku on noin 330 neliömetriä. Pienessä tilassa taidot kehittyvät väistämättä – tai näin ainakin toivon. Olisi ikävää olla kevättalvellakin samanlainen puujalka kuin sunnuntaina.

Eivätkä liigafutaajatkaan ole futsalia hylänneet. Vaikka Lehtonen lopettikin, niin Interistä ainakin Sami Sanevuori ja Severi Paajanen pelasivat futsalia viime kaudella. Lisäksi tuomitessani Futsal-Ykkösen otteluita törmäsin ainakin jo ulkomaille siirtyneeseen Ville Jalastoon ja kenties kohta ulkomaille siirtyvään Joel Perovuohon.

Mainokset

Responses

  1. Hei

    Löysin kirjastosta eilen sattumalta kirjasi ja siinä olevat tekstit futsalista.. oli tosi kiintoista luettavaa futsalin tiimoilta sekä osio englanninliiga joukkueiden vierailuista koska olin niitä silloin itse tuomassa tänne pohjolaan..

    Olisiko sinulla kiinnostusta auttaa futsalia nousemaan ja saamaan arvoisensa julkaisu. Olen suunnittelemassa kirjaa futsalista ja etsin asiaan perehtyneitä henkilöitä talkoisiin..


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: