Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 27, 2009

TPS löysi pelityylinsä ja yleisö TPS:n

TPS:n toimitusjohtajan Marco Casagranden mukaan TPS:n kausi jäi plussan puolelle. Eikä hän puhu nyt taloudellisesta tuloksesta vaan seuran kolmesta muusta tarkasti määritellystä mittarista: Yleisöstä, pelillisestä menestyksestä ja edustusjoukkueen omavaraisuusasteesta. Kauden suurin onnistuminen tapahtui kuitenkin Casagranden mukaan kentällä ja se taas johti onnistumiseen myös katsomossa.

TPS:n katsojakeskiarvo 4 904 oli tämän kauden liigassa omaa luokkaansa.

”Haluamme menestyä, mutta emme hinnalla millä hyvänsä. Meillä on tietty tapa, jolla haluamme tehdä juttuamme. Haluamme olla menestyvä kasvattaja. Välillä onnistumme paremmin menestyjänä, välillä taas kasvattajana”, TPS:n toimitusjohtaja Marco Casagrande aloittaa puheenvuoronsa turkulaisille urheilutoimittajille.

”Meillä on mittaristo sitä varten, että pitäisimme niin seurajohdossa kuin valmentajistossakin kirkkaana mielessä se, mitä olemme oikein tekemässä. Päämittareita on viisi. 1) Yleisö, 2) Myynti ja liikevaihto, 3)Taloudellinen tulos, 4)Pelillinen menestys sijoituksena ja pisteprosentteina ja 5) Edustuksen omavaraisuus peliminuuteissa.”

Casagrande jätti toimittajille puhuessaan taloudellisen tuloksen ja myynnin sivuun ja keskittyi kolmeen muuhun mittariin. Aluksi hän otti esille pelillisen menestyksen.”Meillä pistetavoite on 64 prosenttia maksimipisteistä eli 50 pistettä . Tavoite on laitettu prosenteiksi, jotta sitä on helppo seurata kauden aikana. Tänä vuonna jäimme pistetavoitteestamme yhdellä pisteellä”, Casagrande selvittää kalkyylia.

Pistetavoite on asetettu sellaiseksi, että sen toteutuessa täyttyy myös seuran sijoitustavoite: mitalisija. ”Kolmen joukkoon pääseminen on minimi- ja kestotavoitteemme. Meillä pitää olla niin hyvä joukkue, että hyvällä suorituksella olemme aina kolmen joukossa”, toimitusjohtaja linjaa.

Tänä vuonna TPS oli kolmen joukossa, joten pelillinen menestys oli, kuten Casgrande asian ilmaisee, ”ok”. Toinen mittari ei kuitenkaan ole aivan yhtä mallilla. Se on edustuksen omavaraisuus, joka lasketaan prosenttiosuutena kaikista pelaajien pelaamista minuuteista. ”Tavoitteena on, että 50 prosenttia edustuksessa pelatuista minuuteista olisi omien kasvattien pelaamia. Omilla kasvateilla tarkoitetaan nyt sellaisia pelaajia, jotka ovat 12–21-vuotiaina edustaneet seuraa vähintään kolmen vuoden ajan”, Casagrande kertoo.

Viime vuonna TPS:n edustuksen omavaraisuusaste oli Casagranden mukaan 40 prosenttia. Tänä vuonna se oli 30,6 prosenttia. ”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kentällä oli koko ajan 3,5 omaa kasvattia.”, Casagrande havainnollistaa. ”Tästä tavoitteesta jäätiin nyt, mutta tämän tavoitteen kanssa eläminen on aina tasapainoilua. Tiedän myös, että Rapa ja Pasi (valmentajat Rajamäki ja Rautiainen) eivät välttämättä ole kauhean innoissaan tällaisesta seurannasta. On kuitenkin tärkeää, että seura tietää tavoitteensa ja pystyy seuraamaan niiden toteutumista. On tärkeää tietää, mitä me halutaan ja että kaikki toiminta tukee sitä. Minä pidän omalta osaltani huolen siitä, että joukkueen rakenne on tietynlainen, että niistä 26–28 pelaajasta puolet on omia kasvatteja. Sen jälkeen on valmentajien homma peluuttaa pelaajia niin kuin parhaaksi näkevät.”

Nyt ääneen pääsee Casagranden vieressä istuva Marko Rajamäki, joka toimi ennen kakkosvalmentajaksi siirtymistään pitkään TPS:n junnuvalmentajana. Aihe on Rajamäelle vähintäänkin läheinen. ”Se on päivän selvää, että kokoonpanoa tehdessä ei mietitä, että nyt me saadaan oma jätkä sisään. Parhaat pelaa. Valmentaja laittaa kentälle aina ne pelaajat, joilla saadaan pisteitä”, Rajamäki aloittaa. ”Minusta on kuitenkin ihan ok, että tuollainen mittari on olemassa. Eikä Casagrande ole kertaakaan tullut meille sanomaan, että mittarit näyttävät tältä, tehkää kokoonpanoon muutoksia.”

Rajamäki lukee mittareita niin, että seuran täytyy tehdä omat hommansa paremmin, jotta luvut saadaan nousuun. ”Minulla tuo kolahtaa sillä tavalla, että olen ollut monta vuotta akatemiavalmentajana. Jos olisimme tehneet siellä silloin hommat paremmin, tuo luku olisi nyt suurempi.  Yhtään paikkaa ei edustusjoukkueessa ojenneta suoraan omalle kasvatille, kyllä se paikka pitää ansaita. Mutta koko junnuvalmennuksessa pitää tehdä parempaa työtä – ja edustuksessakin omien kasvattien sisäänajamisessa. Sillä tavalla tuo mittari kääntyy nousuun.”

On aika siirtyä eteenpäin. Seuraava mittari on yleisömäärä. Siihen Casagrandekin on tyytyväinen – ja syystä. TPS oli katsojakeskiarvoissa omilla lukemillaan. Palloseura keräsi kauden aikana enemmän yleisö kuin Tampere United ja FC Honka yhteensä. ”Yleisömäärä on osoitus siitä, että jotain on tehty oikein. Katsojapohjan kasvattamiseksi on tehty töitä jo vuosia. Uskon kuitenkin, että tällä kaudella yleisö kiinnostui, kun löytyi sellainen pelin taso ja tyyli, joka kiinnostaa turkulaisia. Tänä vuonna me löysimme vihdoin sen tepsiläisen pelitavan.”

Toisin sanoen TPS löysi pelitapansa ja yleisö löysi sen myötä TPS:n. ”Tuo pelityyli on syy siihen, miksi meillä oli niin paljon yleisöä. Ja pelityyli on syy siihenkin, miksi minulla on pelaajien puolesta paha mieli, etteivät he saavuttaneet nyt enemmän. Niillä otteilla joukkue olisi ansainnut enemmän”, Casagrande harmittelee hetken mutta piristyy sitten. ”Joka tapauksessa nyt on helppo sanoa, että TUO oli se tepsiläinen pelitapa.”

Seuraavassa jutussa ”Kaaoksesta kultakamppailuun” Marko Rajamäki kertoo TPS:n viime kaudesta valmentajan silmin.

Mainokset

Responses

  1. Mielenkiintoinen haastattelu. Olisi mukava kuulla muidenkin veikkausliiga joukkueiden tavoitteista, hienoa että TPS uskaltaa julkistaa taloitteensa näin selkeästi. Siinä on kuitenkin vaarana jos epäonnistutaan niin mollaajia aina löytyy. Vai vieläkö osa seuroista seilaa kaudesta toiseen ilman pidemmän aikavälin tavoitteita. Ainakin pika vilkaisulla ei helposti vastaavia löydä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: