Kirjoittanut Lari Vesander | marraskuu 8, 2009

Välitilinpäätös

Lähes 200 juttua. Yli 100 000 lukukertaa. Journalistisen futisblogin pitäminen on ollut haastavaa, mutta suuremmassa jalkapallomaassa se olisi ollut luultavasti huomattavasti hankalampaa.

Tässäkin kuvassa rakennetaan kirjoittamalla jalkapallokulttuuria.

Sain pari viikkoa sitten oivaltavaa palautetta Mikko Pakariselta: ”Täytyy kiittää erinomaisesta blogista, joka alkaa olla suomalaisen jalkapallojournalismin kirkkainta eliittiä. Joku ilkeämielinen voisi sanoa, että siihen ei paljoa vaadita, mutta mielestäni asia on juuri päinvastoin. Meillä jalkapallokulttuuria vasta luodaan, ja siinä vaiheessa työ on kaikkein raadollisinta pään seinään hakkaamista.”

Mikon oivalluksellisuus ei ollut kehumisessani, vaan kulttuurinrakentamisen raadollisuudessa. On totta, että suomalainen futiskulttuuri ja sitä kautta -journalismikin on vielä kasvuvaiheessa. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

The Guardianin toimittaja Amy Lawrence tiivisti kesällä jotain olennaista sen jälkeen, kun USA oli yllättänyt Espanjan Confederations cupin välierässä. ”Suuressa jalkapallomaassa asuvien on hankala ymmärtää, kuinka hankalaa kuningaslajiin vihkiytyneillä voi olla Amerikassa. Pelaajien, valmentajien ja pienen mutta sitäkin omistautuneemman kannattajajoukon rakkaus lajiin ei ole yhtään vähäisempää tai vähemmän todellista kuin Englannissa tai Espanjassa, Brasiliassa tai Meksikossa, Egyptissä tai Zimbabwessa.” (Lawrencen hieno juttu on luettavissa kokonaisuudessaan täällä: http://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/jun/25/usa-spain-confederations-cup-semi-final)

Lawrence kirjoitti Yhdysvalloista, mutta hän olisi voinut yhtä hyvin kirjoittaa Suomesta. Suomalaiset jalkapalloihmiset rakastavat lajiaan yhtä suuresti ja yhtä aidosti kuin heidän italialaiset ja argentiinalaiset kohtalontoverinsa.

Blogini kannalta suomalaisen jalkapallokulttuurin ”marginaalisuudessa” on ollut hyviä ja huonoja puolia. Huono puoli on, että suuremmassa jalkapallomaassa (tai suuremmalla kielialueella) lukijamäärät olisivat monikymmenkertaiset. Sellaisissa olosuhteissa blogin voisi ehkä kääntää jopa elannokseen. Suomessa se on mahdotonta.

Mutta sitten on se hyvä puoli. Juttuja tehdään lukijoille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jutun pitää saada mahdollisimman paljon lukijoita. Ei vaikka varsinkin netissä toimittajat erehtyvät usein niin luulemaan. Juttujen tekeminen lukijoille tarkoittaa, että lukijoiden pitää saada mahdollisimman paljon irti lukemastaan jutusta.

Ja tästä päästäänkin hyviin puoliin. Suuremmassa jalkapallomaassa tällaisen journalistisen (ja toivottavasti lukijalleen paljon antavan) blogin pitäminen olisi nimittäin huomattavasti paljon hankalampaa. Esimerkiksi valmentajien ja pelaajien haastattelut voisi melkein unohtaa. Sellaisessa ympäristössä Puoliaikakin olisi luultavasti ollut juuri sitä mitä julkaisualusta aloittelevan blogin taglineksi tarjoaa: ”Just another WordPress blog”.

Tämän kauden perusteella uskallan väittää, että Puoliaika kuitenkin on enemmän kuin pelkkä blogi. Tämä juttu on Puoliajan 198. artikkeli. Juttuja on luettu yhteensä yli 104 000 kertaa. Kommentteja niihin on kertynyt lähes 150. Kiitoksia kaikille lukijoille ja varsinkin kommentoijille. Kulttuurinrakennustyöt jatkuvat.

Mainokset

Responses

  1. Maailmassa on sellainen vika, että lukijavolyymi ei juuri riitä ylläpitämään unelmaa siitä että sillä mitä mieluiten tekee voisi sujuvasti elättää itsensä, mutta toisinaan lukijoiden laatu vähintäänkin korvaa määrän.

    Pelkkä kiitos ei elätä kissaakaan, mutta jos näkee että sen takana on historiaa, pohdintaa ja häivähdyskin mainitsemaasi kulttuuria, tietää olevansa oikealla asialla. Ehkäpä oikeaan aikaankin?

    Kehittymätön, tai optimistisemmin lähestyttynä kehittyvä jalkapallokulttuuri – ja erityisesti journalismi – on puutteistaan huolimatta sikäli lohdullinen ilmiö, että askelten osuessa kohdilleen on mahdollista olla mukana vaikuttamassa sen voimistumiseen omin teoin. Pieninkin.

    Enempää nuoleskelematta – mulla on laudatur ruskeasta kielestä – kiitos Puoliajasta!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: