Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 17, 2009

Hämäläinen: ”Saksa-ottelu kruunasi kauden”

Kasper Hämäläinen vastaanotti tänään Varsinais-Suomen parhaan urheilijan palkinnon ja muisteli läpimurtokauttaan, jonka kruunasivat MM-karsintaottelut Walesia ja Saksaa vastaan.


Turun Urheilutoimittajien liiton puheenjohtaja Harri Sulonen luovuttaa Kasper Hämäläiselle Varsinais-Suomen parhaan urheilijan palkinnon. Hetki on historiallinen. Hämäläinen on vasta toinen jalkapalloilija, jolle tämä kunnia suodaan. (Ensimmäinen oli Kalevi Lehtovirta vuonna 1950.)

Harva uskoi vuosi sitten, että juuri Hämäläinen olisi nyt palkittavana. Tuskin keskikenttämies itsekään, sillä hänen ajatuksensa olivat viime joulukuussa aivan muualla. Hän oli vasta toipumassa loukkaantumisestaan ja treenasi kuntovalmentaja Mika Lehtimäen kanssa Kupittaan urheiluhallissa. ”Aika tarkalleen vuosi sitten aloin tehdä ensimmäisiä treenejä Lehtimäen Mikan kanssa. Kolme kuukautta siinä mentiin Mikan suunnitelman mukaan, ja sen mukaan miten kroppa kestää. Siinä laitettiin perusasiat kiireettömästi kuntoon ja vahvistettiin lihaksia.”

Pallollisiin treeneihin Hämäläinen pääsi vihdoin helmi-maaliskuun taitteessa. ”Muistan vieläkin, miten innoissani olin. Olin tehnyt paljon töitä ja olin hyvässä fyysisessä kunnossa. Itseluottamus oli noussut, kun oli tullut lisää fyysistä voimaa.”

Lopulta koitti kauden alku, mutta TPS ei ollut vielä valmis. ”Kauden ensimmäiset pelit olivat sekavia. Meillä oli pieni lukko päällä, kun emme vielä tienneet miten Pasi haluaa meidän pelaavan”, Hämäläinen muistelee, ja hän jos kuka on oikea mies puhumaan Tepsin alkukauden sekavuudesta. Pasi Rautiainen kierrätti Hämäläistä alkukaudella kärjessä, laidassa ja kymppipaikalla, mutta nuorten EM-kisatauon jälkeen Kappe päätyi viimein keskikentän pohjalle.

Uusi lihaksikkaampi Hämäläinen istui ankkuripelaajaksi kuin nakutettu. Asiaa auttoi sekin, että pelipaikka oli keskikenttämiehelle hyvin tuttu jo entuudestaan. “Keskikentän pohja on oma pelipaikkani. Pelasin sitä junnuissa ja olen pelannut siinä aina nuorten maajoukkueessa. Puolustusvastuu sopii minulle ja viihdyn muutenkin hyvin keskikentän pohjalla. Siinä ei tarvitse miettiä mitä tehdä ja minne juosta, kun se tulee suoraan selkäytimestä”, Hämäläinen kertoi kesällä.

Hämäläisen lisäksi myös muut TPS:n pelaajat löysivät alkukauden jälkeen sopivat roolit, ja TPS:n peli alkoi toimia mallikkaasti. ”Pelasimme parhaimmillaan niin näyttävää lyhytsyöttöpeliä, etten ole Tepsiltä vastaavaa nähnyt. Siitä pitivät niin pelaajat kuin katsojatkin”, Hämäläinen toteaa. Palloseura nousi loppukaudeksi mukaan kultataisteluun, mutta hyytyi loppumetreillä. ”Meiltä loppui bensa. Emme jaksaneet vetää loppuun asti.”

Silti Hämäläinen ei osaa olla TPS:nkään kaudesta pettynyt. ”Tämä oli hieno ja tapahtumarikas kausi. Meillä oli saumat kultaankin, mutta pronssi on aina pronssi, ja lisäksi pääsimme ensi kaudeksi Euroopan Liigan karsintoihin”, hän muistuttaa.

Eikä Hämäläisen läpimurtokausi päättynyt liigaan loppumiseen. ”Omalta kohdaltani kauden kruunasivat maaottelut Saksaa ja Walesia vastaan”, nuorukainen sanoo ja muistelee vielä MM-karsinnat päättänyttä Saksa-ottelua. ”Nuori poika vähän tutisi, kun mentiin kentälle. Mutta pelaaminen oli helppoa. Vieressä oli Littiä ja muita hyviä pelimiehiä, jotka rauhoittivat peliä. Lisäksi joukkueen pelityyli sopi minulle.”

Hämäläinen oli Saksa-ottelussa avauksessa, ja Suomi johti ottelua vielä siinä vaiheessa, kun hän tuli toisen jakson puolivälissä vaihtoon. Huuhkajien ensimmäinen karsintavoitto futiksen suurmaasta oli lähellä, mutta Saksa tuli vielä viime hetkillä tasoihin. ”Jos olisi ennen peliä sanottu, että tästä tulee 1-1-tasapeli, olisin ollut tyytyväinen. Mutta pelin jälkeen se tuntui tappiolta, kun olimme johtaneet niin pitkään. Saksa tuli taas lopussa. Se on kumma juttu, miten ne pystyvät siihen aina.”

Saksa-pelin jälkeen on mietitty Hämäläisen mahdollista siirtoa ulkomaille, mutta se on arvoitus vielä miehelle itselleenkin. ”Ensi kauden seura on hyvä kysymys, eikä minulla ole antaa siihen uutta informaatiota. Tammikuussa alkaa varmaan vähän enemmän kuhisemaan. Nyt olen harjoitellut Tepsin kanssa ja minulla on täällä vielä vuosi sopimusta jäljellä. Jos jotain tapahtuu, niin sitten tapahtuu, mutta mitään paineita en siitä ota.”

Totuus kuitenkin on, että aika olisi 23-vuotiaan Hämäläisen kohdalla kypsä ulkomaansiirrolle. Ja lisäksi Hämäläistä velvoittavat perinteet. Varsinais-Suomen vuoden 1950 parhaasta urheilijasta Kalevi Lehtovirrasta tuli kolme vuotta valintansa jälkeen Suomen kolmas jalkapalloammattilainen, kun hän siirtyi Pariisin Red Star -joukkueeseen.

Mainokset

Responses

  1. Hämäläinen siirtyi sitten Joel Perovuon ja Jani Lyyskin seuraksi Djurgårdeniin. Koko kolmikko oli viime kaudella Veikkausliigassa tähdistötasoa, joten onnittelut ruotsalaisseuralle hyvistä hankinnoista!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: