Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 27, 2009

Pelaajista on nyt ylitarjontaa

TPS:n joukkue tuskin valmistuu tämän vuoden puolella. Varmaa näyttäisi kuitenkin olevan, että Riku Riski saa näyttöpaikan ja Kasper Hämäläisen ja Jukka Lehtovaaran tilalle hankitaan uudet pelaajat, mikäli Hämäläinen ja Lehtovaara lähtevät. Stadionasioissa taas ollaan viisaampia parin viikon päästä.

Riku Riski korvaa Wayne Brownin.

TPS on nyt samassa tilanteessa kuin moni suomalainen joukkue menestyksekkään kauden jälkeen. Joukkueen parhailla pelaajilla on kysyntää suuremmissa sarjoissa ja muutokset vaikuttavat väistämättömiltä. ”Ei tämä ole vain suomalaisten joukkueiden ongelma. Se on pienten seurojen ongelma ympäri Eurooppaa. Kun pieni seura yllättää ja pelaa hyvin, sen pelaajat menevät eteenpäin ja heistä kiinostutaan. HJK pääsi aikoinaan Mestareiden liigaan, kun Metz yllätti ja voitti Ranskan mestaruuden. Siellä lyötiin sen jälkeen pajatso tyhjäksi ja HJK pääsi yllättämään”, Marko Rajamäki vertaa.

”Jos tosiaan käy niin, että Wayne Brownin lisäksi lähtee vielä Kappe Hämäläinen ja Lehtovaaran Jukka, niin onhan se kova paikka. Mutta sen takia tätä juttua tehdään. Jos Kappe ja Jukka pääsevät eteenpäin, niin minä ainakin olen ensimmäisten joukossa onnittelemassa heitä ja toivottamassa lykkyä jatkoon”, Rajamäki jatkaa.

”Jukka-Kappe-akseli on sellainen, että JOS he lähtevät, niin heille tarvitaan ilman muuta korvaajat. Muuten täsmähankinnoissa on hakusessa sama kuin kaikilla muillakin suomalaisilla seuroilla: vasemman puolen toppari ja kärki joka tekisi vähintään 15 maalia”, toimitusjohtaja Marco Casagrande linjaa. ”Wayne Brownin tilalle Rapan on sen sijaan turha toivoa ketään. Odotan Riku Riskiltä, taas kerran, läpimurtoa sille paikalle.”

Casagranden mukaan TPS ei ole tekemässä lähiaikoina isoja hankintoja. Syy tähän on pelaajien ylitarjonta, jollaista Casagrande ei muista nähneensä vastaavaa ainakaan 15 vuoteen. ”Vapaita pelaajia on nyt todella paljon.  Melkein kaikki joukkueet menevät talous edellä ja vapauttavat pelaajia. En tiedä mikä esimerkiksi Hakan virallinen tilanne on, mutta minun käsitykseni mukaan siellä on kaikki pelaajat otettavissa. 14 joukkueesta Klubi ja Inter voivat tehdä jotain, mutta epäilen että muut joukkueet ovat nyt hyvin varovaisia.”

”Mekin otamme rauhallisesti. Meillä on olemassa jonkinlainen avauskokoonpano ja siihen 5–6 akatemiapelaajaa vaihtoehdoiksi. Pasi ja Rapa toivoisivat varmasti viime kauden kokemusten jälkeen, että jo joulukuussa olisi 18–20 pelaajaa kasassa, mutta en usko, että vielä silloin on. Nyt mennään meilläkin talous edellä ja otetaan rauhallisesti”, Casagrande jatkaa.

Tämä taas antaa tilaisuuden joukkueen omille kasvateille, joista akatemiajoukkueita valmentanut Rajamäki puhuu kuin vuosikertaviineistä. ”85-syntyneet oli tosi hyvä ikäluokka. Ne on tosin jo vanhia jätkiä – Ääritalot ja Moisanderit on pitkin maajoukkuetta. 89-syntyneet oli tosi hyvä ikäluokka myös. 91-syntyneiltä odotan , että nyt alkaa tapahtua: Roope Riski, Alban Ferati, Juho Lähde, Kim Alonen, Mikael Liespuu ja Santeri Mäkinen, joka on 92:n mutta on pelannut aina 91:sten mukana. Siinä on kuusi maajoukkuetasoista pelaajaa. Heidän pitää ottaa askelia eteenpäin ja valloittaa paikkaa.”

Tämän sanottuaan Rajamäki painottaa, että nuorten pitää ottaa paikkansa. ”Ei sitä paikkaa voi niille nuorille pelaajille suoraan antaa. Kyllä niiden pitää se voittaa. Neljä noista nuorista oli harjoittelemassa edustuksen mukana jo viime talvena ja jos Roope Riski hakkaa harjoituskaudella enemmän maaleja kuin Babatunde Wusu, niin sitten hän on voittamassa hyökkääjän paikkaa itselleen. Sitten kun Santeri Mäkinen alkaa viedä pienpeleissä Kasper Hämäläistä ja Jussi Kujalaa, niin hän alkaa olla sisässä.”

Kuulostaako kovalta tai peräti kohtuuttomalta? Ei Rajamäen mielestä. Hän ottaa esimerkiksi Hongan Rasmus Schüllerin. ”Schüller on 91-syntynyt ja pelaa samassa junnumaajoukkueessa kuin nämä meidän veijarit. Ja se vie jätkiä liigassa – se vei meidänkin jätkiä kuin litran mittaa.”

”Pelaajalle pitää antaa mahdollisimman hyvät eväät taidollisesti, henkisesti ja fyysisesti, mutta lopulta hänen pitää itse tehdä työt kentällä. Ei valmentaja voi niitä palloja hänen puolestaan potkia”, Rajamäki huomauttaa ja lisää, että seula on tiukka. ”Kaikki ei sieltä koskaan selviä, mutta joku sieltä aina nousee. Se on aika raakaa, mutta kannattaa muistaa, että oma pelaaja saa aina kuitenkin mahdollisuuden ja pääsee edustusjoukkueen mukaan. Muut pelaajat eivät saa edes sitä.”

Syksyn aikana TPS on ollut otsikoissa myös muuttoaikeidensa takia. Joukkue aikoo pelata ensi kauden kotipelinsä yleisurheilulle suunnitellulla Paavo Nurmen stadionilla, mikäli Veritas stadionin vuokra ei alene. ”Odotamme tällä hetkellä stadionyhtiöltä uutta ehdotusta. Jos emme saa nykyistä parempaa tarjousta, niin on selvää, että niillä ehdoilla emme voi tässä olla. Tässä on kyse meille kuusinumeroinen summa. Vähän vanhaa miljoonaa pienemmästä”, Casagrande sanoo.

Urheilupuisto vaikuttaakin houkuttelevalta juuri taloudellisten seikkojen takia. ”En voi ymmärtää mikä Paavo Nurmen stadionissa on sellaista, ettemme saisi sinne mennä. Olemme luvanneet yleisurheilijoille tulla sinne hattu kourassa. Heille tästä koituva haitta pystytään minimoimaan. Ainut asia mitä me vaadimme on kentän kunton ja luulisin, että kaupungin miehet voivat sen ylitöinä tarvittaessa kuntoon laittaa”, Casagrande jatkaa.

Toimitusjohtaja arvelee, että nykyisellään Paavo Nurmen stadionille mahtuu noin 5 000 ihmistä ”kohtuullisen mukaville paikoille”. Kun tämän yhdistää Urheilupuiston luvattoman heikkoon parkkipaikkatarjontaan, niin on selvää, että TPS:n katsojakeskiarvo laskisi tästä kaudesta huomattavasti muuton myötä.

Kävi miten kävi, TPS ei ole kokonaan poistumassa Veritas-stadionilta. ”On turha kuvitellakaan, että edes ehdottaisimme Uefalle Eurooppaliigan karsintojen pelaamista muualla kuin täällä. Uskon että ne pelit voi pelata Kupittaalla. Meillä on tietty ajatus siitä, miten saisimme pelata euro-ottelumme joka tapauksessa tässä. ”

Tällä hetkellä TPS neuvottelee niin Veritas-stadionin vuokrasta kuin omistuksesta. Tosin Casagrande ei usko, että stadionin omistuspohjassa tapahtuu mitään muutoksia lähiviikkoina. ”Veikkausliigalle pitää toimittaa ensi kuun 15. päivä riittävät asiakirjat siitä, missä pelaamme ensi kaudella. Silloin liiga ottaa kantaa asiaan ja silloin olemme viisaampia.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: