Kirjoittanut Lari Vesander | marraskuu 18, 2009

Turku-futiksen koti on Kupittaalla

Bändit tekevät maailmankiertueita. Elokuva saattaa saada samanaikaisesti ensi-iltansa sadassa maassa. Yksilöurheilijatkin kiertävät ympäri maata ja maailmaa kisailemassa. Jalkapallojoukkueella sen sijaan on kotikaupunki ja kotistadion. Ja Turussa se kotistadion sijaitsee Kupittaalla.


Jalkapalloa on sanottu usein globaaliksi peliksi. Sitä se toki onkin, mutta moneen muuhun urheilulajiin verrattuna jalkapallo on hyvinkin paikallista. Yksilöurheilijat kiertävät kilpailukaudella ympäri maata ja maailmaa: on gp-kisoja, ympäriajoja, osakilpailuita ja mitä milloinkin. Jalkapallossa joukkue taas pelaa vähintään puolet ottelut kotonaan.

Se on merkittävä ero. Yksilöurheilijalla ei ole kotia samalla tavalla kuin jalkapalloilijalla. Joukkuelajeissa ei turhaan puhuta koti- ja vierasotteluista. Jalkapallojoukkueilla on koti. Niillä on kotikaupunki ja sen näkee useimpien joukkueiden nimistäkin: Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United, Valkeakosken Haka, Liverpool FC, Turun Palloseura…

Joukkueita ajatellessa tulee ajatelleeksi niiden kotikaupunkia – ja joukkueen kotistadionia. Real Madridin koti on Santiago Bernabeulla, Milanin San Sirolla, Barcelonan Camp Noulla, Machester Unitedin Old Traffordilla, Valkeakosken Hakan Tehtaan kentällä, Liverpoolin Anfieldilla ja Turun Palloseuran Kupittaalla.

Paitsi että ei ehkä ensi vuonna. TPS sai eilen Turun kaupungin Liikuntalautakunnalta luvan pelata ensi kauden liigaottelunsa Paavo Nurmen stadionilla. Liikuntalautakunta antoi kenttämuutolle tiukat reunaehdot, mutta käytännössä päätös mahdollistaa TPS:n pelaamisen Urheilupuistossa, mikäli seura ei pääse sopimukseen Kupittaalla pelaamisesta.

Toivon todella, että TPS käyttää päätöstä vain selkänojana Veritas-stadionin neuvotteluissa ja että Palloseura ja stadionyhtiö pääsevät asiassa sopuun. Turkulaisen jalkapalloilun koti ja kehto on nimittäin Kupittaalla. Veritas-stadion on Suomen paras jalkapalloareena, mutta nyt kyse ei ole pelkästään olosuhteista. Nyt on kyse perinteistä. TPS:n juuret ovat tiukasti Kupittaalla.

Muutto Paavo Nurmen stadionille olisi askel taaksepäin myös olosuhteissa. Ja takapakkia se olisi siksikin, ettei Urheilupuisto ole pitkän tähtäimen ratkaisu TPS:n ongelmiin. Turun kokoiseen kaupunkiin ei myöskään kannata nykyisessä kansantaloudellisessa tilanteessa rakentaa toista jalkapallostadionia. Turkulaisen ja suomalaisen jalkapalloilun kannalta paras (ja oikeastaan ainut järkevä) vaihtoehto olisi Veritas-stadionin kehittäminen entistäkin paremmaksi.

Sitä varten TPS:n pitäisi kuitenkin päästä stadionin osaomistajaksi. Ja siitä koko jupakassa luultavasti onkin kyse. Palloseuralla on pitkän tähtäimen suunnitelmansa, joista yksi on tehdä parin vuoden sisällä nollatulos. Se taas ei onnistu ilman ottelutapahtumista saatavia myyntituloja. Siksi asiasta väännetään nyt oikein kunnolla. Kaikkien osapuolten kannalta olisi kuitenkin toivottavaa, että asiasta päästäisiin sopuun ilman evakkovuosia. Turkulaisen jalkapalloilun menneisyys ja tulevaisuus kun ovat Kupittaalla.

Mainokset

Responses

 1. Tepsihän on pelannut historiansa kuluessa useasti urkkapuistossa, joten ei se ihan tuntematon ympäristö ole. Kenttä on OK ja katettu katsomo riittää 4000 ihmiselle. Riittää Veikkausliigan peleihin, VIP-palvelut ovat toteutettavissa pääkatsomon takana telttasysteemeillä kuten yleisurheilussa. Olosuhde-ehdot täyttyvät liigan suuntaan, jos ne täyttyvät Rovaniemelläkin.

  • Urheilupuiston alakentällä on kieltämättä historiaa. Siellä pelattiin jalkapalloa jo 100 vuotta sitten. Se on hieno ympäristö, jolla on varmasti vielä paljon annettavaa yleisurheilulle. Futiksen suhteen Urheilupuisto on kuitenkin enemmän menneisyyttä kuin tulevaisuutta. Turkulaisen jalkapalloilun nykyisyys on ollut Kupittaalla jo yli puolen vuosisadan ajan.

   Toki jos Kupittaalta olisi pakko jonnekin lähteä, niin Urheilupuisto on vaihtoehdoista vähiten huono. Alakenttä on olosuhteiltaan ok, mutta silti paljon Kupittaan stadionia jäljessä. Kyllähän siellä käy, mutta en minä sitä kodiksi kutsuisi.

   Kahden liigajoukkueen yhteiselo samalla stadionilla ei ole aina helppoa, mutta jos se kerran onnistuu Milanossa ja Roomassa, niin kyllä sen pitäisi onnistua edelleen Turussakin.

 2. Jos Turussa stadion olisi kunnallinen, kuten Milanossa tai Roomassa, niin ongelmaa tuskin olisi olemassakaan. Uskoisin, että TPS:n pelit jatkuvat ainakin toistaiseksi Kupittaalla, mutta stadionsuunnitelmien perusteella näyttää siltä, että yhteiselo ei tule jatkumaan ikuisuuksia.

  • Tuo on tietysti totta, mutta jos Turussa olisi kunnallinen stadion, niin edes nykyisenlaisia olosuhteita ei olisi olemassa. Kaupungilla tuskin on halua tai edes varaa lunastaa Kupittaan stadionia, joten tilanne tuskin muuttuu siltä osin tulevaisuudessakaan. Jokin neutraali osapuoli ei välttämättä tekisi neuvotteluille pahaa, mutta nyt täytyy vain toivoa, että asiassa päästään yhteisymmärrykseen.

   Mielenkiintoinen puoli tässä kaikessa on se, että Inter ja TPS tarvitsevat toisiaan. Turun kaltaista futisbuumia olisi vaikea yhdellä joukkueella. Inter ja TPS kirittävät toisiaan ja joukkueiden väliset paikallispelit ovat parasta mitä Suomi-futiksella on tällä hetkellä tarjota. Paikallispeli Paavo Nurmella taas ei vaikuta hirveän houkuttelevalta. Mahdollista se silti on. Kuten sanottua Paavo Nurmen stadionin olosuhteet ovat kelvolliset, eikä Veikkausliigalla ole oikein perusteita sen hylkäämiseksi liiga-areenana, vaikkei se aivan kaikkia olosuhdevaatimuksia kai täytäkään.

   Mutta eikös TPS:n stadionsuunnitelmat ottaneet juuri takapakkia, kun Nummeen ei myönnetty rakennuslupaa?

 3. Ei TPS ole mitään rakennuslupaa tietääkseni hakenutkaan, vaan pelkkää suunnitteluvarausanomusta. Senkään hylkääminen ei ole varmaa. Kaupungin lautakuntaviidakko on mulle täysi mysteeri, mutta taho a ehdotti varauksen myöntämisen puoltamista, taho b eli muistaakseni kiinteistölautakunta ehdotti sen hylkäämistä. Mitään lopullista päätöstä asiaan ei kaiketi ole vielä tullut. En tiedä kuka varauksen siunaa tai teilaa ja milloin se tapahtuu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: