Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 27, 2009

Kaaoksen keskeltä kultakamppailuun

Pasi Rautiaisen ja Marko Rajamäen työ alkoi viime talvena kaaoksen keskellä. Siihen nähden ei ole ihme, että TPS hävisi mestaruuden käytännössä kuudella ensimmäisellä kierroksella. Mestaruus hävittiin kuudessa ensimmäisessä pelissä ja syksyn Jaro-matsi viidessä minuutissa.

Turun Palloseuran lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta kauden aikana joukkueella oli paljon aihetta juhlaan.

Marko Rajamäki sai marraskuussa puhelun tulevalta työpariltaan Pasi Rautiaiselta. ”Pasi soitti mulle ennen kuin teki sopimuksen TPS:n kanssa ja sanoi, että hänellä on vaan yks kysymys. ”Rapa hei, voiko TPS voittaa mestaruuden 2009?” Vastasin että voi, mutta meillä alkaa olla jo pirun kiire. Että ala tulla jo sieltä Tallinnasta tai missä oletkin. Juna, laiva tai lentokone alle ja äkkiä tänne.”

Ja lopulta Rautiainen saapuikin joulukuussa. ”Me aloitettiin hommat täyden kaaoksen keskellä. Meillä ei ollut kuin kourallinen pelaajia. Puolet edellisen kauden jätkistä oli lähtenyt muualle. Koko valmennusryhmä oli pistetty uusiksi. Toki siinä haluttiinkin muutosta, mutta sillä hetkellä koko pakka oli aivan levällään. Pasille taisi tulla sen joulukuun aikana muutama harmaa hius lisää”, Rajamäki muistelee.

Tammikuussa joukkue sai takaisin lomalla olleet pelaajat, mutta silloinkin joukkueharjoitusvahvuudesta puuttuivat loukkaantuneet Kasper Hämäläinen, Mika Ääritalo ja Simo Valakari. ”Siinä oli sellainen olo, että millä hemmetillä me saadaan tää homma kasaan!? Sitten vielä Kiko myytiin Portugaliin. Eihän meillä ollut edes toppareita”, Rajamäki päivittelee.

Töitä tehtiin vanhojen pelaajien kanssa ja uusia vahvistuksia kartoitettiin. Turkuun asti tutkituista ja tarkkailuista pelaajista ei kuitenkaan tullut kuin murto-osa. ”Se että meillä ei juossut 50 pelaajaa treeneissä, ei tarkoita etteikö me tehty töitä oikeiden pelaajien löytämiseksi. Halusimme vain selvittiin taustat kunnolla ennen kuin vaadittiin äijiä lentokoneeseen. Esimerkiksi Brownia käytiin katsomassa ja paljon. Mä näin useammankin dvd:n ja Casa kävi katsomassa sitä paikan päällä marraskuussa ja maaliskuussa.”

Talvikauden kaaos huomioon ottaen on ymmärrettävää, ettei TPS:n peli ollut valmista, kun liiga alkoi huhtikuussa. Joukkue voitti kuudesta ensimmäisestä liigapelistään vain yhden. Samalla joukkue antoi turhan suuren tasoituksen mestaruuden voittaneelle HJK:lle. ”Me hävittiin mestaruus ensimmäisellä kuudella kierroksella. Niiden matsien jälkeen Klubi oli seitsemän pisteen päässä, ja ne hävisi koko liigakaudella vain kaksi peliä”, Rajamäki sanoo.

Silti TPS sai HJK:n kiinni. Siihen vaadittiin 15 liigapelin tappioton putki (TPS voitti noista otteluista peräti 11), mutta viisi kierrosta ennen kauden loppua turkulaiset olivat sarjan kärjessä. Sitten tuli surullisen kuuluisa vieraspeli Pietarsaaressa. ”Se matsi meni meiltä viidessä minuutissa”, Rajamäki sanoo ja alkaa kelata tapahtumia kuin filminauhalta. ”Rähmönen kuljetti ja laittoi Manniselle huolimattoman syötön, joka meni kentältä ulos. Jaro heitti nopean sivurajan ja niiden kaveri pääsi juoksemaan pystyyn. Heinikangas veti sen kylmäksi vaikka ei olisi tarvinnut. Ne sai sivuvaparin. Igor Jovanovic ei merkkaa jätkäänsä ja pam! pallo on häkissä.  Alotuksesta me pelataan pystyyn Wusulle, joka ottaa pallon haltuun ja pelaa sen Wayne Brownille ja PAM! Mikko Hyyrynen niittaa Wayne Brownin pelikunnottomaksi.”

Rajamäki on hetken hiljaa ja jatkaa sitten: ”Kaikki tapahtui todella nopeasti. Me saatiin peli vielä jotenkuten kuntoon, mutta paikkoja me ei enää saatu. Se mestaruus meni lopullisesti niihin viiteen minuuttiin, joista tehokasta peliä oli ehkä kaksi minuuttia.”

Kaikesta huolimatta TPS:llä oli vielä viimeisessä matsissaan täydet mahdollisuudet hopeaan ja teoriassa vielä kultaankin. Maaliton tasapeli Hongan kanssa jätti kuitenkin TPS:n kolmanneksi. ”Pelaajat olisivat ehkä ansainneet parempaa, mutta emme me oikeastaan sitä hopeatakaan ansainneet, kun emme onnistuneet viimeisessä matsissa Honkaa vastaan sitä voittomaalia tekemään. Siitä huolimatta tästä jäi vähän karvas maku, koska tarjottimella oli niin paljon enemmän. Ehkä ensi kauden Euroopan liigan karsintapelejä pelatessa ymmärretään, että tämän kauden saavutus oli sittenkin ok.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: