Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 9, 2009

Puoliaika Jyväskylässä osa 1: JJK löysi miehensä

Jyväskylän Jalkapalloklubi on ollut talvikauden mielenkiintoisin suomalaisjoukkue. Suurempien seurojen viettäessä siirtomarkkinoilla hiljaiseloa JJK on hankkinut riveihinsä puolenkymmentä kovaa vahvistusta. Näistä vahvistuksista merkittävin on uusi valmentaja Kari Martonen. Kaikki voisi kuitenkin olla toisin, jos JJK olisi saalistanut viime kaudella yhden pisteen vähemmän – tai jos toimitusjohtaja Joni Vesalainen olisi aikoinaan tavoittanut Paul Lindholmin.


Palataanpa ajassa puolitoista kuukautta taaksepäin, lokakuun 25. päivään. JJK on juuri varmistanut karsintojen kautta liigapaikkansa yli 3 500 katsojan edessä. Ville Prihan neljä vuotta kestänyt ja kaksi sarjanousua sisältänyt valmentajakausi on tullut päätökseen. ”Ville teki aivan loistavaa työtä ja oli avainasemassa keskisuomalaisen futiksen nousussa. Aiemmin tämä oli harrastelijaporukka, kakkosdivarin puuhastelijapoppoo. Ville oli niin ehdoton, että sellainen ei hänelle käynyt. Hänhän juoksi viime vuonnakin joukkuelenkit etummaisena ja johti esimerkillään. Se ammattimainen asenne tarttui niin pelaajiin kuin muihinkin tässä seurassa”, JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen kertoo nyt seuran toimistolla.

Helppo Prihan urakka ei silti ollut, ei varsinkaan tällä kaudella. Tuskin yhdenkään muun liigavalmentajan päätä vaadittiin mediassa yhtä ahkerasti vadille kuin Prihan. ”Olimmet tehneet periaatepäätöksen, että valmentajan vaihtorumbaan emme lähde. Olisimme menneet Villen kanssa vaikka alas”, Vesalainen toteaa. Ja lähellä sekin oli. Yksi piste vähemmän – tai yksi kabinettipäätös Rovaniemen Palloseuralle – ja JJK olisi matkannut suoraan divariin.

Priha nosti JJK:n aikoinaan liigaan vuoden ”etuajassa”. Karsiutumiseen päättyvä debyyttikausi olisi kuitenkin tarkoittanut sitä, että seura olisi ollutkin yhtäkkiä vähintään vuoden jäljessä suunnitelmistaan. Siksi JJK tekikin valmentajanvaihtoa lukuun ottamatta kaikkensa joukkueen herättämiseksi ja putoamisen välttämiseksi. Käytännössä tämä tarkoitti ensin ilmasillan aukaisemista ja sitten bonuksia. Esimerkiksi korealaishyökkääjä Nam Ik-Kyungille tehtiin syksyllä korotettu bonustarjous. ”Kerroin Namille että näin paljon saat, jos teet maalin. Näin paljon saat jos pelaamme tasan ja näin paljon jos voitamme”, Vesalainen muistelee. Kauden kolmessa viimeisessä ottelussa Nam teki kolme maalia. Ne osumat pitivät JJK:n liigassa.

Mutta vaikka liigapaikka säilyi, Prihan kausi oli tullut päätökseensä. JJK tarvitsi uusia tuulia. Se tarvitsi autoritaarisen Prihan jälkeen jotain aivan muuta. Ensin kaavailuissa oli Mika Laurikainen, mutta Laurikaisen mentyä alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajaksi piti ottaa esiin uusia nimiä. ”Siinä kokouksessa jossa päätimme, että Ville Priha ei jatka, ensimmäinen ilmaan heitetty nimi oli Kari Martonen. Martosta ehdotti puheenjohtaja Janne Särkkä. Sen jälkeen tarkistimme, miten pitkään Martosella on sopimus, ja siellä luki että vuoteen 2011. Ajatus jäi sitten siihen, kun en uskaltanut lähteä Martoselle tai Honkaan soittelemaan, koska pelkäsin, että se homma olisi vielä räjähtänyt naamalle”, Vesalainen sanoo.

Niinpä seura alkoi kartoittaa muita nimiä. Hetken aikaa näytti silti, että JJK:n peräsimeen olisi tulossa kaikkien aikojen menestynein Veikkausliiga-valmentaja, mediapersoona Keith Armstrong. Lopulta Armstrong päätti, ettei halua tanssia näiden tähtien kanssa. Sen jälkeen tapahtui reilussa vuorokaudessa paljon. ”Keke-homma meni puihin keskiviikkona. Koko sen illan metsästimme Paul Lindholmia, joka oli Barbadoksella tai jossain. Jos olisimme saaneet Lindholmin silloin keskiviikkona kiinni, hän olisi ollut meidän valmentajamme”, Vesalainen toteaa.

Lindholmia ei kuitenkaan saatu kiinni. Vuorokausi vaihtui ja sitten tulikin puhelu yllättävältä taholta. Hongan tekninen johtaja Ari Masalin soitti ja tarjosi Kari Martosta JJK:lle. ”Torstaina kolmen jälkeen Masalin soitti, että nyt on sellainen tilanne, että meillä on nyt vähän liikaa hyviä valmentajia täällä. (Honka oli juuri palkannut Gert Remmelin valmennusrinkiinsä.) Se oli ensimmäinen kontakti Martos-asiassa. Sen jälkeen soitin ensin puheenjohtaja Särkälle ja heti perään Martoselle, joka oli Espanjassa, Cordobassa, lähdössä treeneihin. Sen puhelun aikana tuntui heti siltä, että tässä on meidän miehemme.”

Vesalainen ja Martonen sopivat palaavansa parin tunnin kuluttua treenien jälkeen. Siinä välissä Vesalaisen sai tiedon, että Lindholm on vihdoin tavoitettu. ”En uskaltanut vastata siihen viestiin mitään. Pähkäilimme asiaa Jannen kanssa ja tulimme siihen lopputulokseen, että pyrimme saamaan Martoselta puhelimitse suullisen suostumuksen. Ja sen me sitten saimmekin.”

JJK oli löytänyt miehensä, ja Paul Lindholmin ura jatkui edelleen Ruotsissa. Seura teki Martosen kanssa kirjallinen sopimus sunnuntaina ja se julkistettiin maanantaina. Seuraavan viikon JJK vietti muuten hiljaisilla siirtomarkkinoilla hulluja päiviä. Seura ilmoitti viikon sisällä tehneensä sopimukset Interin laiturin Touko Tumannon, kokeneen hyökkääjän Mikko Hyyrysen sekä kivikovien toppareiden Jarkko Okkosen ja Norjasta Suomeen palaavan Juha Pasojan kanssa. Varsinkin jälkimmäisessä kaksikossa näkyi Martosen käden jälki, sillä Okkonen ja Pasoja pelasivat Hakassa toppareina silloin kun Martonen toimi siellä kakkosvalmentajana.

Uudet pelaajahankinnat korvaavat enemmän kuin hyvin kesken kauden tulleet ulkomaalaispelaajat: makedonialaiset Georgi Hristovin ja Shkumbiu Arsllanin sekä serbitoppari Dejan Brankovicin. ”Mikko Hyyrynen korvaa Hristovin, Touko Tumanto korvaa Arsllanin ja Juha Pasoja korvaa Brankovicin”, Vesalainen luettelee ja muistuttaa, että ketään uusista vahvistuksista ei hankittu yltiöpäisillä palkoilla. ”Kellekään ei makseta neljää tonnia kuussa. Pasojan palkka on pienempi kuin se mitä tarjosimme Wusulle ennen kuin hän lähti Tepsiin. Hyyrynen saa saman kuin Ady aikanaan.” Halpaa se ei silti ole, mutta ainakin tällä kertaa jyväskyläläiset tietävät mitä saavat.

Hyyrynen on rutinoitunut maaliruisku, Tumanto taitava laituri ja Pasoja ja Okkonen puolestaan muodostavat yhden liigan kovimmista topparipareista. Silti JJK:n värväykisistä kovin oli ilman muuta Martonen. Jo ihan siitäkin syystä, että ilman häntä osa muistakaan hankinnoista ei olisi onnistunut. Lisäksi esimerkiksi Nordic Football News arvioi Martosen palkkaamista seuraavasti: ”Keith Armstrong teki JJK:lle suuren palveluksen. Armstrongin kieltäydyttyä seura tuli järkiinsä ja teki nerokkaan kaappauksen palkkaamalla valmentajakseen Hongan Mika Lehkosuon ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueluotsin Markku Kanervan oikean käden Kari Martosen. Apurin palkkaamisessa päärooliin on aina omat ongelmansa, mutta Martonen tuskin liittyy Sammy Leen, Brian Kiddin, Art Garfunklen, Buzz Aldrinin ja Frendien Joeyn kaltaisten epäonnistujien joukkoon.”

Martosella itselläänkään ei ole aikomusta epäonnistua. Hän on valmistautunut päävalmentajan pestiin pidemmän kaavan mukaan. ”Nyt oli oikea aika hypätä päävalmentajaksi. Olin ollut kahdeksan vuotta liigajoukkueiden kakkosvalmentajana ja kerännyt siinä tietotaitoa, jota voin nyt hyödyntää.”

Martonen on valmentajana lähes Prihan vastakohta. Priha uskoo auktoriteettiin ja taistelupalloon, Martonen taas keskusteluun ja pallonhallintaan. Yksi asia kaksikkoa kuitenkin yhdistää: ammattimaisuus. ”Ammattimaisuutta painotetaan harjoittelussa, tavassa toimia kopissa, tavassa valmistautua peliin, tavassa purkaa peliä… Ne ovat kovia tavoitteita pelaamisen ulkopuolella. Lisäksi toivon, että pystyn vaikuttamaan seurankin tapaan toimia ja kehittyä”, Martonen sanoo.

Martosen toive saattaa hyvinkin toteutua. Priha jätti JJK:hon neljässä vuodessa oman jälkensä, jota Vesalainen edelleen kiittelee. ”Ville loi tähän seuraan ammattimaisen kulttuurin. Sen ansiosta Martosen on nyt huomattavasti helpompi jatkaa siitä, mihin Priha jäi.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: