Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 31, 2009

Inter päätti kautensa cup-voittoon

TamU-Inter 1-2

Kennedy Nwangangan ja Timo Furuholmin tahtomaalit toivat Turun Interille ansaitun voiton Suomen cupin finaalissa. Helpolla voitto ei kuitenkaan tullut. Siitä pitivät huolen Ari Nymanin virheestä avausmaalin tehnyt Jonne Hjelm ja varsinkin Tampere Unitedia loistotorjunnoillaan pystyssä pitänyt maalivahti Mikko Kaven.

Inter juhli. TamUn Aleksei Kangaskolkka ei.

Tampere United ja Turun Inter eivät pettäneet katsojia. Liigakaudella kaksi nitrotrilleriä tarjonneet joukkueet pistivät Töölön jalkapallostadionilla pystyyn viihdyttävän jalkapallonäytelmän, jossa sankarin roolin nappasivat lopulta seurahistoriansa ensimmäisen Suomen cupin mestaruuden voittaneet turkulaiset.

Helppoa se ei kuitenkaan ollut. Ensimmäisenä otteen cup-pokaalista ja europaikasta nimittäin otti United. Hyökkääjä Jonne Hjelm haistoi hyvin Ari Nymanin virheen, karkasi läpiajoon ja sijoitti pallon varmasti ohi Inter-vahti David Monsalven.

Johtomaalin jälkeen TamU vetäytyi kuoreensa ja luotti siihen, että maalivahti Mikko Kaven johdottaa joukkueen torjunnoillaan johtoasemassa tauolle. Suunnitelma oli lähellä onnistua. Interin Mika Ojala laukoi avausjaksolla kaksi komeaa vapaapotkua, jotka Kaven torjui yhtä komeasti.

Kaven ehti tehdä pari muutakin maukasta torjuntaa ennen kuin Kennedy Nwanganga sai tasoitettua pelin juuri ennen taukoa. Nwangangan maali tuli ruuhkan keskeltä kulmapotkun jälkitilanteessa, eikä edes Kaven voinut sille mitään.

”Tasoitus ennen taukoa oli tärkeä. TamU teki avausmaalinsa Nymanin virheestä, eikä heitä kiinnostanut pelata sen jälkeen. Me saimme tehdä työt ja he kyttäsivät vastaiskuja. Emme pelanneet ensimmäisellä jaksolla mitenkään erinomaisesti. Saimme paljon tilaa, mutta emme käyttäneet sitä kunnolla. Emme saaneet peliä täysin kontrolliin”, Inter-luotsi Job Dragtsma arvioi.

Toisella jaksolla Inter jatkoi siitä, mihin se ensimmäisellä jäi. Unitedin peliin alkoi puolestaan tulla järkeä vasta sitten, kun TamU-luotsi Ari Hjelm vaihtoi Antti Pohjan kentälle vajaan kymmenen minuutin jälkeen. Pian tämän jälkeen Ojala ahdisteli taas Kavenia vapaapotkullaan ja heti perään TamU-puolustus ehti viime hetkellä hätiin Joni Kaukon noustessa kohti tamperelaisten maalia.

Seuranneesta kulmapotkusta Interin pelaajat vaativat rankkaria Unitedin pelaajan käsivirheen takia. Pari minuuttia myöhemmin pilkkuvaatimuksia esittivät puolestaan tamperelaiset. Erotuomari Ville Järvenpää ei heltynyt kumpaankaan pyyntöön.

Elettiin ottelun ratkaisuvaiheita. Hjelm heitti kentälle vielä Tomi Petrescun ja vaihtoi kahden kärjen taktiikkaan. Se toimi hetken. Pohjalla oli tilaisuus viedä United jälleen johtoon, mutta hänen laukauksensa suuntautui suoraan päin Monsalvea.

Ja sitten iski Inter. Joni Kauko hankki turkulaisille kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta sinimustien tehohyökkääjä Timo Furuholm iski pallon maaliin. Furuholm tuuletti osumaansa villisti Inter-kannattajien edessä.

Inter oli ollut selvästi parempi joukkue Töölön jalkapallostadionilla, mutta voitto ei ollut vielä kirkossa kuulutettu. Turkulaiset olivat tällä kaudella menneet liigapeleissä kolmesti johtoon Unitedia vastaan, mutta yksikään noista johtoasemista ei ollut kestänyt loppuun saakka. Neljäs kerta sanoi kuitenkin toden. TamU sai luotua lopussa jonkin verran painetta Interin maalille, mutta turkulaiset kestivät ja pääsivät juhlimaan seuran historian ensimmäistä Suomen cupin voittoa.

Cup-voitto oli Interille ailahtelevan liigakauden jälkeen suuri helpotus, ja erityisen suuri ilo se oli joukkueen argentiinalaisvahvistus Aristides Pertotille, joka pääsi nostamaan voittokannua kapteeni Henri Lehtosen kanssa. Cup-finaali oli mitä ilmeisimmin pitkän ja hienon liigauran tehneen Pertotin viimeinen peli Suomessa. Ottelun merkityksen näki myös Pertotin eleistä, kun hän tuli vaihtoon juuri ennen voitto-osuman syntyä.

”TamU sirtyi vaihtojen myötä kahteen kärkeen, ja minun oli muutettava peliämme. Siksi otin Pertotin pois. Severi Paajanen ja Joni Kauko pelasivat siitä eteenpäin puolustavammin. Lopussa mentiin päästä päähän, mutta kaiken kaikkiaan ansaitsimme voittomme. Olimme tänään parempi joukkue ja loimme enemmän paikkoja”, Dragtsma arvioi.

United-luotsi Ari Hjelm myönsi Interin paremmuuden, mutta totesi joukkueensa kaatuneen saappaat jalassa. ”Pelasimme itsemme hienosti finaaliin ja joukkue antoi tänään kaikkensa. Se ei vain riittänyt”, Hjelm sanoi. ”Eikä tämä kausi minusta niin kauhean huonosti mennyt. Voitimme Liigacupin ja olimme Suomen cupissa finaalissa. Sarjassa jäätiin keskikastiin, mutta muutama piste lisää ja olisimme ollut neljänsiä tai viidensiä. Kun ottaa huomioon mitä kaikkea tässä on tapahtunut, niin se ei ole huono suoritus. Pelaajat jaksoivat ja taistelivat loppuun asti kv-paikasta, mutta tämä viimeinen kortti nyt oli vain Musta Pekka.”

”Ensi kausi näyttää tosi valoisalta. Ensi viikolla julkaistaan uusien pelaajien nimiä ja sana hommata tänne muutaman pelaajan. Uskon, että TamU tappelee ensi vuonnakin näistä finaalipaikoista. Palasimme yhden huonon kauden jälkeen näihin finaaleihin ja uskon, että tappelemme näissä ensi vuonnakin”, Hjelm jatkoi.

Myös Dragtsma oli tyytyväinen joukkueensa kautee – cup-voiton ansiosta.”Ailahtelu vei meitä mitalimahdollisuudet liigassa, mutta cup-voiton ansiosta tämä oli hyvä kausi. Eurocup-otteluissa emme olleet valmiita. Niistä on otettava opiksi ensi kauden kamppailuja ajatellen. Kaiken pitää kuitenkin osua kohdilleen, jotta suomalaisseuralla on mahdollisuudet menestyä.”

Tampere United ja Turun Inter eivät pettäneet! Joukkueet tarjosivat jälleen viihdyttävän ja tapahtumarikkaan ottelun, jonka päätteeksi turkulaiset pääsivät juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä Suomen cupin voittoa.


Responses

  1. Onnea Inter!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: