Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 2, 2009

Isäntämaan suosiminen vääristää arvonnan

Fifa julkaisi ensi kesän MM-kisojen arvontakorit tänään. Valtaosa korien ympärillä käytävästä keskustelusta on kohdistunut siihen, olisiko ykköskoriin pitänyt nostaa Englannin (Fifa-ranking 9) sijaan Ranska (ranking 7) tai Portugali (ranking 5), mutta harvempi on kiinnittänyt huomiota siihen, että kisojen rankingiltaan heikoin joukkue on myös ykköskorissa. Se on isäntämaa Etelä-Afrikka.

Ensi kesän MM-kisojen heikoimmaksi joukkueeksi näyttäisi etukäteen olevan kolme kandidaattia. Ensimmäinen niistä on Uusi-Seelanti. Lammasmaan Fifa-ranking on 77, ja se joukkue pääsi kisoihin lähinnä sen takia, että Australia on siirtynyt jalkapallokartalla Oseaniasta Aasian puolelle.

Toinen kääpiökandidaatti on Pohjois-Korea, joka majailee Fifa-rankingissa mukavasti sijalle 84 – siinä futissuuruuksien Haitin ja Omanin välissä, reilut 30 sijaa Suomen alapuolella. Kisojen heikoin ranking-sijoitus löytyy kuitenkin isäntämaa Etelä-Afrikalta 86. Etelä-Afrikka olisi tuskin selvinnyt kisoihin karsintojen kautta, mutta isäntämaana se on saanut vielä jotain turnauspaikkaa parempaa: sijoituksen ykköskoriin ja luultavasti sille junaillaan vielä perjantaina suosiollinen pelikaavio turnaustietä tasoittamaan.

Arvonnasta valittaminen on siinä mielessä ikävää, että arpominen kuuluu turnausmuotoiseen jalkapalloiluun. Perjantain arvonnassa ei kuitenkaan ole kyse sattumanvaraisuudesta, vaan järjestelmällisestä isäntämaan suosimisesta. Kisapaikkaa ilman karsintoja ei tarjota nykyään edes hallitsevalle mestarille, joten sen pitäisi olla itsessään aivan riittävä etuus turnausisännyydestä. Sen päälle ei tarvitse tarjota vielä paikkaa ykköskorissa ja isäntiä suosivaa pelikaaviota.

Miksi isäntämaat sitten saavat arvontaedun silloinkin, kun ne eivät sitä selvästikään ansaitse? Syyt ovat luultavasti taloudelliset. Turnaus kiinnostaa paikallisia sitä enemmän mitä pidempään kotijoukkue on siinä mukana. Tämä kuitenkin vahingoittaa turnauksen tasoa, kun lohkojen taso heittelee ja kisakaavio on epätasapainossa.

Vielä suuremmaksi ongelmaksi isäntien suosiminen kasvaa silloin, kun kisaisännyys on jaettu ja molemmat kotijoukkueet halutaan laittaa väen vängällä ykköskoriin. Esimerkiksi EM-kisoissa tämä tarkoittaa sitä, että puolet ykköskorin maista ovat kotijoukkueita, joiden taso on yleensä muita turnaukseen selvinneitä joukkueita kehnompi.

Näin kävi myös viime EM-kisoissa, kun Sveitsi ja Fifa-rankingissa kolminumeroisella sijalla oleva Itävalta pistettiin ykköskoriin. Lopputuloksena turnaukseen saatiin helpot A- ja B-lohkot sekä kuolemanlohko C, jossa pelasivat muun muassa molemmat MM-finalistit Ranska ja Italia. Kun leppoisat A- ja B-lohkot vielä eristettiin finaaliin saakka kovemmista lohkoista, saatiin asetelma, jossa Saksalle ja Portugalille oli vedetty vapaa väylä välieriin.

Lopulta – tai edes niinkään lopulta vaan kuudentena kisapäivänä – kävi kuitenkin niin, että Kroatia voitti Saksan. Epätasapainoisen kisakaavion ansiosta yksittäisestä yllätyksestä kasvoi jymy-yllätys. Kroatia varmisti tuloksella lohkovoiton ja samalla oli selvää, että joko se, Turkki tai Tshekki selviäisi neljän parhaan joukkoon. (Lopulta neljän sakkiin selvisi Turkki, joka järjesti turnauksessa useammankin nitrotrillerin mutta josta ei ehkä kuitenkaan puhuttu aivan samalla äänenpainolla kuin Espanjasta, Saksasta tai Venäjästä.)

Viime MM-kisoissa kävi hieman samalla tavoin, kun Ranska kompuroi alkulohkossa. Ranskalaisten hoiperrellessa Sveitsi nousi lohkovoittajaksi – ja yhtäkkiä kahdeksan joukosta olikin varattu paikka Sveitsille tai Ukrainalle, joka oli voittanut alkulohkossaan sellaiset futisjättiläiset kuin Tunisia ja Saudi-Arabia. Sveitsin ainut voitto taas tuli Etelä-Koreasta.

Neljännesvälierissä Sveitsi ja Ukraina väänsivät yhden turnauksen tylsimmistä matseista, maalittoman tasapelin, joka piti lopulta ratkaista rankkareilla. Niissä ukrainalaiset olivat tarkempia, mutta seuraavalla kierroksella poppoosta ei ollut mitään vastusta Italialle. Jälkikäteen voikin kysyä, oliko Ukrainan paikka tosiaan kahdeksan parhaan joukossa? Joukkue kun onnistui maalinteossa vain Tunisiaa ja Saudi-Arabiaa vastaan ja Italia ja Espanja teki sen verkkon peräti seitsemän maalia.

Lopputurnausarvonnat kaipaisivat kipeästi muutosta. Ja muutos olisi parasta aloittaa siitä, ettei seuraavien EM-kisojen isäntiä Ukrainaa ja Puolaa laitettaisi väkisin ykköskoriin, vaan sinne minne ne tasonsa puolesta kuuluisivat.

Mainokset

Responses

 1. Täsmälleen samaa mieltä. Ongelma vain on siinä, että jalkapallon suurturnaukset eivät ole urheilutapahtumia (sic) vaan viihdetapahtumia, joissa taloudellisen tuloksen tekeminen ylikorostuu. Sama pätee myös muihin suuriin urheilutapahtumiin, kuten olympialaisiin.

  Taloudellisten aspektien lisäksi kyse on erittäin poliittisesta pelistä, jossa erilaisia ja eri asioita haluavia sidosryhmiä on enemmän kuin tarpeeksi. Erilaisia muuttujia on siinä määrin, että tällaisen naiivin jalkapallonystävän mielestä itse pääasia uhkaa kärsiä.

  • Pääasia kärsii jo, ja mitä arvontoihin tulee, niin EM-kisoissa ongelma on vielä MM-kisoja pahempi. MM-kisoissa on kahdeksan lohkoa ja (tällä kertaa) vain yksi isäntä. EM-kisoissa on vain neljä lohkoa ja kaksi isäntää – taas kerran (kuten myös vuosina 2000 ja 2008).

   Veikkaan, että Chilessä, Uruguayssa ja Paraguayssa rukoillaan antaumuksella. Joku näistä kolmesta kun saa alkulohkonsa ”ykkösmaaksi” Etelä-Afrikan. Muille tulee vastaan joku kovimmista eurooppalaisista. Brasilialle ja Argentiinalle taas tulee vastustaja Afrikasta. Kiitos maanosakiintiöt!

   Ehkä MM- ja EM-kisojen kohdalla pitäisi puhua lohkoarvonnan sijaan lohkosijoittelusta. Vanhana tilastotieteilijänä näen nimittäin varsin vähän sattumanvaraisuutta tässä tapahtumassa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: